Een renovatie goed laten verlopen

Een renovatie goed laten verlopen Bij het uitvoeren van een renovatie is een goed plan vooraf essentieel. Het kan ervoor zorgen dat een project een fantastische afloop heeft. Zo bespaar je jezelf veel stress en waarschijnlijk ook tijd en geld. Om precies te weten waar je aan toe bent, is het van belang jezelf goed in te lezen. Met de juiste informatie en voorbereiding bereik je veel. Zo wordt renoveren een leuke uitdaging!

Informatie en plan van de renovatie

Voor je aan een renovatie gaat beginnen, ga je op zoek naar relevante informatie. Kijk eerst naar wat er in de woning moet gebeuren. Breng vervolgens in kaart wat het gewenste eindresultaat per klus is. Je kunt voor de sfeer die je wilt gaan neerzetten een moodboard maken van tijdschriftenknipsels en kleurstalen. Zo krijg je meer inzicht in jouw verwachtingen. Naast tijdschriften, kun je natuurlijk ook gaan kijken op het internet. Als je de sfeer hebt bepaald en hebt gekeken naar wat er ongeveer moet gebeuren, kun je op gaan zoeken hoeveel een bepaalde renovatie gemiddeld kost. Dat geeft een reëel beeld van de situatie en geeft de kans om verwachtingen eventueel bij te kunnen stellen.

Financiële planning tijdens de renovatie

Een financiële planning kan niet missen tijdens een renovatie. Als je ongeveer weet hoeveel alles gaat kosten, kun je deze maken. Rekening houden met onverwachtse uitgaven is hierbij belangrijk. Daarvoor kun je ongeveer 20% van de totale verbouwingskosten rekenen. Door het huis van tevoren te laten controleren, kun je alvast wat inzicht krijgen in deze onverwachtse kosten en ze ook al opnemen in de planning. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de woning is weggezakt in de grond of dat er ergens een groot lek is. Hoe meer je weet, hoe beter de planning.

Kijk ook naar wat je zelf kunt doen. Als je weet dat je iets zelf ook goed neer kan zetten, kan dit veel geld schelen. Toch is het belangrijk om hier een weloverwogen beslissing in te maken. Als je het niet zo goed blijkt te kunnen, kan het veel geld en tijd kosten. Zorg ervoor dat je weet wat je kan en wat je niet kan. In de financiële planning is het daarnaast belangrijk om rekening te houden met btw. Deze is vanaf 1 juli 2015 21 procent. Voor sommige werkzaamheden kan nog gebruikgemaakt worden van een 6 procent-tarief. Dit tarief geldt alleen voor woningen die ouder zijn dan twee jaar. De werkzaamheden die hieronder vallen zijn schoonmaken, isoleren, behangen, schilderen en stukadoren. Niet alle aannemers en klussers geven meteen het bedrag inclusief btw weer. Dit kan een groot verschil maken in de gerealiseerde begroting.

Financiering voor de renovatie

Nadat je een financiële planning hebt gemaakt, weet je wat je nodig hebt. Dan kun je gaan kijken naar financiering. Hiervoor zijn verschillende opties. De beste optie is eigen geld. Dan loop je niet het risico niet terug te kunnen betalen. Als dat er niet voldoende is, is er een lening nodig. Dit kan bij de bank, maar ook bij families, vrienden of kennissen. Aan een lening bij de bank zitten voorwaarden verbonden. Er moet dus rekening gehouden worden met dat een lening niet altijd verstrekt wordt.

Voorbereiding van de renovatie

Voor je gaat beginnen aan jouw project, moet je eerst een aantal zaken op orde hebben.

Vergunningen

Allereerst is het belangrijk om te weten of je een bepaalde vergunning nodig hebt. Dit kun je doen met de vergunningscheck. Hiermee kun je eenvoudig zien of je een vergunning nodig hebt en welke je dan nodig hebt. Als je een vergunning nodig hebt, kunnen de kosten aardig verschillen. Dit is afhankelijk van de gemeente waarin het project wordt gedaan. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een vergunning aanvragen een langdurig proces kan zijn. Zorg ervoor dat je hier tijdig mee start.

Aannemer

Als je denkt dat je een aannemer nodig hebt, is het belangrijk dat je als eerste kijkt naar referenties en ervaringen van anderen. Alleen op deze manier kun je van tevoren een beeld krijgen van het werk van de aannemer. Een aannemer moet goed zijn, want je bent van hem afhankelijk voor de rest van de renovatie. Dat is een lange tijd. Als er iets fout gaat, kan dit veel geld kosten. Wanneer je hebt gekeken naar referenties, kun je offertes aan gaan vragen bij aannemers die jou betrouwbaar lijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt. De goedkoopste aannemer is niet perse de beste, maar de duurste ook niet. Kies iemand waarin jij echt vertrouwen hebt.

Wanneer je een aannemer hebt gekozen, moet je goede afspraken maken. Zet ze op papier, zodat jullie alle twee terug kunnen vallen op deze afspraken. Zo leg je een goede basis voor de renovatie en weet je wat je wel en wat je niet kunt verwachten.

Voor aannemers bestaat er ook een keurmerk. Dit keurmerk heet Bouwgarant.Kwaliteit is het streven van dit keurmerk. Alle deelnemers worden daarom regelmatig gecontroleerd. Voor extra zekerheid kun je ook garanties afsluiten. Als de aannemer niet doet wat hij belooft, dan ben je hiervoor verzekerd door middel van deze garanties. Ook kun je in de betalingsplanning met de aannemer ervoor kiezen om achteraf te betalen voor een klus. Zo heb je de optie om niet te betalen als het werk niet wordt geleverd. Zorg ervoor dat je de afspraken op papier hebt staan, zodat je kan aantonen dat jij in je gelijkt staat.

Vaklui

Vaklui worden vaak door een aannemer aangenomen. Wanneer je geen aannemer hebt, moet je dit werk zelf doen. Goede vaklui zijn belangrijk, tijd is immers geld in de bouw. Half werk of slecht werk kan je erg duur komen te staan. Kijk dus ook voor vaklui naar referenties. Een andere manier om te zien hoe vaklui bijvoorbeeld met deadlines omgaan, is door te kijken naar stiptheid. Wanneer iemand op tijd is, is zijn werk over het algemeen ook op tijd af.

Planning

Nadat je afspraken hebt gemaakt met de aannemer en vaklui, kun je een planning gaan maken. Hierin zet je wat wanneer moet zijn. Zo houd je een overzicht en breng je deadlines in kaart.

De renovatie uitvoeren

Wanneer je de voorbereiding op orde hebt, kun je aan de renovatie beginnen. Ook tijdens de renovatie is het belangrijk om een aantal zaken in de gaten te houden.

Financiële planning

De financiële uitvoering kan nogal eens afwijken van het plan. Daarom is het goed dit in de gaten te houden en hier op tijd bij in te grijpen. Als het geld eenmaal is uitgegeven, krijg je het moeilijk weer terug. Let op budget, maar houd er ook rekening mee dat dingen soms duurder uitvallen. Als het goed is heb je hier al rekening mee gehouden is de planning van het budget. Toch kunnen bedragen anders uitpakken door problemen. Het is goed om je van dit risico bewust te zijn. Zorg bijvoorbeeld voor nog wat extra geld achter de hand voor noodgevallen.

Communiceren

Communiceren tijdens een renovatie is erg belangrijk. Dit kan het verloop van een project bepalen. Praat regelmatig met de vaklui en de aannemer. Kom langs, dan kennen ze jou ook en kun je het verloop van de renovatie in de gaten houden. Wanneer er iets fout gaat, kun je dit ook communiceren. Probeer dit op een positieve manier aan te pakken. Zo kan er een dialoog worden gestart, in plaats van dat er onenigheid gaat ontstaan. Problemen kunnen hierdoor sneller, fijner en beter worden opgelost. Lukt het echt niet? Dan kun je met behulp van een brief de aannemer of vakman een laatste kans bieden om het probleem op te lossen. Als dat niet werkt, kun je ervoor kiezen om de overeenkomst te beëindigen. Daarnaast is het mogelijk om contact op te nemen met de geschillencommissie. Zij kunnen beoordelen wie er in zijn of haar recht staat.
© 2015 - 2024 Star2000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een investering van 200 € kan u duizenden euro's besparenEen woning renoveren kan een uitstekende investering zijn en een aardige cent opleveren. De kunst is om een te renoveren…
Huis verbouwen kosten: Wat kost verbouwen of renoveren?Wanneer je een huis wilt kopen, waaraan nogal wat moet gebeuren kun je je afvragen of de kosten voor een verbouwing of r…

Hoofdkussens: verschillende soorten vullingHoofdkussens: verschillende soorten vullingGa je een nieuw kussen kopen dan maak je vaak een eerste selectie op basis van de hoofdkussen vulling. Waar de een kiest…
4 manieren om de natuur in huis te halen4 manieren om de natuur in huis te halenHet is al zeer lang bekend dat de natuur een positief effect heeft op mensen. Door de hectiek en drukte in de maatschapp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elbym, Pixabay
  • http://www.livios.be/nl/bouwen-verbouwen-of-kopen/verbouwen-of-renoveren/budget/renovatieplannen-mis-deze-budgettips-niet/
  • http://www.verbouwkosten.com/de-renovatie-van-je-huis-in-7-simpele-stappen/
  • http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/mijn-project/tien-gouden-tips-voor-een-vlotte-renovatie-van-je-woning/article-normal-442315.html
  • https://www.bouwgarant.nl/over-bouwgarant
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/btw-omzetbelasting/vraag-en-antwoord/kan-ik-nog-gebruik-maken-van-de-btw-verlaging-bij-renovatie-herstel-en-tuinonderhoud-woningen
Star2000 (45 artikelen)
Laatste update: 06-09-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.