Een investering van 200 € kan u duizenden euro's besparen

Een woning renoveren kan een uitstekende investering zijn en een aardige cent opleveren. De kunst is om een te renoveren woning te kopen aan een interessante prijs en door middel van de renovatie een meerwaarde te geven aan de woning. Wil men in alle geval een miskoop vermijden dan is het inschatten van de renovatiekosten van cruciaal belang.

Woning renoveren = uitstekende investering

Een woning renoveren kan een uitstekende investering zijn en een aardige cent opleveren. De kunst is om een te renoveren woning te kopen aan een interessante prijs en door middel van de renovatie een meerwaarde te geven aan de woning. Sommige kleine projectontwikkelaars houden er een zelfs een fulltime job aan over. Na grondig speurwerk kopen ze een eigendom op, renoveren het en na verkoop houden ze er een flinke cent aan over. Deze manier van investeren is natuurlijk niet aan iedereen besteed.

Voor de niet projectontwikkelaars en voor wie niet in de bouwwereld actief is of zelfs totaal niet vertrouwd is met kleine renovaties maar graag een te renoveren woning wil kopen is het geen sinecure om de te renoveren kosten in te schatten.
Een veel voorkomende vraag bij wie van plan is om een te renoveren woning aan te kopen is dan ook de volgende:
Ik wil een te renoveren woning aankopen maar heb geen idee wat de renovatiekosten kunnen zijn. Hoe ga ik te werk om een miskoop te vermijden?

Renovatiekosten schatten

De kosten schatten die nodig zijn om een woning te renoveren is inderdaad niet voor de hand liggend als men geen technische achtergrond heeft. Men kan wel een indruk hebben betreffende de uit te voeren werken en het te spenderen bedrag maar ervaring leert dat dit niet altijd met de werkelijkheid overeenstemt.

Een bouwkundig ingenieur, architect, landmeter of aannemer is de geschikte persoon om een antwoord te geven op uw vragen zoals:
  • Hoeveel kost het mij om de houten vloeren te renoveren?
  • Hoeveel kost het mij om de houten ramen te vervangen en zijn er hiervoor subsidies beschikbaar?
  • Hoeveel moet ik rekenen om een extra badkamer toe te voegen?
  • Is het vochtprobleem in de living op te lossen?
  • enz

Bij de aannemer is echter op te merken dat deze in 90% van de gevallen u geen gratis prijsofferte zal willen bezorgen en indien wel, deze u een globale prijs zal geven voor de renovatiewerken. Aangezien u hierbij geen ervaring hebt, weet u niet of deze prijs overeenkomt met de werkelijkheid.

Op laten stellen van gedetailleerde kostprijsberekening

Een stap die veelal als een nutteloze uitgave wordt aanzien maar in werkelijkheid u heel wat centen kan besparen is het inschakelen van een architect, landmeter of bouwkundig ingenieur. Deze kan u bijstaan, raad geven en een zeer realistisch beeld geven van de uit te voeren werken, bedrag en nodige tijd.

Bovengenoemde kan een simpele niet gedetaileerde kostprijsberekening van om en bij de 200 euro opstellen die u tevens kunt gebruiken om de aannemers een prijsofferte te laten opstellen. Aangezien de aannemer in dit geval beschikt over een beschrijving van de werken met de uit te voeren hoeveelheden is dit veel minder intensief en is deze veel vlugger bereid om een offerte te bezorgen. Bovendien kan deze gedetaileerde kostprijsberekening van groot belang zijn bij het onderhandelen met de verkoper of het agentschap over de vraagprijs.

Een simpel voorbeeld

Is de vraagprijs bijvoorbeeld 250.000 € maar kan u aantonen dmv de gedetaileerde kostprijsberekening, dat de renovatiewerken oplopen tot 40.000 € dan kan u een voorstel doen van 210.000 €. Bovendien heeft de gedetailleerde kostprijsberekening, gewoonlijk opgesteld en ondertekend door een ingenieur, architect of landmeter meer overtuigingskracht dan bijvoorbeeld uw eigen kostprijsraming.

Conclusie

Vooraleer over te gaan tot aankoop is het dus aangeraden om een architect, ingenieur bouwkunde of landmeter te contacteren; samen de te renoveren woning te bezoeken; uw ideeën uit te leggen en een kostprijsberekening van de uit te voeren renovatiewerken op te laten stellen.

Een simpele investering dus van om en rond de 200 € die u voor de aankoop duizenden euro’s kan besparen. Geld dat u maar al te goed kunt gebruiken voor de renovatiewerken!
© 2010 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Renoveer je huis en maak winstRenoveer je huis en maak winstRenoveer en verbeter uw huis om uw woning en ander vastgoed snel en met succes te kunnen verkopen. Het helpt om het pand…
Hoe vermijd ik een miskoop bij een te renoveren woning?Een te renoveren woning is normaalgezien goedkoper dan een nieuwbouw en kan na renovatie een aardige meerwaarde aan de w…

Directwonen, bemiddelaar van huurwoningenDirectwonen, bemiddelaar van huurwoningenWanneer je op zoek gaat naar een huurwoning kom je in de wondere wereld terecht van woningcorporaties en bemiddelaars di…
Huurachterstand gevolgd door huisuitzettingU kunt het zich vast wel herinneren: Bejaarde Zaandammer sticht brand in woning en schiet medewerker van de woningbouwve…
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.