4 manieren om de natuur in huis te halen

4 manieren om de natuur in huis te halen Het is al zeer lang bekend dat de natuur een positief effect heeft op mensen. Door de hectiek en drukte in de maatschappij wordt de natuur nog maar weinig ervaren. Dit is zonde, omdat de gezondheidseffecten en de productiviteit kunnen toenemen bij het kijken en/of ervaren van de natuur. Een oplossing is om de natuur in huis te halen. Dit kan op verschillende manieren, waardoor er voor iedereen en voor elk budget wel mogelijkheden zijn om toch te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Een leefomgeving waarin men verschillende natuurlijke invloeden heeft zorgt voor een meer geïnspireerde en gezondere leefomgeving. Daarnaast heeft het kijken en ervaren van de natuur een kalmerend effect op de gezondheid. Het draagt onder andere bij aan een lager stressniveau. Daarnaast zijn er nog verschillende andere positieve gevolgen van het ervaren van de natuur, zoals meer zelfvertrouwen en een lagere bloeddruk. Kijken naar de natuur en/of deze ervaren kan op verschillende manieren. Voor iedereen is er wel een mogelijkheid om de natuur in huis te halen.

Kunst in huis

Het in huis ophangen van natuurrijke kunst kan al een positief effect op de gezondheid hebben. Een schilderij of foto van een natuurrijk landschap zorgt er al voor dat het kalmerende effect van de natuur plaats heeft. Daarnaast is een kunstwerk in de kamer een mooi stuk decoratie en opvulling. Het effect is sterker bij iemand die kunst als interesse heeft. Het is dan makkelijker om te blijven kijken en het werk op te nemen.

Wat natuurlijk ook kan is zelf de kunst gaan maken. Door actief bezig te zijn met de natuur wordt deze optimaal ervaren. Maak van een boomstronk een bijzettafel of ga de natuur in om mooie foto's voor in de woonkamer te maken. Zo wordt de natuur volledig opgenomen tijdens het bezig zijn en na afloop is effect ook nog merkbaar.

Bloemen en planten als puur natuur

Bloemen en planten in huis halen hebben verschillende positieve effecten op het welzijn van mensen. Allereerst zorgt het voor een kleurrijke en warme omgeving. Het geeft het huis vaak een gezellige sfeer. Daarnaast zorgt een kleurrijke omgeving voor inspiratie. Op gezondheidsgebied verlagen bloemen en planten in een kamer de bloeddruk. Tevens zorgt dit voor een hogere productiviteit. Een mooie plant in een bijvoorbeeld de studeerkamer zorgt dus voor betere werkprestaties. Wel is het goed opletten of bepaalde bloemen en planten geen allergische reactie veroorzaken, zoals hooikoorts.

Een schonere lucht

Tevens zorgen planten voor een schonere en betere luchtkwaliteit in een kamer. Dit komt onder andere doordat de concentratie kooldioxide verminderd in de lucht. Deze stof is een voedingsbron voor planten. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid zuurstof in de lucht toe. Verder zorgen planten in de kamer voor een hogere luchtvochtigheid en minder slechte stoffen in de lucht. Tevens blijft de luchttemperatuur lager, zeker in de zomer is dit een enorm voordeel.

De natuur creatief in huis verwerkt / Bron: PublicDomainArchive, PixabayDe natuur creatief in huis verwerkt / Bron: PublicDomainArchive, Pixabay

Interieur en meubilair

Door middel van natuurlijke objecten te gebruiken in het interieur en meubilair kan de natuur ook in huis worden gehaald. Het gebruik van aardse kleuren (bruine en (donker)groene kleuren) zorgt voor een warme en rustige uitstraling. Deze kleuren kunnen worden verwerkt in bijvoorbeeld geschilderde muren of een houten vloer. Ook in het meubilair kan hout worden verwerkt wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Een boomstronk als bijzettafel of een trapleuning gemaakt van een grote tak.

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende, creatieve mogelijkheden om de natuur te verwerken in het interieur en meubilair. Het draagt bij aan een warme en rustige omgeving. Dit heeft weer een positieve invloed op onder andere het humeur en de gezondheid. Tevens kan een natuurlijke omgeving voor inspiratie zorgen.

Voorbeeld van een aquarium / Bron: Aleš Tošovský, Wikimedia Commons (Publiek domein)Voorbeeld van een aquarium / Bron: Aleš Tošovský, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Aquarium

In een aquarium zwemt een stukje natuur rond. Een aquarium is een kleine onderwaterwereld die een zeer rustgevend effect kan hebben door er naar te kijken en deze te observeren. Uit onderzoek van het National Marine Aquarium, Plymouth University en University of Exeter is gebleken dat kijken naar een aquarium de bloeddruk van een persoon verlaagt. Tevens bleek dat hoe meer vissen er rond zwemmen, hoe positiever het effect was. Let er bij de aanschaf van een aquarium wel op dat deze niet overbevolkt is of te klein voor de vissen die er in zwemmen. Dit is schadelijk voor de vissen!
Het kalmerende effect van een aquarium kan natuurlijk ook buitenshuis worden ervaren in publieke aquaria of dierentuinen. Het kijken naar de onderwaterwereld heeft zowel op het de gezondheid als het humeur een positieve effect.
© 2015 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haal de natuur in huisHaal de natuur in huisDe natuur in huis halen kan je redelijk op letterlijk niveau doen door mooie planten in huis te zetten, iets waar menig…
Het kalmerende effect van de natuur op de gezondheidHet kalmerende effect van de natuur op de gezondheidDe natuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld op het welzijn van mensen. Hoe meer kennis en onderzoek er kwam van…
Bloemen en planten in en om het huisBloemen en planten in en om het huisBloemen en planten in huis en tuin. Iedereen houdt ervan. Ben je niet geboren met groene vingers? Geen nood, met onderst…
Haal de frisse lente in huisHaal de frisse lente in huisAan het einde van de winter is het logisch dat je uitkijkt naar de lente en de zomer. Maar omdat het buitenleven voor de…

Een renovatie goed laten verlopenEen renovatie goed laten verlopenBij het uitvoeren van een renovatie is een goed plan vooraf essentieel. Het kan ervoor zorgen dat een project een fantas…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PeterDargatz, Pixabay
  • http://www.nu.nl/gezondheid/4098020/kijken-vissen-kan-bloeddruk-verlagen.html
  • http://www.woontrendz.nl/haal-de-natuur-in-huis/
  • http://www.moodles.nl/tips/design/kleurgebruik/welke-gevoelens-emoties-roepen-kleuren-op
  • http://www.ambius.nl/interieurbeplanting/voordelen-van-planten/
  • http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=18
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainArchive, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Aleš Tošovský, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.