Hoofdkussens: verschillende soorten vulling

Hoofdkussens: verschillende soorten vulling Ga je een nieuw kussen kopen dan maak je vaak een eerste selectie op basis van de hoofdkussen vulling. Waar de een kiest voor een stevig donzen kussen heeft de ander liever een luchtig kussen van synthetisch materiaal. Wist je echter dat je keuze nog veel ruimer is? Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kussen met een wollen, kapok- of boekweitvulling. Wanneer je door de omschrijvingen van de verschillende typen vullingen leest kom je wellicht op een idee.

Kussens en kussenvullingen


Veel keuze op het gebied van soorten kussenvulling

Ben je op zoek naar een nieuw hoofdkussen dan zul je nog versteld zijn van het aantal opties dat je hebt, vooral wanneer het gaat om de keuze voor een vulling. Iedereen heeft wel gehoord van donzen, synthetische of traagschuimkussens. Maar heb je wel eens een wollen, kapok- of boekweitkussen overwogen? Elke vulling heeft zijn eigen unieke eigenschappen op het gebied van onder andere stevigheid, duurzaamheid, mate van luchtcirculatie en vermogen om vocht op te nemen. Wil je een weloverwogen keuze maken de volgende keer dat je een nieuw kussen aanschaft, lees je dan eens goed in op dit onderwerp.

Veel voorkomende vullingen voor hoofdkussens: dons, synthetisch en traagschuim

Donskussens hebben vaak een vulling van eendenveren of ganzendons. Een kenmerk van dons is dat het erg vulkrachtig en stevig is. Knijp je in een donzen kussen dan merk je dat de vulling erg glad is. Vaak vallen deze kussen in het wat duurdere segment. De prijs begint meestal rond de 65 en kan oplopen tot zo'n 150, al is het natuurlijk mogelijk om in de aanbieding een goedkoper model op de kop te tikken.

Synthetische kussens zijn vaak vrij zacht, slap en dun. Het is daarom niet ongebruikelijk om twee kussens op elkaar te leggen. Het is een ideale keuze voor wie graag op een luchtig kussen slaapt of tijdens het slapen de hoofdsteun vaak verplaatst. Synthetisch omvat eigenlijk een heel scala aan verschillende vullingen, zo is er bijvoorbeeld keuze uit Ecodown vezel, TripleGuard, Isocraft aerelle en synthetische bolletjes, en dit zijn nog maar enkele van de voorbeelden. Veel vullingen zijn gepatenteerd. Deze kussens vallen in de goedkoopste categorie. Wie er een aanschaft bij een warenhuis betaalt soms echt maar enkele euro's, terwijl een luxere uitvoering zelden meer dan 50 kost.

Traagschuim of viscoschuim is een heel aparte vulling. Wanneer je er een vuist in drukt en deze daarna terugtrekt zul je zien dat het materiaal vanzelf weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt. Vooral matrassen van traagschuim zijn er populair, zeker bij mensen met gewrichtsklachten. Een bijkomend voordeel is dat het materiaal nauwelijks tegendruk geeft. Dit maakt dat bloedvaten niet snel worden afgekneld en de bloedsomloop optimaal blijft, ook wanneer je 's nachts in een rare bocht ligt. Het is wel aan te raden om een molton om het kussen te gebruiken omdat deze anders vrij snel transpiratievocht opneemt. De prijs van een goed traagschuim kussen begint meestal vanaf circa 70 euro. Voorkom dat je voor een prikkie een exemplaar van inferieure kwaliteit koopt, want hier zijn er vrij veel van in omloop.

Wol: zacht maar niet helemaal wegzakken

Het is vaak een dilemma: je wilt een zacht kussen, maar je wilt er niet zo in wegzinken. Dan wordt het vaak een kwestie van water bij de wijn doen, maar er is een goede tussenoplossing. Wollen kussens combineren namelijk beide elementen. Wollen kussens hebben een vulling van wollen bolletjes, welke zich zeer gelijkmatig door de hoofdsteun verdelen. Ze zijn daarom stevig genoeg om te voorkomen dat je er echt in wegzakt, maar voelen nog wel steeds zacht aan. Wol is niet in elk assortiment aanwezig, je zult dus soms even moeten speuren. Het hoeft echter niet duur te zijn, vanaf zo'n 40 moet je al een wollen kussen kunnen kopen.

Kapok: een exotische optie

Kapok komt van de kapokboom, die voorkomt in met name Zuid-Amerika (waaronder Suriname) en tropisch West-Afrika. De vruchten van de boom bevatten vezels die veel gebruikt worden voor de vulling van kussens. Deze plantendons is lekker zacht en kan bovendien transpiratievocht goed opnemen zonder dat het gaat ruiken. Deze kussens worden daarom door sommige mensen ook wel specifiek gebruikt als 'zomerkussen'. Transpiratievlekken voorkom je door een kussenbeschermer te gebruiken. Kapok is niet duur: een kussen hoeft niet meer dan 30 te kosten.

Boekweit bij nekklachten

Hier is het niet erg bekend maar in Japan is het de meest gebruikte kussenvulling. Veel mensen komen pas bij een boekweitvulling uit wanneer ze lasten krijgen van nekklachten en de oorzaak hiervan zoeken in hun slaapcomfort. Eigenlijk is dit onzin want er zijn diverse vullingen die door hun ondersteunende eigenschappen kunnen bijdragen aan een oplossing voor nekklachten, waarbij het per persoon verschilt wat het beste helpt. Het is echter wel begrijpelijk want een eigenschap van boekweit is dat het flink stevig is en voorkomt dat je in een verkeerde houding gefixeerd wordt tijdens het slapen. Er wordt ook wel gezegd dat boekweit therapeutisch werkt voor de nachtrust. Je zult tevens merken dat de kussens behoorlijk zwaar zijn in vergelijking met die met andere vullingen. Boekweitkussens zijn al te koop vanaf circa 50 maar je moet er in Nederland wel goed naar zoeken.

Prijsindicaties voor het laatst gecheckt in 2019.

Lees verder

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nieuwste hoofdkussens: eco, ergonomisch of boekweitDe nieuwste hoofdkussens: eco, ergonomisch of boekweitEen nieuw hoofdkussen? Ooit was het simpel. Je koos voor synthetisch, of voor dons en veertjes. En dan was je klaar. Ann…
Welk hoofdkussen is het meest geschiktHoofdkussens worden in allerlei maten, vormen en van allerlei soorten materialen gemaakt. Welke voor u het beste geschik…
Hoofdkussens reinigen en kussens wassenHoofdkussens reinigen en kussens wassenDe meeste mensen wassen de overtrekken van hun hoofdkussens één keer per week. De kussens zelf worden daarentegen zelden…

Niet veel geld en toch leuk inrichtenNiet veel geld en toch leuk inrichtenDe meeste mensen hebben met geld een eigenaardige relatie. Juist op de momenten dat je er heel veel van nodig hebt is er…
Een renovatie goed laten verlopenEen renovatie goed laten verlopenBij het uitvoeren van een renovatie is een goed plan vooraf essentieel. Het kan ervoor zorgen dat een project een fantas…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Olichel, Pixabay
  • http://www.hoofdkussens.nl/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ceiba_pentandra
  • http://www.boekweitkussen.nl/c-1310062/waarom-een-boekweitkussen/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 13-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.