Haal de natuur in huis

Haal de natuur in huis De natuur in huis halen kan je redelijk op letterlijk niveau doen door mooie planten in huis te zetten, iets waar menig man of vrouw zo net in het nieuwe jaar voor zwicht. Echter, je kunt ook op een heel andere manier de natuur in huis halen. Wat op zich weer niet verkeerd is als je geen groene vingers hebt. Mogelijkheden te over.

Geen groene vingers?

Voor degene die geen groene vingers heeft of eigenlijk niet zo van planten houdt, kan deze nog steeds de natuur in huis halen en dat kan nog eenvoudig ook. Het gaat er alleen om dat je de juiste materialen in huis haalt en combineert met mooie natuurlijke stoffen. Deze stoffen, met de juiste print, tezamen met de juiste materialen maken een natuurlijk interieur en een stukje natuur dichterbij. Het “groene” resultaat kan er heel verfrissend uitzien.

Combineer

Te pas en te onpas alles wat ook maar iets met de natuur te maken heeft je huis in slepen is een optie, maar wordt zeer waarschijnlijk een rommeltje. Toch zie je mensen wel eens een poging in de richting doen. Helaas mislukt het, omdat het letterlijk een samen geraapt rommeltje wordt. Daar waar de natuur rust vertegenwoordigd zou je dit ook in huis moeten kunnen creëren, het rommeltje is echter het tegenovergestelde.
Als je een nieuwe stijl toe wilt passen is het goed eerst een “geraamte” te maken. Een geraamte is de basis. De basis van meubelen, welke je vervolgens “aan gaat kleden” tot je op het totaalplaatje uitkomt. Overigens maakt symmetrie in huis ook rustig.

Stoffen

In een interieur wat dicht bij de natuur staat zijn natuurlijk stoffen een must. Linnen leent zich bij uitstek voor kussens en kleden, net zoals jute. Uiteraard is leer ook geschikt voor bijvoorbeeld de bank. Denk hierbij eens aan het geruwde leer of suède. Het gladde en soms kil ogende gladde leer haal je zo weg.
Een vloerkleed van een lekker opgeruwde stof doet stoer aan, zeker in combinatie met een stoere leren bank.
Eventuele gordijnen wel in een kleur, maar een ingeweven bloem of vlinder kan weer wel aansluiten bij de natuur.

Kleur

Natuurlijk mag groen niet ontbreken in een dergelijk interieur, maar gaat goed met allerlei wit, off wit, zand en bruintinten. Deze kleuren kunnen ietwat saai overkomen als je ze als zodanig combineert, echter met schillende kleuren groen maak je het interieur weer speels. Durf ook het hardere groen in je interieur mee te nemen.

Materiaal

Hout mag niet ontbreken in een huis wat dicht bij de natuur staat. En wat is dan beter dan hout wat zoveel mogelijk in zijn natuurlijke staat gelaten is. Een goed voorbeeld hiervan zijn de lampen die veelvuldig toegepast worden. Boomstamachtige staanders met een fraaie lampenkap in een zachte natuurlijke kleur. Maar ook bijzettafels en krukjes in deze opzet zijn te koop.
Kijk in je woning waar je met balken kunt werken en dat kan van alles zijn. Enkele voorbeelden:
  • constructie hoogslaper
  • ombouw bed of bankje
  • leuning trap
  • kastje
  • spiegelomlijsting
  • balk als drager (denk aan een oude boerderij of kerk)

Print

En als we dan over de materialen een keuze hebben gemaakt, zijn er natuurlijk altijd nog alle zaken waar een print op te vinden is. Leuke kussens met een foto van een bos of heideveld, maar ook serviezen waar geprint of handgeschilderd een bos, heide of zee met duinen tafereel op te vinden is. Maar ook (ontbijt)serviezen met natuurlijke bloemen met bijbehorende vlinders of libelles die boven het water zweven. Die serviezen hebben allemaal prachtige theepotten, maar ook bijbehorende servetten en kleedjes.

Tot slot

Er is genoeg als je de natuur in huis wilt halen, maar zorg altijd dat de basis er als eerste staat. Vul aan met accessoires en stem kleuren op elkaar af. Durf tenslotte ook verschillende natuurlijke materialen met elkaar te combineren.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kracht van de kleur groenDe kracht van de kleur groenGroen is vooral de kleur van het midden. In zijn volmaakte neutraliteit tussen alle extremen, werkt groen kalmerend, zon…
4 manieren om de natuur in huis te halen4 manieren om de natuur in huis te halenHet is al zeer lang bekend dat de natuur een positief effect heeft op mensen. Door de hectiek en drukte in de maatschapp…
Parijs - de groene stadParijs is een groene stad met een groot aantal parken, tuinen en bossen waar alle inwoners zich van tijd tot tijd kunnen…
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…

Hoe creëer je extra bergruimte in huisHoe creëer je extra bergruimte in huisHet moge duidelijk zijn, we zijn een verzamelend volkje en dat maakt dat we in de loop van ons leven nogal wat verzamele…
Aanbouw woning: Informatie en kosten van een uitbouwEen uitbouw of aanbouw van je woning voegt leefruimte toe maar zorgt ook voor een waardestijging van je woning door het…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.