De kracht van kleur en bloemen in huis

De kracht van kleur en bloemen in huis Bloemen hebben op de meeste mensen een positief effect. De geur, de kleur, de compositie en het gegeven dat het een “vleugje” natuur is, geeft ons een prettig gevoel. Bovendien geeft het in de hedendaagse gestylde interieurs ook nog vaak net wat extra kleur. Maar er zit ook een andere kant aan het gebruik van kleurrijke bloemen in huis. Het vrije, kleurrijke leven wat we nog koppelen aan de “flowerpower”-periode.

Amerikaanse jeugd als basis

In dat laatste geval grijpen we terug naar de hippieperiode van eind jaren zestig begin jaren zeventig (20ste eeuw). Afkomstig uit de Verenigde Staten en onder invloed van het vrije leven - wat de toenmalige jeugd zich verworven had - gebruik van drugs en vooral het vaste stramien (van de ouders) achter zich latend, kon alles en niets hoefde. En de vormgeving uit die periode komt weer terug en dat is erg kleurrijk met veel bloemen. Echte bloemen en bloemen in allerlei dessins. Hoe kan je dit op een enigszins verantwoorde manier toepassen in je eigen huis.

Heel veel kleurige bloemen in huis

Als je van heel veel kleuren en bloemen houdt én dit toe wilt passen in de woning, zijn er genoeg mogelijkheden. Maar het kan alleen goed werken, als je je aan enkele “regels” houdt. Tenminste als het ook lekker wonen/leven moet zijn en de kleur niet in negatieve zin op je afkomt. Dit heeft te maken met hoe onze geest werkt en wat invloed heeft op die “thuisplek” ervaren.

Aandachtspunten

 • Verschillende kleuren in bloemen (of anderszins) door elkaar geven vaak een erg druk beeld, een beeld wat weinig rust oplevert. Je kunt dit doorbreken door de deze kleurrijke groepen met bloemen(patronen) te clusteren.
 • Als het je vrolijk maakt, want dat is vaak de uitwerking, laat je dan niet weerhouden. Maar zorg voor één of maximaal twee hoofdtinten en groepeer daar de andere kleuren omheen. Zo is rood met groen een mooie combinatie die vaak werkt, maar het kan ook rozerood met zwart zijn of met nachtblauw met geel.
 • Kleurrijke nuances geclusterd kan je krijgen door bijvoorbeeld kussens op de bank, een grote kleurrijke vaas met grote bloemen op de salon- of bijzettafel en een mooi handgeknoopt kleurrijke kleed uit Zuid-Amerika op de vloer. Een mooi handgemaakt kleed kan ook een muur sieren en neem in dezelfde tinten gordijnen of een mooie grote siervaas.
 • Werk met rustpunten in neutrale kleuren, bijvoorbeeld de basistoon van de muren en/of de vloer. Een houten vloer geeft vaak een iets warmer beeld, maar mooie roodgebakken stenen kunnen ook sfeer creëren. Denk maar eens aan de Ibizastijl, die heeft ook de neiging neutrale kleuren en drukke “flower power”-achtige taferelen te combineren.
 • Style het niet teveel af, maar laat het lijken alsof je toevallig deze kleurrijke taferelen hebt gecombineerd en plaats meerdere bossen bloemen die zo in het veld geplukt lijken en bij elkaar gezet in de vaas.
 • Trek het desgewenst door naar buiten, met leuke bloemenkralen bij een doorgang, een leuk geknoopt kleed over een ligbed en gedecoreerde kleurrijke glazen voor een koel drankje in de avonduren.
 • Gekleurde materialen, veelal bloemachtige motieven en veel strepen, die in deze flower power-stijl passen zijn terug te vinden in Mexico, Zuid Amerikaanse landen zoals Peru en Bolivia, maar ook Aziatische landen als Nepal, India of Thailand.
 • De kleurrijke bloemmotieven zijn ook te combineren met het recht toe rechtaan patchwork uit Scandinavische landen. Meestal worden daar de meer koele kleuren gebruikt, maar als je goed zoekt zijn er ook gecombineerd met geel en soms met roodtinten.
 • Begin bij een neutrale basis in zoveel als mogelijk natuurlijke kleuren en bouw zo op waar je de kleurrijke sfeer wilt benadrukken. Het mooie is dat het kan van de woonkamer tot de keuken, buiten of zelfs de slaapkamer.

De flowerpower-periode als inspirator

Deze periode is ontstaan in de Verenigde Staten en uitgewaaierd over de wereld en met name Europa heeft er dus ook veel van mee gekregen. Het begint eind jaren zestig bij de jeugd en met name op de campus van de universiteit in San Francisco.

Popidolen

In deze periode beïnvloeden artiesten als The Doors, Jimi Hendrix en Janis Joplin de sfeer van flowerpower. Woodstock is dan ook hét hoogtepunt waar flowerpower en muziek samenkomen. Onder invloed van allerlei drogerende middelen en psychedelische muziek leefde deze hippies in alle vrijheid. Omgeven door de kleuren en bloemen, iedereen is vooral voor een vredige samenleving, wordt een beeld gecreëerd wat tot op de dag van vandaag leeft en vanaf begin 21e eeuw zelfs weer in populariteit toeneemt. De ”Ibizalook” schuurt tegen deze flowerpower-stijl aan en is inmiddels dus ook buiten Ibiza te vinden.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rood in het interieurRood in het interieurEr zijn mensen die het wel mooi vinden maar niet durven, er zijn mensen die het te overheersend vinden en er zijn mensen…
Haal de frisse lente in huisHaal de frisse lente in huisAan het einde van de winter is het logisch dat je uitkijkt naar de lente en de zomer. Maar omdat het buitenleven voor de…
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Trends in interieurTrends in interieurHet voorjaar is bij uitstek de periode om weer eens te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor het interieur. Enkele stijl…
Licht brengt sfeer in huisLicht brengt sfeer in huisHet is bij menigeen een ondergeschoven kindje, maar een goed lichtplan is altijd belangrijk. Een goed lichtplan heeft ve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
 • Wikipedia: Flowerpower
 • Ansje H.: Ibiza-stylist
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.