IKEA keukenplanner: zelf je keuken ontwerpen

IKEA keukenplanner: zelf je keuken ontwerpen IKEA keukens zijn de meest verkochte keukens van Nederland en België. Met de IKEA Keukenplanner is het mogelijk om zelfstandig een IKEA keuken te ontwerpen en samen te stellen. Je kunt zelf de keuken van je dromen tekenen en vervolgens in 3D en als plattegrond bekijken. Na het ontwerpen kan je de keuken opslaan en vervolgens in één van de IKEA winkels samen met een IKEA medewerker doorlopen en eventueel aanpassen. De IKEA Keukenplanner is gratis te downloaden via de website van IKEA.

Opmeten

Voordat je begint met het ontwerpen van een keuken is het belangrijk dat je de afmetingen van de ruimte waar de keuken geplaatst moet worden hebt opgemeten. Ook locaties van ramen en deuren moeten bekend zijn. De opgemeten gegevens voer je vervolgens in de IKEA Keukenplanner in waarna je kunt starten met het ontwerp. Wanneer je niet precies weet wat je precies moet opmeten kan je gebruik maken van de instructievideo in de IKEA Keukenplanner. IKEA biedt ook de mogelijkheid om tijdens een voorbereidingsbezoek een erkende keukenmonteur het opmeten te laten verzorgen. Wanneer je gebruik maakt van de IKEA Keukenmontageservice is dit voorbereidingsbezoek bij de prijs inbegrepen.

Ontwerpen keuken

Ontwerpen met de IKEA Keukenplanner is niet moeilijk. Ook personen die minder handig zijn met computers kunnen gebruik maken van de IKEA Keukenplanner, het programma is zodanig ontworpen dat het gebruik ervan zeer eenvoudig is. Het ontwerp wordt gepresenteerd als gedetailleerde plattegrond en in 3D. Hierdoor gaat de keuken als het ware ‘leven’ en krijg je een perfect beeld van of de keuken wel helemaal naar je smaak is. Je kunt kiezen uit het zeer uitgebreide productgamma van de IKEA keukens. Naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met alle mogelijke combinaties van kasten, werkbladen, muurtegels, keukenapparatuur, enzovoorts.

Productlijst

Een extra voordeel aan het ontwerpen met de IKEA Keukenplanner is dat het programma automatisch een productlijst aanmaakt. Wanneer je een onderdeel toevoegt of vervangt wordt de productlijst ook automatisch aangepast. Hierdoor wordt het bestellen (in de winkel) vergemakkelijkt aangezien je reeds alle benodigde producten op een rijtje hebt staan.

Ontwerp opslaan

Wanneer je gereed bent met het ontwerpen van je IKEA keuken is het mogelijk om de ontwerptekening met bijbehorende productlijst op te slaan op de server van IKEA. Eenmaal in de winkel is het vervolgens mogelijk om je ontwerp samen met een IKEA medewerker te bespreken en eventueel aan te passen. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld een externe harde schijf of USB-stick mee te nemen naar de IKEA winkel. Een ander punt wat niet mag worden vergeten zijn je gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord. Deze heb je nodig wanneer je in de IKEA winkel je ontwerp wilt kunnen openen.

Tussendoor opslaan

Het is niet noodzakelijk om de keuken in één keer helemaal af te ronden. Wanneer je bijvoorbeeld tijdgebrek hebt of wanneer je er nog een nachtje over wilt slapen is het ook mogelijk om op een ander moment verder te gaan met het ontwerp.

IKEA Keukenplanner downloaden

De IKEA Keukenplanner is gratis te downloaden via de website van IKEA. Je vindt de IKEA Keukenplanner op kitchenplanner.ikea.com/NL/UI/Pages/VPUI.htm. Wanneer je akkoord gaat met de voorwaarden kan je de Keukenplanner downloaden. IKEA heeft ook een speciale IKEA Keukenplanner handleiding samengesteld. In de handleiding wordt uitgebreide uitleg gegeven over hoe je de IKEA Keukenplanner optimaal kunt gebruiken. De IKEA Keukenplanner handleiding is gratis te downloaden via dezelfde link.

IKEA keuken in winkel samenstellen

Uiteraard is het ook mogelijk om een IKEA keuken te ontwerpen zonder gebruik te maken van de IKEA Keukenplanner. Het is bijvoorbeeld ook gewoon mogelijk om naar de winkel te gaan en je daar te laten adviseren. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van de IKEA Keukenplanservice waarbij je samen met een IKEA medewerker gedurende een twee uur durende afspraak een keuken samenstelt. De kosten voor het gebruik van de Keukenplanservice bedragen € 69,-.

Lees verder

© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een IKEA keuken kopen: hoe gaat dat in zijn werk?De IKEA keukens zijn al jaren erg populair. Ze vallen natuurlijk vooral op door de aantrekkelijke prijs. Maar ook de mog…
Tips bij het kopen van een goedkope keukenJe wil graag je keuken vernieuwen, of je koopt een huis waar een nieuwe keuken in moet. Dan kunnen de kosten snel oplope…

Een aannemer inhuren? Zaken waar je op moet lettenEen aannemer inhuren? Zaken waar je op moet lettenVooral bij een wat grotere verbouwing is de kans groot dat je een aannemer moet inhuren. Maar waar begin je met zoeken?…
Hoe kies ik de juiste architect voor nieuwbouw?Hoe kies ik de juiste architect voor nieuwbouw?Wanneer je een nieuwbouwwoning wenst te bouwen, ben je wettelijk verplicht om hiervoor een architect aan te stellen. Een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mastrminda, Pixabay
  • Woonwarenhuis IKEA, www.ikea.com
Advies-eb (275 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.