Wonen volgens de woonprogramma’s

Wonen volgens de woonprogramma’s We zijn erg druk met onze woning, zeker als het lentegevoel weer de kop opsteekt. Waar we ook druk maar weinig creatief mee zijn, is de stijl van de woning. De zelfgemaakte frummels in zijn niet zelden ietwat kneuterig en anders moet je vooral groot wonen met alles in grote rechte lijnen en moet je vooral niet zien dat er nog geleefd wordt in een huis.

Ideeën opdoen of kopiëren

De woonprogramma’s gooien je er dood mee … we moeten vooral creatief zijn en zelf gaan freubelen. Lege pindakaaspotjes, soepblikken of een gevonden tak in het bos moeten we niet weggooien, maar een tweede leven gunnen. We maken complete lampensets, kapstokken en vazen van al deze spullen. Het idee er achter is dat je milieubewust bezig moet zijn en creatief zijn is belangrijk. Zo krijg je unieke stukken in huis.

Vervolgens worden we gewezen op de nieuwe stijlen en waarom het vooral strak en rustig moet zijn, moeten we met lichte materialen werken in rechte opstellingen. Veel licht moet er binnen komen en we moeten kleuren zoveel als mogelijk in de gehele ruimte doortrekken.
Keukens moeten leefkeukens zijn met bij voorkeur een kook(schier)eiland, want het is voor degene die staat te koken gezelliger om het gezelschap met een wijntje in de buurt te hebben.
Binnen en buiten worden bij elkaar betrokken en we hebben een veranda nodig en bij voorkeur met een lekkere kachel, want dan kunnen we in de koude maanden ook nog buiten zitten.

Nadelen van woonprogramma’s

Echter, gegeven het feit dat bovenstaande informatie in alle woonprogramma’s in grote lijnen doorgetrokken wordt, is er weinig creatiefs meer aan. Want we kopiëren wat we zien en dat maakt dat de creativiteit er niet of nauwelijks is en de groep mensen die woont “volgens de programma’s” ook sterk groeit.

De programma’s zijn er blij mee, want de partijen die de programma’s financieren zitten natuurlijk allemaal in de woonbusiness. De vraag is alleen, in hoeverre men echt denkt de creativiteit te stimuleren om “lekker” te wonen of dat het slechts een verkoopmethode is. Wetende dat de meeste mensen toch tot kopiëren over zullen gaan en dus de producten/materialen gaan kopen.

Eenheidsworst

De kans op “eenheidsworst” en eigenlijk niet veel anders dan de ondermeer de grootste Zweedse meubelketen. Dit maakt dat onze echte creativiteit wordt platgeslagen, maar eerlijk is eerlijk … er is een aanzienlijke groep die zich daar ook niet druk over wil maken en gewoon dat koopt wat hij/zij ziet en als mooi ervaart. Aangezien die groep aanzienlijk is, zijn de woonprogramma’s ook op deze doelgroep gericht. Daar is niets mis mee, maar het getuigt van weinig originaliteit om deze programma’s als creatief, stimulerend en inspirerend te noemen. Het zijn immers in grote lijnen kopieën van de verschillende winkels, alleen voorzien van een gezellig babbeltje.

Echte creativiteit

Als je degene die een huis als slechts een dak boven het hoofd even vergeet, is er altijd nog een groep die echt met creativiteit bezig is c.q. wil zijn. Zolang je niet gaat verhuizen is er nog niets aan de hand, want dan hoeft de bewoner het alleen maar mooi te vinden. Anders wordt het als je je woning te koop zet. De meeste mensen kijken niet door het bestaande meubilair, de kleuren, de vloerafwerking heen en dus adviseert de makelaar “neutraal” en daar mee gezegd wat de massa als mooi ervaart en waar de woonprogramma’s aan voldoen. Huren is net zo lastig, want je moet immers alles in originele staat terugbrengen.

Maar als je niet met bovenstaande problematiek te maken hebt, kan je echt creatief zijn. Er zijn verschillende invalshoeken hoe je het kunt benaderen. Enkele voorbeelden:
  • Je volgt de lijnen en bijbehorende elementen van het huis en vult dit per ruimte in.
  • Je bekijkt het huis vanuit een periode waar je voorkeur naar uitgaat (denk bijvoorbeeld aan de sixties met alle retro spullen).
  • Je bent van de kleuren en bijbehorende thema’s en bekijkt per ruimte welke kleur en welk thema bij een bepaalde ruimte “past”. Of je trekt heel rigoureus het thema door in het hele huis.
  • Minimalisme is het hoogstnoodzakelijke op de juiste plek. Soms aangevuld met een enkele eyecatcher.

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden, maar de man/vrouw die juist die echte creativiteit opzoekt, weet enig moment als vanzelfsprekend hoe ruimtes ingevuld moeten worden. Moeilijk? Waarschijnlijk voor het verzamelen van de benodigde spullen wel, immers de grote winkelketens hebben “de massa” als doelgroep. Maar goed zoeken naar speciale items kan ook heel leuk zijn, dus voor de meeste mensen geen straf. Zeker niet als je het nog weet te vinden ook.

Tot slot

Ieder moet doen wat hen/haar goeddunkt, creatief of niet … je huis moet je thuis zijn en of je dat doet met quasi creatief werk, standaard werk of echte creaties is minder van belang. Zolang het maar je thuis is.
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Begeleid (zelfstandig) wonenWat is begeleid (zelfstandig) wonen? Voor wie is begeleid wonen bedoeld? Wat zijn de voorwaarden? Wat zijn de kosten van…
Wonen in een studentenflatVeel studenten wonen in huisvesting die speciaal voor studenten is gebouwd: een studentenflat. Studentenflats zijn voora…
Antikraak wonen: voordelen, nadelen & tips antikraak wonenAntikraak wonen is een aantrekkelijke en goedkope manier van wonen, vooral populair onder studenten. In dit artikel word…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…

De warmtepomp: een investering voor de toekomstOm een woning te verwarmen met een centrale verwarming, heb je een verwarmingselement nodig. Een warmtepomp is een alter…
Veiligheidsglas: soorten en eigenschappenVeiligheidsglas: soorten en eigenschappenVeiligheidsglas wordt doorgaans vooral toegepast in de openbare ruimte, op straat, in kantoren of publieke gebouwen. Maa…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.