HR++ glas: de kosten en baten

HR++ glas: de kosten en baten De laatste jaren is het steeds gebruikelijker om HR++ glas in je huis te laten plaatsen. Dat komt vooral omdat het plaatsen van deze glassoort niet alleen geld kost, maar je er vooral ook op de lange termijn fors mee kunt besparen. Tijd om dat eens uit te rekenen!

HR: waar staat het voor?

De afkorting HR staat voor hoogrendement. Het glas heet zo omdat het een hoge isolatiewaarde heeft en zodoende weinig warmte van binnen naar buiten doorlaat. De plusjes in de naam onderscheiden deze soort van andere soorten HR glas. HR++ glas isoleert bijvoorbeeld weer iets beter dan HR+ glas. Het glas bestaat eigenlijk uit twee platen glas die van elkaar gescheiden worden door een laag edelgas. Edelgas isoleert namelijk beter dan de gewone lucht die in standaard dubbel glas zit. Daarnaast is specifiek bij HR++ glas een extra coating (onzichtbaar metaallaagje) aangebracht, die de isolatiewaarde nog eens extra verhoogt.

Waarom HR++ glas?

Steeds meer huishoudens in Nederland stappen over op HR++ glas, het is al jaren de meest geplaatste glassoort. Nieuwbouwhuizen worden sowieso al standaard met HR++ glas opgeleverd, maar in steeds meer bestaande woningen kiezen mensen ervoor om de beglazing te vervangen. Regelmatig gaat dit gepaard met het vervangen van verouderde kozijnen, wat een extra investering vraagt, maar toch schrikt dat weinig mensen af. Hoe komt dat? De populariteit van HR++ glas komt vooral voort uit de gunstige prijs-kwaliteit-verhouding, en het feit dat je, dankzij lagere stookkosten, op termijn de plaatsingskosten voor dit glas kunt terugverdienen.

De investering: HR++ glas laten plaatsen

Bij het vervangen van de ramen zijn er twee belangrijke kostenposten: de materiaalkosten en de arbeidsuren. In het geval van HR++ glas komt dat ongeveer neer op de volgende gemiddelde prijzen:

  • HR++ glaswerk: €80 / m2
  • Plaatsing door glaszetter: €40-70 / m2

Zoals je ziet, is vooral die laatste kostenpost een interessante: terwijl de materiaalkosten vaak wel ongeveer gelijk liggen, verschillen vooral de tarieven van glaszetters onderling. De ene glaszetter is nu eenmaal goedkoper dan de ander. Bovendien zijn er verschillende rekenmethodes mogelijk, bijvoorbeeld per uur, per vierkante meter, of een van tevoren afgesproken vast bedrag. Het kan dan ook enorm lonen om van tevoren meerdere prijsopgaven naast elkaar te leggen. Het is niet ongebruikelijk dat je na het vergelijken van offertes 30 tot 40 procent voordeliger uit blijkt te zijn dan als je meteen met de eerste glasleverancier in zee was gegaan.

Rekenvoorbeeld

Neem een gemiddeld rijtjeshuis in Nederland, met 20 vierkante meter aan ramen die je wilt voorzien van modern HR++ glas. Afgaande op hierboven genoemde kosten, zou je dan ongeveer €1600 kwijt zijn aan het glaswerk, en rond de € 1000 aan arbeidskosten. Dat maakt een totale investering van €2600 euro voor HR++ glas in alle ramen, inclusief de plaatsing door een kundige glaszetter en garantie bij een professioneel glasbedrijf.

En dan: besparen!

Zoals al eerder genoemd, geeft HR++ glas vanwege zijn hoge isolatiewaarde weinig warmte door van binnen naar buiten. Dit betekent dat in de kamer waarin je het glas plaatst de warmte veel beter binnen blijft dan in een kamer met enkel of gewoon dubbel glas. Het voordeel hiervan is dat je minder hard hoeft te stoken om de kamer warm te houden. Op deze manier bespaar je dus op je energierekening. Hoeveel precies, dat heeft natuurlijk ook te maken met de vraag of HR++ glas in álle ramen wordt geplaatst, en of er nog andere vormen van isolatie en energiebesparing worden toegepast, zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, zonnepanelen en/of een zuinige HR-ketel. Houden we het even puur op een overgang van verouderd glas naar modern HR++ glas, dan wordt doorgaans een standaard aangehouden van een besparing van €13 per vierkante meter per jaar.

Hetzelfde rekenvoorbeeld nog een keer

In dat gemiddelde rijtjeshuis, met 20 vierkante meter aan glas, lieten we alle ramen voorzien van HR++ glas, een totale investering van €2600. Deze verbetering van de isolatie van ons huis zorgt ervoor dat de energierekening gemiddeld €260 per jaar omlaag gaat. Wil je dus voor de lange termijn investeren in je koophuis, dan weet je dat je na 10 jaar per saldo gaat verdienen op HR++ glas. Daar komt dan eventueel nog het financiële voordeel bij op van andere isolatieverbeteringen, en houd er rekening mee dat de verkoopwaarde van je huis ook omhoog gaat met energiezuinig glas in alle ruiten.

Zijn er alternatieven?

Ja, er zijn alternatieven, en die gaan beide kanten op. Voor welk alternatief je kiest, hangt af van de vraag of je de eerder genoemde investering in HR++ glas te groot of juist te klein vindt.

Minder investeren...

Het vervangen van alle ruiten voor HR++ glas is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat de kosten simpelweg te hoog zijn. Je kunt dan overwegen om bijvoorbeeld het glas kamer voor kamer aan te pakken. Voor de kamers waar veel in wordt geleefd of die je graag warm houdt, zal het glas de grootste besparing opleveren, dus ligt het voor de hand om die kamers dan eerst aan te pakken. Mocht je wel op je energiekosten willen besparen maar je originele beglazing willen behouden, dan kun je een extra laag glas creëren met behulp van voorzetramen.

...of juist méér?

Een steeds populairder verschijnsel in Nederland is het energieneutrale huis. Dit zijn woningen waarbinnen evenveel energie wordt opgewekt als gebruikt. Hiervoor is het noodzakelijk dat vloeren, daken, muren en ramen nóg beter worden geïsoleerd. In deze huizen wordt standaard het allerbest isolerende glas toegepast, namelijk HR+++ glas. Dit glas is behoorlijk (€120/m2) duurder dan zijn broertje met twee plusjes, maar laat vrijwel geen koude lucht meer toe van buiten. Ben je financieel in de gelegenheid en wil je je ramen op de nog langere termijn perfect isoleren, dan kun je dus ook voor HR+++ glas kiezen. Bedenk wel dat dit glas eigenlijk alleen rendabel is als ook de isolatie en het energieverbruik in de rest van je huis grondig wordt aangepakt. In alle andere gevallen is HR++ glas alsnog de meest logische optie.
© 2014 - 2024 Jhengevelt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kozijnen geschikt voor dubbel glas?Het isoleren van je huis wordt, ook vanuit de overheid, aangemoedigd en gestimuleerd. Dubbel glas maakt hier in belangri…
Enkel glas vervangen door dubbel glasEnkel glas vervangen door dubbel glasDe vierkante meter prijs van glas begint bij enkele tientjes. Enkel glas vervangen door dubbel glas hoeft geen hoge kost…
Plaatsen van driedubbel glas bespaart energiePlaatsen van driedubbel glas bespaart energieDoor het plaatsen van driedubbel (triple) glas bespaar je niet alleen op energiekosten, het geeft ook extra comfort en m…
5 heerlijke cocktails met meloenlikeur5 heerlijke cocktails met meloenlikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met meloenlikeur. De recepten zijn allemaal erg verschillend…

Veiligheidsglas: soorten en eigenschappenVeiligheidsglas: soorten en eigenschappenVeiligheidsglas wordt doorgaans vooral toegepast in de openbare ruimte, op straat, in kantoren of publieke gebouwen. Maa…
De voordelen van klein wonenDe voordelen van klein wonenAls we de woonprogramma’s moeten geloven begin je met een starterswoning en ga je steeds groter wonen. Pas tegen de tijd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ptra, Pixabay
  • http://www.dubbelglas-weetjes.nl/dubbel-glas-prijzen/hr-glas-prijzen.html
Jhengevelt (4 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.