Enkel glas vervangen door dubbel glas

Enkel glas vervangen door dubbel glas De vierkante meter prijs van glas begint bij enkele tientjes. Enkel glas vervangen door dubbel glas hoeft geen hoge kosten met zich mee te brengen. Vaak kun je met enkele kleine aanpassingen in het bestaande kozijn dubbel glas plaatsen. Houd rekening met de wettelijke voorschriften bij het plaatsen van glas. In sommige situaties is het verplicht om gelaagd glas toe te passen. De kosten van dubbel glas heb je snel terugverdiend op je energie rekening.

Houten ramen met enkel glas

Oudere woningen hebben vaak nog houten ramen met daarin enkel glas. Soms gaat het om een klein raam in een schuur of een bijkeuken, maar soms ook om grotere ramen in een kamer. Enkel glas isoleert slecht. Vervang enkel glas door dubbel glas als het binnen je mogelijkheden ligt. Dubbel glas isoleert beter. Dat zie je ook terug op de energie rekening. Als je een beetje handig bent dan kun je zelf heel ver komen met het vervangen van een raam. Je kunt natuurlijk ook een specialist inhuren om de klus te klaren.

Omdat enkel glas minder ruimte inneemt in het kozijn, kan er sprake zijn van te weinig diepte om dubbel glas te plaatsen. Een aanpassing aan het kozijn is dan nodig. Dit kan op meerdere manieren. De gemakkelijkste manier is om nieuwe glaslatten op het bestaande kozijn te plaatsen en het dubbel glas op de plaats van het enkel glas te zetten. Soms is dit niet mogelijk en moeten er andere aanpassingen aan het houten raam plaatsvinden. In het ergste geval moet er een volledig nieuw houten raam in.

Dubbel glas

Dubbel glas wordt uitgevoerd in meerdere soorten. De meest bekende soort dubbel glas in wel het HR++ glas. Al het dubbel glas wordt isolatieglas genoemd. Dit glas bestaat uit twee glasbladen die bij elkaar worden gehouden door een omlijsting waartussen droge lucht of gas zit. De ruimte tussen beide glasbladen is luchtdicht afgewerkt met kit.

De meeste soorten dubbel glas die worden gebruikt hebben de aanduiding HR+ of HR++. HR betekent Hoog Rendement. Dit soort dubbel glas heeft een warmte reflecterende coating dat zorgt voor het weerkaatsen van de warmtestraling uit de woning. Zo blijft er meer warmte binnen, en ontsnapt er minder door het glas naar buiten. Het verschil tussen HR+ en HR++ is dat bij de laatste soort dubbel glas er gas tussen beide glasbladen zit, dus geen droge lucht. Hiervoor wordt vaak argon gas gebruikt. Doordat er een dergelijk edelgas tussen beide glasbladen zit is de isolatie nog beter.

Prijzen glas per vierkante meter

De prijs van glas hangt onder meer af van de dikte van de glasbladen. Uitgaande van HR++ glas is de standaard dikte vijf millimeter buitenblad en vier millimeter binnenblad. De vierkante meter prijs van dergelijk glas ligt tussen de veertig en vijftig euro. Hoe dikker de glasbladen des te hoger zal de vierkante meter prijs van het glas zijn.

Bij het vervangen van glas moet ook rekening worden gehouden met de wettelijke voorschriften. Zo worden er in het Bouwbesluit voorschriften genoemd voor bepaalde hoogte afstanden bij het plaatsen van glas. Als je glas wilt plaatsen beneden een bepaalde hoogte dan moet je gelaagd glas toepassen. Dit heeft te maken met veiligheid. De vierkante meter prijs van standaard HR++ glas met aan één zijde gelaagd glas ligt tussen de zeventig en tachtig euro.

De kosten van glas liggen niet heel erg hoog. Voor enkele tientjes kun je al een raam vervangen. Voor nog geen honderd euro kun je een groot raam met enkel glas vervangen door standaard HR++ glas. De kosten die je hiervoor maakt heb je snel terugverdiend op de energie rekening.
© 2013 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kozijnen geschikt voor dubbel glas?Het isoleren van je huis wordt, ook vanuit de overheid, aangemoedigd en gestimuleerd. Dubbel glas maakt hier in belangri…
Plaatsen van driedubbel glas bespaart energiePlaatsen van driedubbel glas bespaart energieDoor het plaatsen van driedubbel (triple) glas bespaar je niet alleen op energiekosten, het geeft ook extra comfort en m…
5 heerlijke cocktails met meloenlikeur5 heerlijke cocktails met meloenlikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met meloenlikeur. De recepten zijn allemaal erg verschillend…
5 heerlijke cocktails met aardbeienlikeur5 heerlijke cocktails met aardbeienlikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met aardbeienlikeur. De recepten zijn allemaal erg verschill…

Het steken van dakgotenHoewel het maken van een dakgoot vroeger uitgesproken tot het gebied van de vakman behoorde, is dit karwei thans, door h…
Siliconenkit vervangen, zo lukt het iedereenSiliconenkit vervangen, zo lukt het iedereenSiliconenkit in badkamer of keuken ziet er na een aantal jaren vaak niet meer goed uit. Vaak worden de voegen vlekkerig…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.