Veiligheidsglas: soorten en eigenschappen

Veiligheidsglas: soorten en eigenschappen Veiligheidsglas wordt doorgaans vooral toegepast in de openbare ruimte, op straat, in kantoren of publieke gebouwen. Maar ook voor toepassingen in woonhuizen kan veiligheidsglas soms een uitkomst zijn.

Wat is het precies?

Veiligheidsglas is eigenlijk een verzamelterm voor een aantal verschillende glassoorten, met als gemeenschappelijke factor dat ze speciaal zijn ontworpen om de doorgaans ‘gevaarlijke’ eigenschappen van glas te voorkomen. Denk dan aan de stootvastheid en de manier van breken. Veiligheidsglas is doorgaans duurder dan gewoon enkel of dubbel glas, maar wordt dan ook voortdurend getest in de fabriek om de veiligheidseigenschappen te waarborgen.

Waar komt het voor?

Veiligheidsglas kom je veel tegen in de openbare ruimte. Het gaat dan voornamelijk om extra dik, gehard glas dat tegen een flink stootje moet kunnen, of glas dat speciaal is ontworpen om indringers buiten te houden. Veiligheidsglas, in welke vorm dan ook, komt echter ook steeds meer voor in woonhuizen. In een huishouden met kinderen kan het bijvoorbeeld veiliger zijn om geen kwetsbaar glas in een deur te plaatsen die vaak open en dicht gaat, maar een geharde glassoort die bestand is tegen een deur die hard wordt dichtgegooid. Ook de inbraakwerende eigenschappen van veiligheidsglas worden steeds meer door huiseigenaren ontdekt.

Wat kost veiligheidsglas?

Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag, omdat veiligheidsglas in zo veel verschillende gradaties verkrijgbaar is. Een overkoepelende eigenschap van veiligheidsglas is echter dat het meestal gaat om gehard of gelaagd glas. Voor deze twee technieken is dan weer een betere prijsindicatie te geven: beide glassoorten zijn verkrijgbaar vanaf €40 per vierkante meter. Let daarbij wel op:
  • … dat dat bij gelaagd glas betekent dat het maar éénzijdig gelaagd is, en dus minder stootvast
  • … dat in beide gevallen nog de arbeidskosten van een kundige glaszetter bij komen kijken. Dit komt neer op een tarief van €40 - €70 per vierkante meter.

Veiligheidsglas: de opties

Zoals gezegd: de twee belangrijkste soorten veiligheidsglas zijn gelaagd glas en gehard glas. Binnen deze glassoorten zijn dan weer meer verschillende categorieën te onderscheiden. In het kort komt het neer op de volgende opties:

Gelaagd glas: inbraakwerend, valt niet uiteen

Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar gesmolten glasplaten met een speciaal folie ertussen. Door die constructie gaat dit glas ‘slim’ om met slagen of stoten: het glas barst weliswaar, maar dankzij het feit dat het met het taaie folie is versmolten, valt het niet uiteen. Gelaagd glas is dan ook inbraakwerend: vaak is vertraging genoeg om een inbreker af te schrikken, en een gelaagde glasplaat krijg je hoe dan ook niet snel door. Gelaagd glas is vaak tegen een meerprijs ook verkrijgbaar met brandwerende eigenschappen.

Gehard glas: hard als steen, ‘vriendelijk’ bij breken

Gehard glas is in een speciale oven onder hoge temperatuur ‘op spanning’ gebracht. Hierdoor is het keihard en stootvast. Een bekend voorbeeld van een toepassing van gehard glas is het bushokje. Hierbij is mooi de tegenstelling te zien tussen gehard glas dat intact is, en gehard glas dat is gebroken. Tegen een bushokje kun je een flinke schop geven zonder dat er iets gebeurt, maar als het glas door een harde klap toch breekt, valt het ook onmiddellijk uiteen in duizenden stukjes. Kijk je beter naar deze stukjes, dan zie je dat ze afgeronde kantjes hebben; ze zijn niet zo scherp als echte glasscherven. Dit maakt gehard glas dus zelfs na het breken extra veilig, en is dan ook de reden dat dit glas vaak in de openbare ruimte wordt toegepast.

Plexiglas, een alternatief

Is het niet per se noodzakelijk om echt glas in een ruit te plaatsen? Overweeg dan ook eens plexiglas. Hier zit weliswaar ‘glas’ in de naam, maar het is in feite een transparante kunststof, dat dankzij zijn helderheid nauwelijks van echt glas is te onderscheiden. Plexiglas is licht, sterk en handzaam, en je vindt het terug in bijvoorbeeld aquaria, caravanraampjes en carportdaken. Veel glasbedrijven plaatsen ook plexiglas, maar een bijkomend voordeel van plexiglas is dat het eenvoudig zelf is te bewerken en op maat is te maken.

Veiligheidsglas in je huis?

Twijfel je of veiligheidsglas misschien een goede optie is voor bepaalde plaatsen in je woning? Dat kan zowel redenen hebben op het gebied van gebruiksgemak als op het gebied van inbraakveiligheid. Voor een concreet advies kun je het beste een glaszetter vragen om ter plekke eens een kijkje te komen nemen. Met de juiste toepassing kun je ontzettend veel profijt van veiligheidsglas hebben - of het nou is om je kinderen te beschermen tegen glasscherven, of je huis tegen inbrekers.
© 2014 - 2023 Jhengevelt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Enkel glas vervangen door dubbel glasEnkel glas vervangen door dubbel glasDe vierkante meter prijs van glas begint bij enkele tientjes. Enkel glas vervangen door dubbel glas hoeft geen hoge kost…
Glas (doorzichtig materiaal)Glas is een doorzichtige materiaalsoort dat gemaakt wordt met zand en soda. In de bouw wordt glas gebruikt voor ramen va…
5 heerlijke cocktails met meloenlikeur5 heerlijke cocktails met meloenlikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met meloenlikeur. De recepten zijn allemaal erg verschillend…
5 heerlijke cocktails met aardbeienlikeur5 heerlijke cocktails met aardbeienlikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met aardbeienlikeur. De recepten zijn allemaal erg verschill…

Wonen volgens de woonprogramma’sWonen volgens de woonprogramma’sWe zijn erg druk met onze woning, zeker als het lentegevoel weer de kop opsteekt. Waar we ook druk maar weinig creatief…
HR++ glas: de kosten en batenHR++ glas: de kosten en batenDe laatste jaren is het steeds gebruikelijker om HR++ glas in je huis te laten plaatsen. Dat komt vooral omdat het plaat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LunarSeaArt, Pixabay
  • http://www.dubbelglas-weetjes.nl/
Jhengevelt (4 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.