InfoNu.nl > Huis en Tuin > Diversen > Kozijnen geschikt voor dubbel glas?

Kozijnen geschikt voor dubbel glas?

Het isoleren van je huis wordt, ook vanuit de overheid, aangemoedigd en gestimuleerd. Dubbel glas maakt hier in belangrijke mate deel van uit, maar niet elk kozijn is hier zomaar voor geschikt.

Waarom dubbel glas?

Voor het goed isoleren van je huis is dubbel glas onmisbaar. Veel warmte gaat verloren via de ramen, dus logischerwijs bespaar je veel stookkosten als je dat weet tegen te houden. Op dit moment is de meest geplaatste glassoort HR++ glas. Dit is modern isolatieglas met een sterk isolerende gaslaag tussen de glasplaten, dat in hoge mate de warmte in huis kan houden. Durf je de investering aan en stap je over van enkel glas of verouderd dubbel glas naar HR++, dan kan je jaarlijkse energierekening maar zo met enkele honderden euro’s omlaag gaan.

Wat kost isolatieglas?

De prijzen voor dubbel glas variëren van €65 tot €80 per m2. Hieronder een overzichtje. Houd er wel rekening mee dat de goedkoopste glassoort ook het minste isoleert. Op de lange termijn is een investering in het iets duurdere HR++ glas altijd aan te raden.
  • € 65 per m2 voor simpel dubbel glas
  • € 70 per m2 voor HR-glas
  • € 75 per m2 voor HR+
  • € 80 per m2 voor HR++

Kan dat in mijn kozijn?

Omdat modern dubbel glas uit zwaardere glasplaten bestaat en een speciale constructie vereist, is niet elk kozijn hiervoor geschikt. Bij enigszins recente kozijnen is dit vaak geen probleem, maar doorgaans zijn oudere kozijnen te dun of te zwak om isolatieglas te kunnen dragen. Hier een inschatting van maken vergt enigszins het oog van een vakman, dus het kan handig zijn om hier een kozijnenspecialist of glaszetter naar te laten kijken.

Nieuw kozijn, nieuwe dubbel glas

Geen dubbel glas kunnen plaatsen in je huidige kozijn is niet meteen een ramp. Op de lange termijn kan het sowieso beter zijn om een verouderd kozijn te laten vervangen voor een nieuw exemplaar. Ook al ziet een kozijn er nog prima uit, nieuwe kozijnen isoleren doorgaans veel beter, zodat je er op termijn alleen maar op bespaart. Denk je erover om je kozijnen te vervangen, dan kunnen de volgende gemiddelde prijzen inzicht geven in het kostenplaatje:
  • Kunststof en houten kozijnen: vanaf €90 per m2
  • Aluminium: vanaf €110 per m2

Of een voorzetraam!

Is het niet mogelijk om dubbel glas in een kozijn te plaatsen, maar vind je het ook een te dure ingreep om het hele kozijn eruit te halen? Een goed alternatief is een voorzetraam. Dit is een glasplaat met een frame eromheen, dat eenvoudig valt te bevestigen aan het bestaande kozijn. Hierdoor ontstaat er automatisch een isolerende luchtlaag tussen de eigenlijke ruit en het voorzetglas. Houd er wel rekening mee dat deze oplossing uiteindelijk wel minder isoleert, en dus een minder grote besparing met zich meebrengt. De prijs van een voorzetraam ligt gemiddeld tussen de €100 en €140 per m2.
© 2013 - 2019 Jhengevelt, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Energiebesparing door kunststof kozijnenKunststof kozijnen winnen nog steeds aan populariteit. Wat uitstraling betreft zijn ze nauwelijks meer van houten kozijn…
Wat kosten kozijnen?De prijzen van kozijnen kunnen erg verschillen. Er zijn veel verschillende aanbieders die andere prijzen hanteren. U kun…
Kozion, de onafhankelijke leverancier van kunststof kozijnenKozion, de onafhankelijke leverancier van kunststof kozijnenKozion, ontstaan uit een aantal samenwerkende bedrijven, is een onafhankelijke leverancier van verschillende soorten kun…
Enkel glas vervangen door dubbel glasEnkel glas vervangen door dubbel glasDe vierkante meter prijs van glas begint bij enkele tientjes. Enkel glas vervangen door dubbel glas hoeft geen hoge kost…
Glasschade en glasproblemen: van krassen tot ramen vervangenGlasschade en glasproblemen: van krassen tot ramen vervangenHet glas van ramen blijft niet altijd als een volmaakte spiegel. Glasschade zoals krassen op het glas, thermische breuke…
Bronnen en referenties
  • http://www.dubbelglas-weetjes.nl

Reageer op het artikel "Kozijnen geschikt voor dubbel glas?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jhengevelt
Gepubliceerd: 07-11-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!