De voordelen van klein wonen

De voordelen van klein wonen Als we de woonprogramma’s moeten geloven begin je met een starterswoning en ga je steeds groter wonen. Pas tegen de tijd dat je met pensioen gaat of liever nog later, ga je weer kleiner wonen. Behalve dat het een vorm van status kan zijn om groot te wonen, kan het ook praktisch zijn. Maar feitelijk geldt dit even zo goed ook voor (relatief) klein wonen.

Wat heb je nodig om lekker te wonen?

Om het antwoord op deze koptekst te kunnen geven, moeten we eerst bekijken wat de definitie van “lekker” is. Voor veruit de meeste mensen is dat datgene kunnen doen om het huis ook de “thuis” te kunnen laten zijn. Dat wil meestal zeggen ontspannen. Ontspannen je maaltijd kunnen nuttigen, televisie kijken, je vrienden ontvangen, samen met je partner e/o kinderen kunnen zijn. Kortom, het totale leven excl. de zakelijke onderdelen. Dat wil je binnen en bij voorkeur en steeds meer ook buiten. Dit laatste is in het Nederlandse klimaat niet altijd even gemakkelijk, maar ook daar vinden we wat op (middels overkappingen en buitenhaarden) en we vergroten als het ware de leefruimte.

Leefruimte en middelen

Daarmee komen we ook meteen dichterbij wat het antwoord op de vraag in de koptekst is. Namelijk, wat heb je nodig om lekker te kunnen leven … en dat is voldoende leefruimte en de daarbij behorende middelen. Immers, voor lekker thuis eten heb je potten en pannen nodig, een fornuis en oven, bestek, servies etc. Om rustig te kunnen eten heb je ook een tafel en stoel nodig en ga zo nog maar even door.
Ben je met z’n tweeën dan heb je niet zo’n grote tafel nodig, als wanneer je met bijvoorbeeld acht mensen in een woning leeft. Kijk eens heel specifiek wat je per activiteit nodig hebt.

Bron: Ccomjipp, PixabayBron: Ccomjipp, Pixabay

Veel spullen en klein wonen

Veel spullen bezitten en klein wonen gaat volgens veel mensen niet samen, maar feitelijk moet je terug naar de essentie en dat is wat je nodig hebt om het eerdergenoemde “lekker” wonen toe te kunnen passen. Denk bijvoorbeeld maar aan de twee mensen die een kleinere tafel nodig hebben dan het huishouden met acht mensen. Die twee mensen willen misschien wel vrienden ontvangen en dan is zo’n grote tafel toch wel prettig. Eens, dat is het ook … maar nodig is het niet, want als die vrienden komen eten kan je ook je woning die avond wat aanpassen om de vrienden op een goede manier te huisvesten.

Dit kan je in alles doortrekken, want misschien blijven die vrienden ook wel eens slapen. Maar moet je daarvoor één of misschien wel twee logeerkamers hebben? Een aerobed is in één minuut opgeblazen en leg je overal neer. Dat je dus voor dergelijke situaties een groter huis “moet” hebben, is een kul reden. Als je gewoon groter wilt wonen, omdat je dat als prettig ervaart of het is status, dan kan je daar gewoon eerlijk over zijn.

Terug naar de basis

Om te ervaren dat je niet alle spullen die je hebt - en de meeste mensen verzamelen nogal wat in hun leven - ook echt nodig hebt, moet je overal bij stil staan. Verzamelen is een, maar wat heb je er aan, wat doe je er mee, wat voegt het toe in je leven. Allemaal vragen die je jezelf moet stellen en dan eerlijk zijn met het antwoord en geen drogredenen aanvoeren. Behalve dat het je een lichter gevoel geeft, biedt het perspectief om ook zonder problemen kleiner te wonen.

Wat zijn dan de voordelen van kleiner wonen?

Als je besloten hebt dat de afmeting van een huis niet het belangrijkste is, wordt de keus plots een stuk gemakkelijker. De sfeer van een woning is belangrijk, als je er binnen stapt moet het meteen een goed gevoel geven … ook als er nog van alles aan moet gebeuren.
Het voordeel is dat je dan niet vast zit aan bepaalde afmetingen van een woning, maar je kunt je richten op de sfeer van een woning én de ligging.

Maar een ander en misschien wel belangrijker voordeel is de overzichtelijkheid. Je weet precies wat je hebt, want kleiner wonen is meestal ook meer ordelijk werken en leven. Bovendien is kleiner wonen ook meestal minder spullen houden en minder verzamelen.

Financiën

Een ander aspect is het financiële aspect. Dit geldt lang niet altijd voor iedereen, maar status kost geld en iemand die sterk met status bezig is, loopt de kans net iets groter/duurder te willen dat financieel zinvol is. Op je tenen lopen, zorgen dat het geld maandelijks wel opgehoest moet worden en oh wee als de economie slechter gaat. Minder inkomsten of zelfs ontslag wat boven je hoofd hangt, kan zomaar een figuurlijke strop worden.

Wat overigens voor menigeen die het overkomen is, vaak een eyeopener om naar zichzelf te kijken en te bezien waarom die status zo belangrijk is.

Back to basic

In figuurlijke zin is kleiner wonen ook een vorm van “back to basic” en dus terug naar de basisbeginselen van wonen. Een dak boven je hoofd, de mogelijkheden om jezelf goed te voeden en te leven. Immers waar gaat wonen over? De commercie heeft heel goed kanten, maar een negatieve kant is dat het een loopje heeft genomen met veel mensen. We willen meer, anders, regelmatig wisselen en alsmaar groter, mooier en duurder. En waarom? … nou, vul maar in.

Tot slot

Wonen is niet meer of minder dan een dak boven je hoofd en een plek waar je je lekker kunt ontspannen. Als je terug gaat naar die essentie, dan zal je merken dat grootte bij lange na niet het belangrijkste is. Dat maakt zoeken naar een geschikte woning al een stuk gemakkelijker.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheekOverlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheekHet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is meestal verplicht bij een hypotheek. Een overlijdensrisicoverzeker…
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…
Fiscale gevolgen van het verhuren van uw woningFiscale gevolgen van het verhuren van uw woningWanneer uw oude woning te koop staat en u met dubbele maandlasten zit, is het een optie om uw oude woning tijdelijk te v…

HR++ glas: de kosten en batenHR++ glas: de kosten en batenDe laatste jaren is het steeds gebruikelijker om HR++ glas in je huis te laten plaatsen. Dat komt vooral omdat het plaat…
Traditionele dakkapelDakkapellen zijn er in verschillende soorten en maten. Ook de bouwwijze kan per dakkapel verschillen. U kunt kiezen voor…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.