Planten die de lucht in huis reinigen
Een paar mooie planten doen elk huis opfleuren. Een beetje groen in huis geeft rust en planten passen in elke interieurstijl. Het verzorgen van een plant kan therapeutisch en rustgevend werken. Dit zijn allemaal ontzetten goede redenen om planten in huis te houden. Maar bepaalde plantsoorten hebben nog andere voordelen dan alleen hun schoonheid. Sommige plantensoorten kunnen de kwaliteit van de lucht in je huis verbeteren en zuiveren.
In sommige plaatsen is de luchtkwaliteit buiten beter dan die binnenshuis. En dat is toch verbazingwekkend als je bedenkt wat er buiten allemaal voor vervuiling voorkomt in de vorm van uitlaatgassen en dergelijke. Om de lucht binnenshuis zo schoon mogelijk te houden is het belangrijk om goed te ventileren, om je huis zoveel mogelijk stofvrij te houden, en ook de juiste planten kunnen hierbij helpen. NASA heeft lang geleden een studie gedaan naar planten die de lucht zuiveren in ruimteschepen voor hun astronauten. Maar dit kan natuurlijk ook binnenshuis worden toegepast. Planten zetten niet alleen koolstofdioxide om in zuurstof, maar zuiveren ook schadelijke stoffen uit de lucht. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid binnen. Dus kies een aantal van deze planten, en zet er een aantal in de verschillende ruimtes in je huis. Bijvoorbeeld in de huiskamer, studeerkamer, en slaapkamer. Zorg wel dat planten in de slaapkamer genoeg licht krijgen.
Aloe Vera
Aloe vera helpt om formaldehyde en benzeen uit de lucht te filteren. Deze stoffen kunnen voorkomen in bepaalde schoonmaakmiddelen en sommige verfsoorten. Aloe vera houdt van de zon en kan dus het beste op een zonnig plekje in bijvoorbeeld de vensterbank worden geplaatst. Dit is een vetplant en de plant heeft dus niet heel veel water nodig. Aloe vera heeft ook een helende werking. Als je een stukje van de plant af snijdt en het sap eruit perst kun je dat op een zonverbrande huid smeren om de pijn te verzachten en vervellen te voorkomen.
Rubberplant (ficus elastica)
Deze plant zuivert formaldehyde uit de lucht. De plant heeft minder licht nodig dan de meeste planten en is een erg makkelijke huisplant. Zet deze plant dus niet in direct zonlicht. Houd de grond van de rubberplant wat vochtig, maar geef hem niet al te veel water.
Drakenbloedboom (dracaena fragrans)
Deze plant verwijdert trichloorethyleen uit de lucht. Ook deze plant kan beter niet in direct zonlicht worden gezet, maar wel op een lichte plaats. Zorg dat je de plant niet te veel water geeft, maar dat je de grond wel een beetje vochtig houdt.
Klimop arum of pothos (epipremnum aureum)
Bij klimop denk je misschien niet gelijk aan een binnenplant, maar dat kan wel heel goed. Maak bijvoorbeeld een houten raster waar de plant tegenop kan groeien en gebruik dit bijvoorbeeld als een afscheiding, of zet het tegen een muur als decoratie. Klimop doet het goed bij kamertemperatuur en heeft 2 tot 3 keer per week wat water nodig. Wederom niet in de volle zon, maar wel op een lichte plaats zetten.
Vaantjesplant of lepelplant (spathiphyllum)
Deze plant staat in de volksmond onder verschillende namen bekend, maar de vaantjesplant en de lepelplant zijn een en dezelfde. Dit is een erg leuke plant om in huis te hebben, want hier komen leuke witte bloemetjes aan. Houdt de plant goed vochtig, dan doet hij het het best.
Vrouwentong (sanseveria trifasciata)
Deze plant is erg geschikt voor mensen met minder groene vingers, want hij is moeilijk kapot te krijgen. Zet de plant wel in het licht, maar niet in de directe zon. De plant heeft niet al te veel water nodig, bij te veel water kan de plant het juist begeven.
Krulvaren (nephrolepis exaltata)
Deze plant staat het liefst op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Hij heeft ongeveer 2 keer per week een beetje water nodig. Spuit ook regelmatig met een plantenspuit wat water op de bladeren. Je kunt deze plant ook leuk in een bak aan het plafond hangen.
Zinkvaren of blauwvaren (phlebodium)
Ook deze plant staat graag op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Hij heeft ongeveer 2 keer per week wat water nodig.
Vlinderpalm of goudpalm (chrysalidocarpus lutescens)
Deze palm houdt van licht, maar niet te veel direct zonlicht. Zet hem dus niet in de vensterbank van een raam dat veel zon krijgt. De plant houdt niet van al te grote temperatuurschommelingen, en doet het het best rond de 20 graden. De plant moet 2 tot 3 keer per week een beetje water krijgen, en kan er niet tegen om uitgedroogd te raken.
Rhapis (rhapis excelsa)
Dit is een wat grotere palm en deze kan wel tot twee meter hoog worden. Hij heeft wat minder water nodig dan de vlinderpalm en kan zowel in lichte ruimtes als iets donkere ruimtes worden neergezet.
Mexicaanse dwergpalm (chamaedora)
Deze plant wordt niet zo groot en past makkelijk in de vensterbank of op een bureau. Liefst niet in de volle zon zetten, en de potgrond vochtig houden.
© 2014 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De woning in lentesfeerZo aan het begin van het kalenderjaar is het nog echt winter, zacht of niet, maar dat neemt niet weg dat menigeen al aan…