Geluidsisolatie op je slaapkamer: hoe aan te pakken?

Geluidsisolatie op je slaapkamer: hoe aan te pakken? Het is erg frustrerend als je in bed ligt en niet kunt slapen vanwege herrie bij de buren, luide muziek door een autoradio of allerlei andere vervelende geluiden. Misschien kun je al een hoop geluid buiten de slaapkamer houden door goed te isoleren. Door de vloer, ramen en kieren te isoleren, houd je al flink wat geluid buiten de slaapkamer. Welke vormen van geluidsisolatie zijn er en hoe kun je dit het beste aanpakken?

Geluidsoverlast

Of het nu iemand in de straat is die harde muziek aan heeft staan, of de buren hebben ruzie en schreeuwen, als je op dat moment in bed ligt en niet kunt slapen door geluidsoverlast is dat erg vervelend. Vooral als het vaker voorkomt zoals het geluid van verkeer, een huilend kind van de buren of blaffende honden in de buurt. Dan is het zeker het overwegen waard om geluidsisolatie aan te brengen in de slaapkamer.

De basis

Begin bij de basis. Zo kun je een vloer van planken beter vervangen door een vloerbedekking of een dik kleed op de houden vloer leggen. Sluit de ramen en deur en zorg dat kieren en naden dicht zitten. Dikke gordijnen voor de ramen houden ook geluid tegen. Als je dan nog steeds last hebt van geluidsoverlast, moet je een stapje verder gaan.

Verder isoleren van kieren

Test de geluiddichtheid van je ramen door alle kieren en naden voor een paar nachten dicht te stoppen met een speciale kneedbare pasta, die je kunt verwijderen zonder de verf te beschadigen. Als dit helpt, kun je overgaan op een permanente vulling van deze kieren. Ze kunnen dan nog wel open, maar houden als ze gesloten zijn een maximale hoeveelheid geluid tegen. Als je zelf niet handig bent, laat dit dan door een vakman doen.

Ramen en muren

Geluid komt meestal door de ramen naar binnen. Dunne ruiten en houten kozijnen houden het minste geluid tegen. Dubbel glas houdt veel meer lawaai tegen en isoleert bovendien ook beter de temperatuur. Dubbele beglazing kan zorgen voor een vermindering van lawaai voor ongeveer 20 procent, terwijl kunststof kozijnen de geluidshinder met vijftig procent kunnen terugbrengen.

Een inzetraam

Als nieuwe beglazing of kozijnen te duur wordt, kun je het raam ook isoleren door middel van een inzetraam. Dat is een plaat gemaakt van speciaal geluidswerend materiaal die je voor je raam zet voordat je naar bed gaat. Het houdt ook licht buiten, maar dat is alleen maar goed als je wilt slapen omdat daglicht ervoor kan zorgen dat je (vroegtijdig) wakker wordt. Als je zelf geen handige klusser bent, kan een vakman zon inzetraam precies op maat maken. Het moet namelijk wel naadloos passen. Door er handgrepen op te maken is het gemakkelijk te hanteren.

Muren isoleren

Door het isoleren van je slaapkamermuur bespaar je niet alleen energie, maar verminder je ook aanzienlijk de hoeveelheid herrie die erdoor naar binnen komt. Dit kan vooral helpen als je last hebt van geluidsoverlast aan de straatkant. Je kunt isolatiemateriaal bevestigen op de muur en dit afdekken met gipsplaten.

De zolder

Veel zolders en vlieringen, met name in oudere huizen, zijn niet geïsoleerd. Door dit te isoleren, bespaar je niet alleen energie, maar maak je je huis ook een stuk geluidswerender. Vooral als je in de buurt woont van een vliegveld kan dit een voordeel opleveren. Bekleed de binnenzijde van het dak met banen zogenaamd asfaltpapier (ook wel gebimuteerd papier genoemd) dat op een rol verkrijgbaar is. Deze oplossing is goedkoop en effectief.

Deur

Als je er echt alles aan wilt doen om de slaapkamer zo vrij mogelijk te houden van geluiden van buitenaf, kun je ook de deur isoleren. Vervang een holle deur door een massieve deur, want een holle deur laat meer geluid door. Let ook hierbij op kieren en naden.

In geval van bovenburen

Als je de bovenburen kunt horen lopen hebben ze waarschijnlijk een houten vloer. Als je in een huurhuis woont, kun je de eigenaar schriftelijk op de hoogte stellen van de geluidsoverlast. Misschien helpt het om je bovenburen hierop aan te spreken en zijn ze bereid om mee te werken om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Een groot kleed kan al wonderen verrichten. Misschien helpt het als ze hun schoenen met hakken uittrekken en op de sokken door het huis lopen. Als je buren weigeren mee te werken of je hoort ze nog steeds lopen, kun je een verlaagd plafond installeren.

Buitenkant huis

Sommige geluidsexperts adviseren om een barrière te maken tussen de bron van de geluidsoverlast en het slaapkamerraam. Zo kun je bijvoorbeeld een hek of scherm plaatsen, of een tuinmeubel zodat geluidsgolven worden tegengehouden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geluidsisolatie: het isoleren van een woningGeluidsisolatie: het isoleren van een woningEr zijn verschillende manieren waarop een huis kan worden geïsoleerd in het geval van geluidsoverlast. Er bestaan twee v…
Geluidsisolatie toepassen in huisGeluidsisolatie toepassen in huisSoms komt het voor dat u geluidsoverlast heeft van de buren of juist andersom. De buren hebben last van uw geluid. Er zi…
Kozijnen geschikt voor dubbel glas?Het isoleren van je huis wordt, ook vanuit de overheid, aangemoedigd en gestimuleerd. Dubbel glas maakt hier in belangri…
Bespaar enorm door je huis te laten isolerenBespaar enorm door je huis te laten isolerenIedereen wordt er mee geconfronteerd, er is geen ontsnappen aan. Om de zoveel tijd krijgen we een enorme energie rekenin…

De terugkeer van zink in en om het huisDe terugkeer van zink in en om het huisZink werd vroeger veel gebruikt voor het maken van gebruiksartikelen in huis, want het was stevig, duurzaam, ongevoelig…
Huisvesting van studentenHuisvesting van studentenDe huisvesting van studenten is in veel studentensteden een belangrijk punt van zorg. Want een studentenpopulatie die al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ErikaWittlieb, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Reactie

Nienke, 02-12-2014
Welke materialen worden er gebruikt voor een inzetraam tegen geluidsoverlast dat van buiten komt? Reactie infoteur, 16-12-2014
Gebruik isolerende materialen zoals dubbel glas of speciaal geluidswerend glas. Het werkt daarnaast ook warmte isolerend.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 09-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.