Voorjaar in aantocht… ‘grote schoonmaak’

Voorjaar in aantocht… ‘grote schoonmaak’ Ook al hebben we vorst en sneeuw, februari is wel de maand dat veel mensen richting het voorjaar gaan. Februari is toch de maand waarbij veel mensen aan het einde van de winter denken. Dat maart nog flink koud kan zijn, deert niet… het voorjaar is in aantocht en dat wil zeggen de winterse warmte eruit en een frisse lentewind door de woning.

’Grote schoonmaak’

Was het in het verleden nog zo dat het eind van de winter hét moment was om ‘grote schoonmaak’ in huis te houden. Daarbij werd niets gespaard en alles moest van de plaats of dit nu om spullen in de kast ging of de kast zelf, alles afsoppen en wassen (eerst op de hand en later in de wasmachine) en werd het huis lekker fris opgeleverd om met de lente een soort nieuw begin te maken. Veelal vrouwen waren zomaar een week verder, voordat alles er weer een jaar tegen kon. De rigoureuze ‘grote schoonmaak’ wordt niet door zoveel mensen meer op deze oude traditionele manier gedaan, maar wel in een afgeleide vorm.

Een frisse wind

Met de grote groep van tweeverdieners is de rolverdeling anders geworden en hoewel statistisch gezien de vrouw nog steeds het meeste in het huishouden doet, hebben veel mannen ook wat taken in huis. Maar het ‘anders’ zit hem met name in het verdelen van de werkzaamheden. Er is immers bijna niemand die een week van zijn/haar vakantiedagen opoffert om het huis een grote beurt te geven. Als je iedere week iets anders onder handen neemt, komen ook de grote meubelen, de kelder en alle kasten wel een keer in beeld om goed schoon gemaakt te worden. Toch is het wel zo dat we zo tegen het einde van de winter het gevoel krijgen van die lekkere lente, met de hoop op een lekker zonnetje waar iedereen aan het eind van de winter zo’n behoefte aan heeft. Bij dit prettige frisse gevoel hoort ook een verandering in huis en dat wil zeggen dat we wel zaken oppakken om eens extra schoon te maken, maar met name dat het ook een ander gevoel moet geven. Een ander gevoel geven we door bijvoorbeeld wat nieuwe spullen in de woning toe te passen. Spullen met een frisse lentekleur, gevoel en wellicht ook geur.

Aan de slag

Doorloop logischerwijs enkele stappen om je huis die prettige voorjaarsfrisheid mee te geven en als je het niet weet, probeer je door de natuur te laten inspireren.
  • Voordat je aan de slag gaat is het goed te kijken wat weg moet of minimaal anders.
  • Vaak gaan de warm gekleurde en wollig/zacht voelende stoffen richting de zolder of kelder. Wat ook (tijdelijk) de doos in gaat, zorg dat het schoon is (en dat het vochtvrij opgeborgen wordt!). Kussens, kandelaren/kaarsen, kleden etc. een sopje of in de wasmachine en dan netjes opslaan tot het koude seizoen weer begint.
  • Als je dan toch al die spullen weghaalt, is het wel zo handig om ook die plaatsen goed schoon te maken. De lederen zit/lounge-bank kan behandeld worden om het leer mooi te houden (zo’n klus die ook maar één of twee keer per jaar doet) en de stoffen bank moet flink met de stofzuiger onder handen genomen worden. Eventueel wat vlekjes wegwerken met speciale spray en de bank moet van de plaats. Achter en onder de bank extra goed reinigen is dan wel zo handig.
  • Kijk goed wat er verder nog allemaal onder handen genomen kan worden, zolang de nieuwe spullen er niet staan is het wel zo handig reinigen. Denk aan kasten, tafeltjes, vensterbanken (met bijbehorende ramen) etc. en/of in de keuken de kastjes en inhoud allemaal goed reinigen en de afzuigkap is ook zo’n bron die vuil en vet aantrekt (niet een keer per jaar te reinigen, maar een extra grote poetsbeurt voelt wel prettig aan).
  • Verder kan de slaapkamer een frisser ogende dekbedhoes en kussens gebruiken en in de keuken kan je kijken of je daar ook andere accessoires wilt. Vaak brengen kleine – in het zicht staande - accessoires al een groot verschil.
  • Denk bij de frisse wind – zolang de deur nog niet open kan - niet alleen aan kleuren en stoffen, maar ook aan geuren. Frisse geuren voor in huis realiseer je uiteraard met bloemen, maar ook met frisse geurkaarsen, olie (op brander of potpourri) of wierook. Verder is er speciale interieur spray te koop die op kussens en kleden geen vlekken maakt. Het betreft veelal bloemengeuren. Let er wel op dat het niet te synthetisch ruikt (goedkopere geuren willen dit nog wel eens hebben).
  • Planten brengen ook de lente in huis, dus kijk wat voor planten je in huis hebt die de winter overleefd hebben en bekijk wat er bij kan. Er zijn tal van bloeiende planten die prima op tafel staan en het lentegevoel kunnen brengen. Kleuren die bij de lentekleuren passen (echt of met verf geïnjecteerd) om het passend te maken bij de andere nieuwe spullen.
  • Loop als laatste nog eens door je huis en kijk waar de warme herfst- en winterkleuren plaats kunnen en mogen maken voor frisse lente- en zomerkleuren. Als je met specifieke kleuren werkt, kunnen accessoires – hoe klein dan ook - het beeld van de frisse kleuren versterken. Het kostenplaatje heb je in deze dus zelf in de hand.

Het hoofd leeg

Een bijkomend voordeel van ‘de frisse lentewind’ door het huis laten gaan, kan ook zijn dat je je hoofd meer leeg kunt maken. Het donkere seizoen heeft, meer dan we ons beseffen, ook een donker plaatje in ons hoofd. Wat beter dan op te ruimen en te reinigen in huis… en onwillekeurig ook in ons hoofd. Er zijn zelfs wat clubjes, veelal, vrouwen die gezamenlijk een dergelijk proces doorlopen en bij elkaar die frisse wind mee helpen te laten waaien en daarmee ook zichzelf helpen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lente decoraties voor in huisLente decoraties voor in huisDe lente is in zicht, de dagen zijn aan het lengen, maar buiten is het nog kil en nat. Je hebt zin om het voorjaar wat b…
Voorjaarsschoonmaak - stofzuigen en dweilen als work-outVoorjaarsschoonmaak - stofzuigen en dweilen als work-outDe waslijn vol met dekens, dekbedden en kleden, de matten buiten de deur en de stoelen op de stoep. Het beeld van een wo…
Maak het vrolijk en gezellig met PasenMaak het vrolijk en gezellig met PasenPasen is bij uitstek een begin van het nieuwe seizoen. Het seizoen wat voor velen het meer “vrolijke” seizoen is, met la…
Haal de lente in huisHaal de lente in huisHet voorjaar stapt met kleine stapjes binnen. Kleine stapjes omdat we ook nog met het grootste gemak overvallen kunnen w…

Vijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomVijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomIn dit artikel worden alle vijf soorten groene energie besproken die op dit moment beschikbaar zijn. Dat zijn wind energ…
Inrichten woning: wassen en strijkenInrichten woning: wassen en strijkenDe was is een belangrijk onderdeel van het huishouden dat veel tijd in beslag neemt. Afgezien daarvan neemt het ook veel…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.