Welke tuin past het beste bij de wens van u en uw gezin?
Een tuin is het sieraad van een huis. Wie een huis gaat kopen, koopt de aanpalende tuin mee. Het huis, zijn indeling en sfeer zijn daarbij meestal het belangrijkste, maar onbewust speelt de buitenruimte toch ook een grote rol. Ze wordt “geregistreerd”. Dat wil nog niet zeggen dat de koper ook tevreden is met de inrichting van de tuin zelf. De een houdt van groene bomen, struiken en planten en de ander heeft er juist een hekel aan, omdat hij denkt dat er veel werk aan is. De derde wil een tuin, waar plaats is voor buitenspeelmateriaal voor de kinderen: een schommel, zandbak en ruimte om badminton te spelen en dergelijke. De vierde wil meer stenen en twee of drie zitjes in de tuin. Smaken kunnen enorm verschillen!
De tuin is ook de aankleding van uw huis
Een huis zonder tuin is een kaal bezit. Een goed aangelegde en onderhouden tuin geeft het huis aanzien en kleur. Ze verhoogt ook meestal de waarde van het huis. Vaak wordt de tuin bekeken als de buitenwoning, waar men in de lente en de zomer op mooie dagen buiten kan wonen. Voor de tuin geldt dus hetzelfde als voor het huis: u kunt er veel aan doen, maar er ook, na wat aanpassingen aan de eigen smaak, gewoon aangenaam in wonen. Dat hoeft niet altijd veel te kosten en ook niet veel werk te betekenen.
Welke tuin past bij u en bij uw gezin?
Iedere bezitter van een tuin richt deze in met een bepaald doel. De een wil er speciale planten in, de ander wil vooral een onderhoudsvrije tuin, een derde wil een tuin die geschikt is voor kinderen, een vijvertuin, of gewoon een diervriendelijke tuin en ga zo maar door. Daar is ook niets mis mee, maar het is wel altijd verstandig om er van tevoren eens goed over na te denken en samen met het hele gezin over de wensen te praten.Soms geeft men veel geld uit aan planten en aan de inrichting van de tuin, maar komt er naderhand achter dat het toch niet precies is wat men ervan gehoopt had.
Het helemaal leeghalen van de tuin betekent meestal geld weggooien
Veel nieuwe huizenbezitters halen zonder vorm van proces de hele bestaande tuin leeg, om er dan hun eigen wensen in uit te voeren. Daarbij speelt dan vaak de moderne, strakke vormgeving een grote rol. Ze hebben dan ook vaak niet in de gaten dat ze flink wat geld weggooien, want bepaalde planten zijn erg duur in aankoop. Het is dan beter om een plant flink terug te snoeien, dan om deze eruit te halen, weg te gooien en er een kleinere voor in de plaats te zetten.
Een grote, dure buxus of een goedkoop kleintje?
Neem bijvoorbeeld een goed gesnoeide buxus van ongeveer een meter hoog. Ga maar eens bij het tuincentrum kijken wat die plant daar moet opbrengen. Daar schrikt u van. Beter is het dan om de plant voor de helft van die prijs op Marktplaats te zetten, zodat die buxus op die manier de kosten voor de verandering van de tuin helpt dragen. Hetzelfde geldt voor de hortensia. Als die met een flinke kluit en goed vochtig verpoot wordt, zal die er weinig last van hebben en in een nieuwe tuin gemakkelijk aarden.
Tuincentra, hun planten, bomen, struiken en hun accessoires
In de tuincentra komt u naast allerlei soorten planten, jonge bomen en struiken ook steeds meer tuinaccessoires tegen. Tuincentra moeten immers verkopen en proberen hun klanten dan ook elk jaar weer tot nieuwe aankopen te verleiden. Wie daarin meegaat is meestal veel geld kwijt, want wat het ene jaar modern en veel gewild is, kan het volgende jaar alweer volkomen “uit” zijn. De tuincentra bedenken zelf ook nieuwe trends en vooral de onderhoudsvrije tuin is hun stokpaardje. Via die lijn verkopen ze immers veel hout, stenen, kiezel, potten, enzovoort.
Kleine of grote planten kopen
Wie meteen een volledig aangelegde tuin wil en grote planten koopt, komt zichzelf later vaak tegen. Grote planten zijn meestal duurder dan de kleine, terwijl kleine planten toch snel groeien en dus met een goede verzorging ook in uw eigen tuin groot kunnen worden.Ook grotere planten groeien nog door en u loopt het risico dat u na een paar jaar alweer te grote planten eruit moet halen. Dat is natuurlijk zonde van het geld en het werk.
De “stenen” tuin is niet altijd het beste
Een tuin die veel stenen bevat doet niet alleen strak en kaal aan, maar wordt op warme zomerdagen ook enorm heet. Steen slaat immers warmte op en houdt deze lang vast, waardoor het er ’s avonds na zonsondergang ook veel langzamer afkoelt dan in een groene tuin. Daarnaast heeft een stenen tuin ook gevolgen voor de grond en het regenwater. Dat kan immers minder gemakkelijk de ondergrond bereiken en vloeit sneller af naar de cisterne of het riool. Jammer, want daar hoort regenwater alleen naar toe te stromen als de grond al verzadigd is.
De “onderhoudsvrije” tuin blijft meestal een wens
Wie denkt dat hij een “onderhoudsvrije” tuin heeft, komt er na verloop van tijd vanzelf wel achter dat die term niet helemaal van toepassing is. Ook een betegelde tuin moet regelmatig geveegd worden en af en toe ook geschrobd en vrij van mos gemaakt worden. Vooral als de tuin nogal wat schaduw heeft, zal dat af en toe noodzakelijk zijn. Waar regen valt en waar af en toe ook wat los vuil ligt, zal altijd wat groen groeien. De natuur is niet tegen te houden.
Mos groeit altijd en overal waar het vochtig is
Mos is meestal de eerste plant die het probeert, maar zodra er tussen de tegels wat ruimte is, zal er toch hier en daar ook wat ander onkruid de kop opsteken.Niet in het begin en niet meteen niet als de tegels in cement gelegd zijn, maar zodra daar door vorst en vocht een barst in komt, steekt er meteen wel iets de kop op. Paardenbloemen staan erom bekend dat ze overal gemakkelijk kunnen wortelen.
Potten met planten hebben ook verzorging nodig
Vaak zet men op een stenen plaatsje wat plantenpotten neer, om toch een vrolijke noot aan de tuin te geven. Die planten moeten begoten worden als het een dag niet geregend heeft. Lastig als u op vakantie wilt, want er moet dan echt iemand voor zorgen.
De vijvertuin betekent ook werk
Aan elke tuin is dan ook werk. Wie een vijver legt om geen gras te hoeven maaien, krijgt in plaats daarvan te maken met algengroei in de vijver, doorschietende planten, oeverbegroeiing die niet wil of die te hard groeit, vissterfte, kwakende kikkers, muggen of zelfs een reiger die 's ochtends voor zijn ontbijt een visje komt halen. Een vijver in de tuin kan echter enorm mooi en rustgevend zijn, vooral als er een vrolijk, klaterend fonteintje in staat. en de vogels op de ondiepe oevers komen baden.
De groene tuin kost minder moeite, dan u denkt
Ook hier moet echter regelmatig wat aan gedaan worden. Als u houdt van een wat wilde, bosachtige tuin, valt het werk meestal wel mee. Spitten hoeft dan slechts eenmaal per jaar om de wortelgroei van de grotere bomen en struiken wat in toom te houden. Schoffelen is bijna niet nodig. Via zaden die verspreid worden door vogels en andere dieren, krijgt u vaak nieuwe planten in uw tuin.
Afgevallen blad
Blad harken is alleen nodig in het najaar en dan alleen nog het overmatige blad. De rest is een warm jasje voor de dieren die in uw tuin leven. De rest van het werk bestaat dan meestal uit het snoeien van rozen, struiken en zo hier en daar wat lastige takken van bomen. Voor de rest is het meestal kijkwerk en genieten van alles dat er groeit en bloeit. Er is in een dergelijke tuin veel te zien en er is steeds weer iets nieuws.
Let niet teveel op de "trend", maar meer op de wens van uw partner en uw gezin
Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Let er goed op dat u uw tuin uw persoonlijke noot geeft. Meegaan met de trend is meestal niet van lange duur en kost gewoon veel geld. "De trend" is immers niet altijd uw eigen smaak, maar dient meer de verkoop van de tuincentra en heeft met de tuin zelf vaak weinig te maken. Iedereen is uniek. Uw tuin mag dus ook gewoon uniek zijn, passend bij uzelf en uw gezin.