Aanleggen van de tuin

Aanleggen van de tuin Voor veel mensen is het een hels karwei ... de tuin bedenken en vervolgens aanleggen. Misschien niet eens zozeer het doen, maar het bedenken maakt dat veel mensen het uit handen geven of maar voor zich uitschuiven en blijven ‘rommelen’ met de huidige tuin. Toch is dat niet nodig, als je er de tijd voor neemt en alles goed overdenkt.

Nadenken en ideeën opdoen!

Het begint met veel nadenken. Nadenken over wat je met de tuin wil en dan niet direct in planten en bloemen denken, maar in zaken die betrekking hebben op wat je met je tuin wil bereiken.
  • Wil je een bloemenzee vanuit je raam kunnen zien?
  • Wil je romantiek in de tuin?
  • Wil je lekker kunnen ontspannen in de tuin …. en wil je dat ook in de winter?
  • Wil je een onderhoudsarme tuin?
  • Wil je tuin voor kinderen?
  • Wil je een combinatietuin en uit welke combinatie moet dit dan bestaan?

Allemaal vragen die de basis vormen voor een nieuwe tuin. Pas daarna ga je kijken naar de stijl van die tuin, want ook daar heb je talloze mogelijkheden.
  • Wil je een rustige tuin en zo ja, wil je strakke lijnen of juist niet?
  • Wil je minimalistische tuin?
  • Wil je een spirituele tuin?
  • Wil je veel privacy in de tuin?

En ook hiervoor geldt dat de lijst eindeloos is en niet zelden een verlengde van je huis. Wat je kan helpen in dit proces is een moodboard. Klinkt allemaal heel populair, maar het komt er op neer dat je plaatjes, kleuren en materialen verzamelt welke je graag in de tuin terug ziet. Door naar tuinbeurzen, tuincentra, tuin in de omgeving of siertuinen te gaan kijken, kan je ideeën opdoen en desgewenst ook foto’s maken.

Aan de slag

Als dat achter de rug is ga je aan de slag. Je weet welke stijl en welk type materiaal, maar dan komt het ontwerp. Feitelijk kan je het beste met potlood op een groot wit vel aan de slag gaan en teken op schaal. Teken de afmetingen van je tuin, waar de ramen en deuren van het huis, garage e/o schuur e/o tuinhuis zitten en of er een directe weg naar buiten het eigen terrein is. Langs het huis of via een brandgang.

Basiselementen

Deze basiselementen heb je nodig om de rest erom heen te maken. De basiselementen teken je in, in de gewenste stijl. Een ander basiselement is waar je de tuin voor wilt gebruiken. Een lekkere relaxplek vergt een aantal vierkante meters (aan bijvoorbeeld 4m x 4m kom je al snel) is om er een leuke tuinset neer te kunnen zetten en een speeltuin voor de kinderen vergt ook een aantal vierkante meters voor bijvoorbeeld kunstgras e/o speeltoestellen e/o een zandbak. En bij deze basis altijd rekening houden met de stand van de zon. Wil je in het zonnetje om te relaxen dan moet je rekening houden met een vorm van zonwering. Een speelplek voor kinderen midden in de zon, is niet altijd aan te raden.
Kortom, laat je niet verrassen door na de aanleg tot de conclusie te komen dat het niet helemaal naar wens is in verband met de stand van de zon.

Daarnaast hebben we ook nog de blikvangers in de tuin. Iets speciaals wat bijvoorbeeld een apart hoekje moet krijgen. Neem dit allemaal mee bij je basiselementen.

Invulling

Als de basis is gelegd (zelf of door een vakman/vrouw aangelegd) komt de invulling. Dit vinden veel mensen leuk, maar veel mensen hebben ook de neiging om een tuin erg vol te zetten met plantjes. Dit, terwijl planten ook nog ruimte moeten krijgen om te groeien.

Wel belangrijk is om van buiten naar binnen (van de schutting naar de centrale plaats in de tuin) ook van hoog naar laag te planten. Hoge planten bij de schutting en naarmate je naar de centrale plaats werkt, worden de planten lager.
Planten zijn prachtig, maar kijk ook naar of en zo ja, wanneer ze bloemen krijgen. Stem je bloemen op elkaar af dat geeft rust in de tuin, zeker als het bloeimoment verschillend is. Maar allemaal verschillende kleuren door elkaar heen, geeft vaak weer een wat romantischer plaatje en een enkele keer is het ook gewoon te druk. Als je tot die conclusie komt, is het niet zinvol om er zomaar een aantal planten uit te trekken, maar breng wat rust door een wat grotere groenblijver (geen bloemen en ook groen in de winter) tussen al die kleuren te zetten.

Even niets…

Als je al tot de invulling of een deel daarvan gekomen bent, is het ook wel eens goed om een moment van rust in te brengen. Even niets, even kijken hoe alles staat en probeer het totaalplaatje te overzien. Bijvoorbeeld door vanuit een hoger gelegen gedeelte op de tuin neer te kijken. Zo krijg je ook vaak een goed beeld of en zo ja wat er nog aan ontbreekt.

Tot slot

Een tuin moet net als een huis als een goed zittende jas aanvoelen en als een jas knelt doe je er ook wat aan. Pak het in alle rust, met een plannetje aan. Schets veel en krijg er een gevoel bij (probeer het te visualiseren) en laat een ontwerp groeien, maar ook als je al aan het werken bent. Even stoppen en alles overzien kan je helpen de juiste finishing touch te geven.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinverlichting aanleggenTuinverlichting aanleggen wordt meestal gedaan voor sfeerdoeleinden. Tuinverlichting aanleggen kan echter ook functionee…
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…

Tuintips voor makkelijk onderhoudEen tuin aanleggen is nog niet zo makkelijk. De meeste mensen willen niet dagelijks in de tuin werken. Daarom moet een t…
Pyracantha (Vuurdoorn)Pyracantha (Vuurdoorn)De pyracantha is omwille van de fel gekleurde vruchten een van de mooiste struiken die je in de herfst in de tuin kan he…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.