Licht in de tuin plaatsen

Licht in de tuin plaatsen In huis kijken we steeds nadrukkelijker naar de verlichting. Gezellig sfeerlicht, mooie lampen waar je goed bij kunt lezen en indirect licht om wat plaatsen te accentueren. En toch blijft de buitenboel wat het licht betreft een ondergeschoven kindje. Als je binnen en buiten meer in contact met elkaar wilt brengen, helpt de juiste verlichting daar ook bij. Hoe onterecht dat we er nog zo weinig aan doen, want er is als buitenverlichting tegenwoordig veel meer te koop dan de bekende buitenlamp bij de achterdeur en wat spots in de tuin. Veel halogeen en veel op zonne-energie (die uiteraard ook bij daglicht opladen) en dus zijn de kosten beperkt. Daar staat tegenover dat de aanschaf meestal iets duurder is. Maar hoe dan ook, het assortiment is in de verschillende speciaalzaken en doe-het-zelf-zaken meer dan voldoende te koop.

Waar moet je zoal op letten?

Alvorens je lampen gaat kopen is het goed de inrichting compleet te hebben (in gedachten en mogelijk ook uitgewerkt op papier). De plantenpartijen, de omheining, eventueel een grasveld, waar staat de tafel en stoelen en/of heb je een loungeset, looppaden etc. Pas als dat gedeelte is vastgesteld ga je naar het licht kijken. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten, zoals:
  • Wat is qua licht een “must”, zoals een oprit, een voetpad wat je naar een perkje, schuur of garage brengt of licht bij deuren (achterdeur woning, deur garage of schuur, poort etc.)?
  • Wat zijn de zaken die je apart uitgelicht wilt hebben. Denk hierbij aan een vijver, een kunstwerk in de tuin (of aan de muur).
  • Waar wil je sfeerverlichting voor als je buiten zit?
  • Waar wil je direct en indirect licht hebben als je buiten zit?

Plan maken

Als je nu de tuin aan gaat of laat leggen, zorg dan dat meteen de kabels getrokken worden voor het licht. Alles netjes weggewerkt is mooier, veiliger en minder werk om het af te maken. Zodra de tuin is ingericht weet je ook (of misschien al eerder) welke stijl lampen je er bij wilt hebben. Waar de een van klassiek houdt, wil de ander het uiterst strak en modern hebben en alles wat er tussen zit. Maar stem de lampen in ieder geval altijd op elkaar af. Waar je met zonne-energie kunt werken, ben je altijd goedkoper uit en is beter voor het milieu. Alleen zijn er relatief weinig zonne-energie lampen die ook een stevige lichtbundel hebben. Maar als sfeerverlichting of licht langs een pad, is het meer dan prima en in verschillende stijlen te koop.

Kosten

Alle stijlen zijn in alle prijsklasse te koop, je hoeft dus nooit je keuze te maken op basis van je budget. Wel is het zo dat nogal wat prijsverschillen in tuinverlichting zijn en dus zinvol dat wanneer je op zoek gaat, je even wat rondkijkt in de winkel of op het web.

Bron: Bluesnap, PixabayBron: Bluesnap, Pixabay

Een lamp als eyecatcher!

Natuurlijk kan je je ook een lamp als eyecatcher in de tuin zetten. Er zijn mooie designmodellen te koop die overdag in bijvoorbeeld een melkwit omhulsel een bezienswaardigheid zijn vanwege de prachtige vormgeving, maar zeker ook als in de avonduren het licht aangaat. Nog meer eyecatcher als je een designlamp ook verschillende kleuren kan weergeven.

Zo kan ook een pot voor planten een eyecatcher worden, want steeds meer zie je de grote witte pot opduiken waar planten in kunnen en welke in de avonduren licht geeft. Veelal ook met de mogelijkheid om zich in meerdere kleuren te laten zien.

Tot slot

Bedenk wat je wilt, stel je budget vast en ga aan de slag. In de zomer is het heerlijk buiten te vertoeven en is het nog iets frisser dan zet je er een terraswarmer bij en klaar ben je. Sommige terraswarmers zijn gecombineerd met licht … nog gemakkelijker!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinverlichting aanleggenTuinverlichting aanleggen wordt meestal gedaan voor sfeerdoeleinden. Tuinverlichting aanleggen kan echter ook functionee…
Tuinverlichting zorgt voor sfeer, gemak en veiligheidTuinverlichting zorgt voor sfeer, gemak en veiligheidTuinverlichting geeft niet alleen sfeer, maar wordt ook steeds belangrijker voor de veiligheid. Er zijn steeds meer ener…
Zo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuinZo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuinGenieten van de lange, gezellige en zwoele zomeravonden in onze tuin, op ons trerras of op het balkon. We dromen er onge…
Buitenverlichting: kopen en aanleggen van tuinverlichtingBuitenverlichting: kopen en aanleggen van tuinverlichtingVeel mensen willen graag verlichting voor buiten of in de tuin. Het hoeft niet heel duur te zijn om deze tuinverlichting…

Vaste planten met geurende bladerenVaste planten met geurende bladerenEen lekker geurende plant in de tuin voegt veel toe aan de beleving van de tuin. Vaak komt de geur van de bloemen die de…
Planten met zilverkleurig of grijsgroen bladPlanten met zilverkleurig of grijsgroen bladZilverkleurige of grijsgroene planten geven een mooie afwisseling in een fleurige bloemenborder. Het is een mooie scheid…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.