Mieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuin

Mieren bestrijden en preventief weren uit huis en tuin Mieren zijn kleine insecten die als zeer ongenode gasten kunnen worden gezien. Mieren kunnen goed preventief geweerd worden uit je huis en tuin. Als de mieren ondanks deze preventieve maatregelen toch je huis en tuin weten te vinden en zich gaan nestelen onder je terrastegels of in je keukenkastjes is het tijd om de mieren te gaan bestrijden. Zo mogelijk met een keuze voor een bestrijdingsmiddel die iedereen in huis heeft.

Mieren

Mieren zijn kleine kolonievormende insecten die behoren tot de orde van vliesvleugeligen (Hymenoptera). Deze insecten leven overal ter wereld. Dit komt doordat mieren een zeer groot aanpassingsvermogen hebben, waardoor ze op alle grondsoorten goed uit de voeten kunnen. Mieren zijn kleine insecten die net als andere insecten een drieledig lichaam hebben en kleine voelsprieten op hun kop, die gelijk hun voornaamste zintuigen zijn. Met deze voelsprieten kunnen mieren zowel voelen als ruiken.

De meeste mierensoorten zijn zwart of bruin. Dit geld bijvoorbeeld voor de mieren die zich in huis of op het terras nestelen. Er bestaan echter ook gele, rode, groene, zilvergrijze en goudkleurige mierensoorten. De bekendste van deze soorten is de rode bosmier die je nog wel eens tegen komt tijdens een boswandeling en venijnig kan bijten.

Mieren in je huis en tuin

Een mierenkolonie wil zich nog wel eens nestelen in je tuin of op het terras. Zeer veel last zullen zij echter niet veroorzaken, maar een mierenkolonie kan wel onvoorstelbaar veel zand onder de terrastegels vandaan halen. Op zeer lange termijn kunnen de terrastegels hier zelfs door gaan verzakken. Ook zijn mieren verspreiders van bladluizen op je tuinplanten. Zodra de mieren vanonder de terrastegels ook je huis binnenkomen en zich gaan nestelen in je keukenkastjes worden mieren wel zeer ongewenste insecten en is de kans op een ware mierenplaag dichtbij.

Mieren preventief weren uit je tuin

Mieren preventief weren uit je tuin is heel goed mogelijke met de volgende tips:
 1. Verwijder oude boomstronken en rottend hout uit je tuin.
 2. Mieren hebben een hekel aan de volgende planten, met deze planten in je tuin zal de kans op mieren aanzienlijk verminderen:
 • lavendel
 • tomaten
 • afrikaantjes
 • boerenwormkruid
 • wijnruit
 • rozemarijn
 • majoraan
 • kruizemunt

Mieren preventief weren uit je huis:

Met de volgende tips kun je mieren heel goed preventief weren uit je huis:
 1. Zorg dat jampotten e.d goed schoongemaakt worden aan de buitenkant voordat je ze weg zet in de keukenkast.
 2. Laat geen etensresten op het aanrecht staan.
 3. Kit naden en kieren goed dicht.

Mieren bestrijden.

Wanneer het toch niet is gelukt om de mieren te weren uit je huis of tuin, zul je tot bestrijding van de mieren over moeten gaan.
Er zijn tal van middelen om mieren te bestrijden en te weren uit je huis en tuin. Zo bestaan er mierenlokdoosjes en tal van soorten vergif. Echter zijn deze middelen onnodig. Mieren kunnen heel goed op een natuurlijke manier worden bestreden.
Enkele tips voor het op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier bestrijden van mieren zijn:
 • Strooi wat koffiedik op de route die de mieren afleggen van je tuin naar je huis.
 • Span koperdraad voor je huis langs. De mieren zullen hier niet overheen lopen.
 • Strooi talkpoeder langs het huis en bij de mierennesten.
 • Giet een beetje pure afwasmiddel, bij voorkeur citroen op de route die de mieren afleggen van je tuin naar je huis.

Tips voor bestrijding van mieren met huismiddelen

Er zijn nog twee manieren van bestrijden die mieren 'onprettig' vinden. Dat bestrijden kan met middelen die bijna iedereen wel in huis of keuken heeft. Het gaat om twee veel voorkomende producten, te weten:
 • schoonmaakazijn.
 • (witte) peperpoeder die je voor het koken / bakken gebruikt.
Zo simpel, maar wel uitermate effectief, kan het zijn om mieren te verdrijven en dan ook nog met geen druppel of korrel vergif.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mieren bestrijden in en om het huisMieren bestrijden in en om het huisMieren kunnen voor veel overlast zorgen in en om het huis. Buiten het feit dat het niet prettig is om last te hebben van…
Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mierenplaag: effectief vliegende mieren bestrijden!Mieren ze komen uit de kleinste hoekjes en kieren. Buiten, binnen, ze zitten overal. Vooral de vliegende mieren kunnen e…
Mieren in je huis, hoe kom je er van af?Last van mieren, wie kent het niet. In de zomer komt het voor dat de bewoners van een nest mieren een gaatje je huis in…
Mieren bestrijdenMieren bestrijdenMieren vind je overal in je tuin en het zijn harde werkers. Het wordt pas vervelend wanneer ze hun intrede in huis hebbe…

Biologisch/ecologisch tuinieren is leuk en gezond!Biologisch/ecologisch tuinieren is leuk en gezond!Biologisch tuinieren is tuinieren met respect voor de natuur en vooral gericht op de menselijke gezondheid. Er wordt gee…
Bougainvillea als plant staat mooi op een Nederlands terrasBougainvillea als plant staat mooi op een Nederlands terrasWie wel eens zijn of haar vakantie doorbrengt in een van de landen rondom de Middellandse Zee ziet altijd wel de prachti…
Bronnen en referenties
Reacties

C. T., 04-06-2019
Ik meng poedersuiker met gist en strooi dat bij het nest of op het looppad van de mieren.
Als ze dit eten dan gaan ze na enkele minuten dood omdat de gist uitzet.
Ook kan het bij de koningin komen omdat het enkele minuten duurt voordat ze ploppen.
Sneu misschien, maar 't is een zoete dood. Reactie infoteur, 08-08-2019
Hallo C. T,

Dank voor het gegeven advies om de mieren te bestrijden.

TekstSchrijverT

Yvonne, 01-06-2017
Mieren hebben ook een hekel aan stoepkrijt. Bij de ramen en deuren trek ik altijd een streep. Nadeel is wanneer het geregend heeft moet je het opnieuw doen. Maar ze lopen echt niet over krijgt heen. En er zijn in de winkels schoonmaakazijn met lavendelgeur te koop, dan heb je 2 vliegen in 1 klap. Lekker schoonmaakmiddel en 2 geuren die mieren niet kunnen uitstaan. Ook lekker om door dweilwater te doen of in een spuitbus om schoon te maken. Geen mier te zien. Reactie infoteur, 10-06-2017
Goedemorgen Yvonne,
Dank dat je je ervaringen met het weren van mieren met de lezers wilt delen. Het is nu weer mieren tijd, dus een goede krijtstreep ter bescherming van je woning doet wonderen.

TekstSchrijverT

Carmen, 18-08-2014
Beste,

Wij hebben al deze middeltjes geprobeerd maar geen enkele die hielp. Zijn er nog andere tips? Reactie infoteur, 28-09-2014
Beste Carmen,

Heb je ook al geprobeerd om een beetje pure afwasmiddel, bij voorkeur citroen op de route die de mieren afleggen van je tuin naar je huis, te gieten.

Lukt dit ook niet, laat het dan even weten.

TekstSchrijverT

Willem-Jan Hermans, 10-06-2014
Nog 2 zaken die mieren 'onprettig' vinden, die we eigenlijk allemaal in huis / keuken hebben.
1) schoonmaakazijn.
2) (witte) peperpoeder die je voor het koken / bakken gebruikt.
Zo simpel, maar wel uitermate effectief kan het zijn en u ziet het, geen druppel of korrel vergif. Fijne zomer met veel zon toegewenst!
Zonnige groet,
Willem-Jan Reactie infoteur, 12-06-2014
Goemiddag Willem-Jan,

Dank voor de suggesties. Het artikel is hiermee aangevuld en heeft daardoor een grrotere waarde voor de lezer.

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.