Terraspotten en bloembakken van Toscaans aardewerk
Terraspotten van Toscaans aardewerk behoren nog steeds tot de meest geliefde potten in de tuin. De mooie traditionele uitstraling van dit natuurlijke materiaal past in elke tuin. Ondanks de trend van strakke, vaak kunststof potten, is er nog steeds een markt voor het traditionele Toscaanse aardewerk. De bijzondere samenstelling van de klei in deze Italiaanse regio levert prachtige potten op, die na het bakken die bekende terracottakleur krijgen. Bovendien hebben deze potten als bijkomend voordeel dat ze in ons klimaat volledig winterhard zijn. Gelukkig zijn er nog voldoende aanbieders van deze bijzondere producten en is er volop keus.
Wat is Toscaans aardewerk?
Terracotta uit Toscane
De prachtige uit Italië afkomstige terracotta potten zijn afkomstig uit de streek Toscane. En dan in het bijzonder uit de regio rondom Firenze. De klei uit dit gebied zorgt, na het bakken, voor de kenmerkende terracottakleur. De eigenschappen en de samenstelling van de klei in deze regio is heel geschikt voor het vervaardigen van deze unieke potten. De zeer compacte klei heeft de prettige eigenschap, dat het nauwelijks vocht op neemt. Hierdoor zijn de terracotta potten van Toscaans aardewerk volledig winterhard. De nieuwe terracotta potten hebben een mooie diepe en natuurlijke kleur. Deze natuurlijke uitstraling wordt nog versterkt door het sterke en ruwe oppervlak. Als de potten jarenlang bloot gesteld worden aan wind, regen en zon, dan veranderd het terracotta langzaam van kleur. De kleur van het Toscaanse aardewerk krijgt langzaam dat karakteristieke "patina", dat bijna nog mooier is dan de oorspronkelijke kleur. Deze verkleuring is bijna te vergelijken met het verkleuren van hardhouten tuinmeubelen of tuinschermen. Want ook dit materiaal verkleurt in de loop der jaren en krijgt een mooie grijze waas.
Producten van Toscaans aardewerk
Verkooppunten Toscaans aardewerk
Het Toscaanse aardewerk is helaas steeds minder gemakkelijk te verkrijgen. In tuincentra, zeker in de meer gespecialiseerde filialen, kunt je nog wel terecht voor een mooie pot of vaas van Toscaans aardewerk. Maar helaas is de keuze daar maar klein. Het assortiment potten en plantenbakken wordt daar veelal gedomineerd door tuintrends. Deze trends gaan de laatste jaren veel meer richting kunststofpotten, soms in felle kleuren en zelfs met verlichting. Een zoektocht via internet levert je waarschijnlijk veel meer op. Want het is nog steeds goed mogelijk om ook in Nederland mooi Toscaans aardwerk aan te schaffen. Via internet kom je wel bij gespecialiseerde zaken terecht, die verstand van terracotta hebben en een prachtig assortiment van Toscaans aardewerk aanbieden. En het is natuurlijk ook nog altijd een mogelijkheid om zelf af te reizen naar dat prachtige Italië en bij de producenten zelf eens rustig rond te neuzen.
Terracotta collectie
De terracotta potten voor op het terras zijn veruit de bekendste producten van Toscaans aardewerk. Potten van verschillende afmetingen, hele kleine potten, maar juist ook imposant grote potten kenmerken het Toscaans aardewerk. In de grootste pot wordt 300 kilo klei verwerkt. Dergelijke potten worden vaak, met de hand, aan de buitenkant versierd met guirlandes. Ook bij het Vaticaan in Rome zijn dergelijke potten te vinden. Het echte Toscaanse aardewerk is voorzien van een kwaliteitsstempel en een echtheidscertificaat.
In de collectie zijn de volgende producten opgenomen:
- Beelden
- Bronnen
- Kruiken (Amfora's)
- Potten
- Schalen
- Vazen
- Waterbakken
- Zuilen
Van Toscaanse klei tot terraspotten en bloembakken
Het productieproces
Het productieproces wordt omschreven als "slow-cooking". De potten worden vervaardigd in mallen van gips. Deze mallen zijn vaak al vele decennia oud en van vader op zoon doorgegeven. Hierdoor is het mogelijk dat we nu nog steeds de eindproducten van die traditionele modellen kunnen kopen. De klei wordt in de gewenste mal geperst, waardoor het vocht dat nog in de klei aanwezig is, door het gips wordt opgenomen. De klei blijft zo even in de mal staan om goed te drogen. Na enkele dagen verhuist de mal naar een speciaal verwarmde droogkamer. Dit om er zeker van te zijn dat al het vocht helemaal uit de klei verdwenen is. Zo wordt bereikt dat het uiteindelijke product goed winterhard zal zijn. Vanuit de droogkamer gaat de pot in de oven, waar deze enkele dagen op hoge temperatuur wordt gebakken.
Handmatig vervaardigde potten
Sommige modellen worden met de handgemaakt. Dit betekent dat de klei niet met de pers, maar met de hand in de mal wordt aangebracht. Met behulp van speciale spatels wordt de klei in de mal gesmeerd. Dit is zwaar en secuur werk. De klei moet overal goed tegen het mal aangebracht worden en ook moet de kleilaag over de gehele maal van dezelfde dikte zijn. Bij potten die vervaardigd worden in een speciale potten pers, wordt de klei door een ronddraaiende spatel in de mal gedrukt. In dit geval heeft elke mal zijn bijbehorende spatel.
Van grijze klei naar terracottakleur
Wie een traditioneel terracotta-atelier binnenstapt, zal zich al snel verbazen over de kleur van de aanwezige potten. De ongebakken potten zijn lichtgrijs van kleur. Ook het atelier is vaak bedekt met een dunne laag grijze stof. Als saaie grijze potten gaat het terracotta van de droogkamer de oven in. En pas na het bakken krijgt het aardewerk de zo karakteristieke terracottakleur.