Terracotta potten stapelen voor een leuk effect in de tuin

Terracotta potten stapelen voor een leuk effect in de tuin Het stapelen van terracotta potten kan zorgen voor een leuk effect in de tuin. Maar hoe doe je dit eigenlijk en waar moet je rekening mee houden? Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt en het heeft een leuk, speels effect. Ideaal voor in een tuin, ook wanneer je niet veel ruimte hebt. Hoe kun je deze stapelpotten maken voor in je eigen tuin?

Terracotta potten

Terracotta potten zijn ideale bloempotten. Ze zijn niet duur en je kunt er leuke, creatieve dingen mee doen. Deze potten worden gemaakt van klei en je hebt ze in verschillende formaten. Onderin de pot zit een gat, waardoor het overtollige water kan wegspoelen. Veel mensen vinden een terracotta pot wat aan de saai kant, maar je kunt er ook hele leuke dingen mee creëren. Zo kun je ze opstapelen en een speels effect geven, alsof de potten elk moment kunnen omvallen.

Wat heb je nodig?

  • 1 grote terracotta pot (in het voorbeeld is 21 cm gebruikt)
  • 3 kleinere terracotta potten (in het voorbeeld is 15 cm gebruikt)
  • Grote spuitbus grondverf
  • Grote spuitbus verf in een kleur naar keuze
  • Spuitbus doorzichtige lak (optioneel)
  • Lange ijzeren buis (deze moet lang genoeg zijn voor de potten zelf en een stuk extra)

De potten in de grondverf zetten

Het verven van de terracotta potten hoeft niet, maar kan wel een leuke extra optie zijn. Wanneer je dit ook wilt, kun je dit het beste doen met spuitbussen. Kies ervoor om de potten buiten te verven, zodat je in huis geen vervelende geuren hebt hangen. Als eerste begin je met de grondverf. Het beste is om een laag grondverf te spuiten en wanneer dit droog is geworden voor een tweede laag te gaan. Vergeet niet om ook een stukje van de binnenkant mee te pakken. Doe je dit niet, dan ziet dit er zo raar uit. Volg altijd de aanwijzingen op de spuitbus goed. De gebruiksaanwijzing kan per pot verschillen.

Terracotta potten verven

Nadat je de potten in de grondverf hebt gezet, is het de bedoeling om de potten een leuke kleur te geven. Hiervoor gebruik je de spuitbus met verf. Je zou eventueel ook de Terracotta potten kunnen verven met een kwast, maar je ziet de kwaststrepen erg snel. Ook bij het verven van de terracotta potten moet je goed de gebruiksaanwijzingen volgen. Het is bij het verven van de potten verstandig om wederom te kiezen voor twee lagen. Vergeet opnieuw niet ook een stukje van de binnenkant mee te pakken. Je kunt alle potten in dezelfde kleur verven, of kiezen voor verschillende kleuren.

Het stapelen van de potten

Het stapelen van de potten is niet moeilijk en je hoeft er helemaal niet superhandig voor te zijn. In principe kun je het met een paar minuten voor elkaar hebben.
Stapelen van de potten
Steek de ijzeren staaf in de grond. Zorg dat deze goed stevig staat en dat er nog ruimte genoeg is van de staaf voor de potten. Nu pak je de grootste pot. In alle terracotta potten zit al standaard een gat. Je kunt dit gat gebruiken en je hoeft verder geen extra gaten te maken. Schuif de pot over de ijzeren staaf en vul deze daarna met aarde, zodat de basis stevig staat. De tweede pot is een maat kleiner en deze schuif je wederom om de ijzeren staaf. Zet hem alvast een beetje scheef en vul deze met aarde. De pot komt in de aarde van de vorige pot te staan. Zorg dat het stabiel is en dat er voldoende aarde in zit. Nu kun je de rest van de potten plaatsen. Zet ze op de rand van de vorige pot en kantel ze iets. Dit kan gewoon met het gat dat reeds in de terracotta pot zit. Het is belangrijk dat er nog wel een stuk van de ijzeren staaf boven de hele toren uitsteekt. Deze kun je altijd nog camoufleren met de planten.

De terracotta potten vullen

Je kunt zelf bepalen waar je de terracotta potten mee vult. Je kunt bijvoorbeeld in elke pot iets anders zetten of overal hetzelfde. Kies voor leuke bloemen, lekker ruikende kruiden of gezellige plantjes. Zorg er sowieso voor dat de planten goed kunnen groeien in een kleine pot en dat ze tevens geschikt zijn voor de plek waar je stapelpotten staan. Staat deze bijvoorbeeld meer in de schaduw of de zon? Hier moet je goed op letten voordat je plantjes koopt voor in je potten.

Verschillende mogelijkheden

Behalve drie kleine potten kun je er ook vier of vijf nemen. Zolang de ijzeren staaf die in de grond staat maar diep genoeg staat en voor veel stevigheid zorgt. Ook kun je verschillende soorten potten nemen voor een speels effect. Als versiering zou je stenen rond de onderste pot kunnen leggen. Wees vooral creatief en maak iets dat je zelf mooi vindt. Wees niet bang om fouten te maken, maar experimenteer juist. Alleen zo kun je iets unieks maken.

Heel veel succes met het maken van je eigen stapelpotten.
© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terraspotten en bloembakken van Toscaans aardewerkTerraspotten en bloembakken van Toscaans aardewerkTerraspotten van Toscaans aardewerk behoren nog steeds tot de meest geliefde potten in de tuin. De mooie traditionele ui…
Mooie potten en bakken voor in de tuinMooie potten en bakken voor in de tuinEen mooie plant in een pot die de tand des tijds niet doorstaan heeft of in een te kleine pot. Het kan op vele vlakken f…
Tuinleven: mooie planten in mooie pottenTuinleven: mooie planten in mooie pottenPotten kunnen een tuin absoluut ophalen, maar het is van belang goed te combineren en te bedenken wat voor potten gewens…
Je eigen moestuin: potten en bakkenJe eigen moestuin: potten en bakkenVeel mensen denken dat je een grote tuin nodig hebt als je zelf groenten, fruit en kruiden wilt gaan kweken. Dit is echt…

Ideeën voor de tuinIdeeën voor de tuinJe zou het niet zeggen, want veel mensen zijn al ruim bezig in de tuin. Maar behalve opruimen is het aanplanten van nieu…
Viooltjes zijn de dankbaarste bloemen in winter en voorjaarViooltjes zijn de dankbaarste bloemen in winter en voorjaarWie zelf al jarenlang een tuin heeft, weet het vast al lang. Viooltjes zijn onmisbaar om een tuin niet alleen in het voo…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.