Wilgbladige peer of Pyrus salicifolia

Wilgbladige peer of Pyrus salicifolia De Wilgbladige peer of Treurpeer is een prachtige compacte boom, die heel geschikt is voor de kleine tuin. Vooral de Pyrus salicifolia "Pendula" is heel populair. Het is een karakteristieke boom met mooie lange overhangende takken, die op plaatsen waar hij zijn natuurlijke vorm kan behouden, wel tot op de grond kunnen reiken. De boom verdraagt snoei goed. Hierdoor kan hij zelfs als bolboom worden toegepast. Speciaal gekweekte leivormen geven een tuin helemaal een mooie uitstraling. Ook in minimalistische tuinen met enkele solitaire groene accenten is deze Treurpeer helemaal een topper.

Pyrus salicifolia (Wilgbladige peer)

Bron: Wouter Hagens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Wouter Hagens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De Pyrus salicifolia of Wilgbladige peer is ook bekend onder de naam Treurpeer. Deze naam dankt de boom aan de groeiwijze van de takken. De takken van de Treurpeer hangen in een ruime boog sierlijk over naar de grond. Denk hierbij aan de vorm van de bekende treurwilg. Het fijne blad geeft de Pyrus salicifolia mogelijk een wat kwetsbaar mediterraan uiterlijk. Maar er is geen extra bescherming nodig, de Wilgbladige treurpeer is in ons Nederlandse klimaat volkomen winterhard.

Snoeien van Pyrus salicifolia

De Wilgbladige peer kan op verschillende momenten worden gesnoeid. Je kunt hem snoeien in het vroege voorjaar, vóór dat de Treurpeer in bloei komt. Hierbij is het belangrijk om te weten, dat de bloemknoppen zich vooral op de korte takken bevinden. Snoei je deze takken weg, dan zal de bloei dat jaar uitblijven. Een ander moment is het snoeien nadat de Treurpeer heeft gebloeid. Het voordeel hiervan is dat je de eventuele bloemknoppen niet weg snoeit. Deze worden namelijk pas later in het jaar aangemaakt.

Pyrus salicifolia ideaal voor kleine tuin

Als één van de weinige bomen is de Pyrus salicifolia geschikt voor het toepassen in een kleine tuin. Mede hierdoor is deze prachtige boom de laatste jaren enorm populair geworden. Mocht de boom toch iets te groot worden voor de plaats waar hij is aangeplant, dan kan er gemakkelijk gesnoeid worden. Geef de Treurpeer een plek in de zon, op goed doorlatende grond. Bij langdurige droogte moet er mogelijk extra water worden gegeven. Houdt de boom in een dergelijke periode goed in de gaten. Vooral 's morgens vroeg is goed te zien of er voldoende vocht in de grond aanwezig is.

Sierwaarde van de Treurpeer of Wilgbladige peer

Bloeiwijze van de Treurpeer

In het voorjaar, afhankelijk van de weersomstandigheden, zal de Treurpeer in april/mei bedekt zijn met prachtige bloesem. De crème witte bloemen zijn duidelijk herkenbaar als perenbloesem, ook al gaat het hier om een siervorm. De in rijke trossen staande bloemen bedekken met gemak de hele boom.

Zilvergrijze bladeren van de Treurpeer

Bron: Radomil, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Radomil, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tegelijkertijd met de bloesem verschijnen de mooie zilvergrijze bladeren aan de boom. Deze bladeren zijn viltig en doen sterk denken aan het blad van een wilg. Vandaar ook de Nederlandse naam wilgbladige peer.

Vruchten van de Treurpeer

Zoals ook bij een echte perenboom, geeft deze sierpeer na de bloei vruchten. De vruchten verschijnen in het najaar, in september/oktober. Het zijn uiteraard peervormige vruchten, maar ze zijn klein en zeer hard en bovendien niet eetbaar. Omdat de vruchten ook zo klein zijn, zijn ze, in de veelheid van de grijze bladeren, vaak nauwelijks zichtbaar.

Groeiwijze van de Treurpeer

Zoals de naam al aangeeft is de groeiwijze vergelijkbaar met de treurwilg. De Pyrus salicifolia kenmerkt zich door de naar de grond toe groeiende takken. Hoe hoger de peer geënt is op de onderstam, hoe langer deze takken kunnen worden. Wilgbladige peer die op een lagere stam is geënt, zal zich meer in de breedte ontwikkelen. Uiteraard ook met hangende takken. De lange, zeer buigzame takken lenen zich goed maken de Treurpeer ook heel geschikt om toe te passen als leiboom.
De Nederlandse benaming van de Pyrus Salicifolia Pendula is Treurpeer.

Wintersilhouet van de Treurpeer

Ook in de winter is de Wilgbladige peer nog van grote sierwaarde voor de tuin. De boom is niet wintergroen. Maar juist doordat de Treurpeer in deze periode van het jaar zijn blad verliest, komt de opvallende vorm van de boom volledig tot zijn recht. De "treurende" afhangende takken maken veel indruk en contrasteren mooi met de andere bomen en struiken in de tuin. De volle kroon van de boom, met de vele dunnen takken, maken het in het najaar en de winter ook tot een ideale plek voor de vogels.

Bron: Wouter Hagens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Wouter Hagens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Pyrus salicifolia toepassen in de tuin

Pyrus salicifolia "Pendula" (Treurpeer)

Door de particuliere tuinbezitter en voor de kleine tuin wordt de Pyrus salicifolia "Pendula" veruit het meest toegepast. Bij deze variëteit komt de treurvorm nog beter tot zijn recht. Met deze vrij handzame boom kan men ook in een kleine tuin alle kanten op. De populariteit van de boom heeft er voor gezorgd dat gespecialiseerde kwekers steeds meer varianten en vormen van de Pyrus salicifolia op de markt hebben gebracht.

Pyrus salicifolia "Pendula" als natuurlijke parasol

Plant de Pyrus salicifolia "Pendula" aan op een plaats in de tuin waar hij volledig zijn gang kan gaan. Alleen dan komt de natuurlijke vorm volledig tot zijn recht. De afhangende takken zorgen voor een prachtige zitplek in natuurlijke schaduw. Wie vervolgens de boom helemaal niet snoeit, krijgt na verloop van jaren een natuurlijk ontstane speelhut voor de kinderen.

Pyrus salicifolia "Pendula" als bolboom

Door de Pyrus salicifolia regelmatig te snoeien, ontstaat vanzelf een prachtige Wilgbladige peer in bolvorm. Het vele regelmatige snoeien zorgt ervoor dat de takken zich meer gaan vertakken en de bolvorm steviger wordt. Een in bolvorm gesnoeide Treurpeer geeft de tuin meer diepte, omdat het verticale element meer wordt versterkt. Bovendien kan dan ook de grond onder de boom mooi ingeplant worden.

Pyrus salicifolia "Pendula" als leiboom

De enorme populariteit en de steeds groter wordende vraag naar Pyrus salicifolia "Pendula" hebben er voor gezorgd dat de kwekers beslist niet stil hebben gezeten. Mede hierdoor is de Treurpeer nu ook verkrijgbaar in een geheel andere vorm: de leiboom. Special geleid langs een houten frame is de leipeer bijzonder mooi in de tuin. Zeker als er meerdere exemplaren naast elkaar worden aangeplant.
© 2014 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloeiende bomenBloeiende bomenBomen zijn voor een wat grotere tuin eigenlijk een 'must'. Het zorgt voor hoogte in de tuin, waardoor alles meer één geh…
Tuinklussen in april, wat kun je doen?Tuinklussen in april, wat kun je doen?April is een leuke tuinmaand. De tuin begint weer groen te worden, er zijn veel voorjaarsbloemen te vinden, vogels begin…
Bloeiende bomen vormen een meerwaarde voor de tuinBloeiende bomen vormen een meerwaarde voor de tuinBloeiende bomen zorgen ook hoog in de lucht voor een echte blikvanger in de tuin. Bomen worden over het algemeen aangepl…
Zuilvormige bomen en treurbomenZuilvormige bomen en treurbomenNaast de algemeen bekende boom vorm, namelijk een stam met daarop de kroon, zijn er ook nog andere, natuurlijke vormen.…

Wanneer kunnen we snoeien, toppen of zagenWanneer kunnen we snoeien, toppen of zagenVoor het behoud van gezonde bomen, struiken en heesters is een regelmatige onderhouds- of snoeibeurt vereist. Het juiste…
Terraspotten en bloembakken van Toscaans aardewerkTerraspotten en bloembakken van Toscaans aardewerkTerraspotten van Toscaans aardewerk behoren nog steeds tot de meest geliefde potten in de tuin. De mooie traditionele ui…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.