Geef de tuinbeplanting een optimale start
Het lijkt zo eenvoudig om struiken en vaste planten in de grond te zetten. Toch zijn er een paar regeltjes die je moet weten. Wanneer je die weetjes toepast schep je de optimale omstandigheden waardoor de plant de kans krijgt prachtig uit te groeien.
De plantafstand
Bij het inplanten is het belangrijk op de plantafstand te letten. Als de planten namelijk te dicht op elkaar staan, kunnen ze zich niet goed ontwikkelen. Staan ze echter te ver van elkaar af dan duurt het erg lang voordat de beplanting aaneengesloten is. Let daarbij altijd op de aanbevolen plantafstand op het etiket. Kleine planten worden ongeveer 20 tot 25 cm van elkaar geplant; grote planten hebben wel 50 cm nodig. Gemiddeld kunnen er ongeveer 22 planten per vierkante meter staan.
Advies bij het inplanten
Het is raadzaam om voordat je een border of een plantvak gaat inplanten:
- 1. eerst alle planten in de potten te laten;
- 2. de planten met pot en al over de beschikbare ruimte te verdelen;
- 3. kijk of alles naar wens staat;
- 4. neem een plant die ingeplant moet worden;
- 5. houd de pot ondersteboven;
- 6. tik op de pot of knijp erin;
- 7. trek de pot van de kluit.
Opmerking
Gaat de pot er niet gemakkelijk van af, knip de pot dan stuk. Let erop dat de wortels duidelijk zichtbaar zijn in de kluit. Immers hoe meer wortels, des te sterker de plant zal zijn.
Zeven stappen bij het planten
Onderstaand volgt stap voor stap de aanbevolen pantwijze:
- 1. Is de kluit van de plant erg droog, dompel de plant dan met pot en al onder in een emmer lauw water;
- 2. Maak de wortels met je vingers voorzichtig een beetje los. Hierdoor kunnen ze zich straks in de volle grond beter verspreiden;
- 3. Maak met een spade of een plantschepje een ruim plantgat, waarbij de grond goed wordt losgemaakt;
- 4. Voeg wat potgrond of compost toe en zet de plant op de juiste diepte. Let er daarbij op dat de bovenkant van het kluitje gelijk is met het niveau van de grond;
- 5. Houd er rekening mee dat de losse grond nog iets in zal zakken. Als je de plant te hoog zet, verdroogt die plant;
- 6. Druk de aarde rond de wortels stevig aan;
- 7. Geef direct veel water.
Voedingsstoffen
Voor een goede groei en bloei hebben planten voedingsstoffen nodig. Die voedingsstoffen zitten in mest. Vooral op zandgrond is het aan te raden de bodem te verbeteren met potgrond of compost. Er zijn twee soorten mest:
- 1. organische mest. Organische mest is oude koemest, compost of gemengde organische mest. Dit is goed voor het bodemleven en de structuur van de grond. Gebruik organische mest in de winter of in het vroege voorjaar;
- 2. Kunstmest. Kunstmest bevat veel voedingsstoffen voor de planten en geeft snel resultaat. Gebruik kunstmest van april tot en met augustus. Let daarbij altijd op de dosering op de verpakking.
Blad en stengels
Bij de meeste vaste planten sterven in het najaar blad en stengels af. Elk voorjaar verschijnt er echter nieuw blad vanuit de wortels. De pollen worden ook steeds groter en gaan telkens rijker bloeien. Planten met een stevig wortelstelsel kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan.
Beste planttijd
Het best kun je vaste planten in het voorjaar (april) of in het najaar (september/oktober) planten. Wanneer je een plant in het najaar aanplant, dan heb je het volgend jaar al een stevige plant.
Het ontwerp
Vaste planten
Een bijzonder geheel ontstaat door verschillende soorten planten met elkaar te combineren. Verstandig is om eerst een ontwerp op papier (of op de computer) te maken. Let bij het maken van combinaties op:
- de kleur van het blad en de bloemen;
- de bloeitijd;
- de vorm;
- de hoogte en de breedte.
Bloembollen
Bijzonder geschikt om mooie combinaties mee te maken zijn bloembollen, vooral sieruien lenen zich daar uitstekend voor. Let er bij het planten wel op welke eisen een plant aan zijn omgeving stelt. De eisen hebben dan betrekking op de behoefte aan licht en de samenstelling van de bodem. Zo is het aan te bevelen een roos in de volle zon te planten en een hosta in de schaduw of halfschaduw.
Overbrugging
Wanneer het nog even duurt voordat de bollen uitkomen, kun je alvast buiten van de mooie bloemenpracht genieten. Neem daartoe een rustieke mand. Vul de mand op met goed natgemaakt steekschuim en steek hierin een royale hoeveelheid tulpen.
Zet deze pracht mand bijvoorbeeld bij de voordeur of op de tuintafel. Doordat de tulpen buiten staan, blijven ze zeker wel anderhalve maand in conditie en tegen de tijd dat ze verwelkt zijn, steken de bollen in de tuin hun kopjes boven de grond. Een leuke overbrugging naar het voorjaar, of niet?
Onderhoud van de tuin
Hoge vaste planten
Vaste planten zijn heel eenvoudig te kweken en ze vragen meestal weinig onderhoud. Hoge planten (zoals riddersporen) kunnen wel wat steun gebruiken. In het voorjaar kun je wat takken tussen de planten steken. Je kunt natuurlijk ook een pantensteun gebruiken of de planten steunen met tonkinstokken en tuintouw. Wanneer je de uitgebloeide bloemen weg knipt, zal de plant langer doorbloeien.
De border
Het is beter om de border pas in het voorjaar op te ruimen. De dode plantendelen beschermen de bodem immers tegen vorst. Veel planten hebben bovendien nog een mooi wintersilhouet. Knip alle stengels in het voorjaar vlak boven de grond af en hark het blad uit de border. Verspreid in de winter of in het vroege voorjaar een laagje compost tussen de vaste planten (Dit noemt men een mulchlaag). De mulchlaag is goed voor de structuur van de grond en houdt bovendien veel vocht vast. Voeg ook wat gemengde organische mest toe om de planten te voeden.
Het delen van een grote pol
Wordt een vaste plant te groot dan wordt het tijd om de pol te delen:
- 1. graaf de hele pol in het najaar of het voorjaar op;
- 2. steek de wortelkluit in kleinere stukken;
- 3. plant een deel terug ( liefst de buitenkant van de pol);
- 4. knip het blad voor ongeveer tweederde deel af;
- 5. geef de plant direct ruim water.
De plant zal snel weer gaan groeien en bloeien!
Tuintips voor januari
Vijver
Wanneer er op de dichtgevroren vijver sneeuw is gevallen, is het verstandig die zo snel mogelijk te verwijderen. Immers het beetje licht dat nog door de ijslaag dringt, is van groot belang voor de vissen en de planten.
Stekken
Januari is ook een prima maand om bladverliezende heesters te stekken.
Houten materialen
Schuttingen, pergola's of andere houten materialen waar bladverliezende planten tegenaan groeien kunnen in januari het beste geschilderd worden. Voor je het weet is het weer echt lenteweer, krijgen de planten nieuw blad en kun je er moeilijk bij.