Rozemarijn (rosmarinus officinalis)
Rozemarij vormt een belangrijk ingrediënt uit de tuin in de keuken. Met rozemarijn haalt u de Provençaalse zon in uw tuin. Rozemarijn wordt ook gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Rozemarijn heeft een stimulerende invloed op de hersenen en het geheugen. Bloeiende rozemarijn is een aantrekkelijke plant voor bloembezoekende insecten zoals bijen, hommels en vlinders.
Rozemarijn
Rozemarijn is een immergroen doorlevend struikje dat 1m en soms wat hoger kan worden. Het is een langzame groeier. Het is een mooi bossig heestertje met een hele sterke harsgeur. Rozemarijn wordt vaak als sierplant gehouden, ook wordt rozemarijn veel gebruikt in de keuken vanwege zijn aromatische geur. De schors van de twijgen is helderbruin, de bladeren donkergroen en bovenaan glimmend. De bleekblauwe tot witte bloemen vormen kleine trosjes tussen de bladeren en bloeien van mei tot en met augustus. Het is een hele goede insecten plant. Bloeiende rozemarijn wordt druk bezocht door
bijen, hommels en vlinders. Honingbijen halen veel nectar en stuifmeel bloeiende rozemarijn. In streken met een mild klimaat komt het voor dat rozemarijn in de volle winter bloeit. Doorgaans is hij winterhard alleen bij zeer strenge vorst is bescherming noodzakelijk. Van rozemarijn bestaan verschillende soorten opgaand of kruipend, met donkere of lichte blaadjes en met blauwe of witte bloemen.
Planten van rozemarijn
Rozemarijn dient te worden geplant in lichte, droge kalkhoudende aarde. Kleigrond en natte grond zijn niet goed voor rozemarijn. In kustgebieden gedijt rozemarijn prima. Hij verdraagt droogte en is bestand tegen koude. In koude streken plant u hem het beste aan de voet van een zuidgerichte muur. En de jonge planten moeten worden beschermt tegen de kou in de winter. In de tuin past hij perfect binnen perken en rotstuinen. Ook is rozemarijn prima geschikt om heerlijk ruikende haag van te maken. Aangezien de struik bladhoudend is blijft deze 's winters ook mooi groen. Plant de rozemarijn voor een haag ongeveer 45 cm uit elkaar. U kunt rozemarijn ook gebruiken als potplant, gebruik dan potgrond die geschikt is voor rozen. U kunt de rozemarijnstruik op deze manier ongeveer vier tot vijf jaar houden.
Snoei van rozemarijn
Snoei rozemarijn eind mei zodat de struik compact en dicht wordt. Door te snoeien produceert de plant ook meer bloemen. Wacht met snoeien in ieder geval tot na de lentebloei.
Vermeerderen
Rozemarijn is te vermeerderen door middel van stekken. Neem de stekken in de zomer, gebruik alleen goed ogende gezonde twijgen. Rozemarijn kan ook prima gezaaid worden. De rozemarijn zaden kiemen het beste bij een constante temperatuur. Deze temperatuur moet tussen de 15 en 23 graden Celsius zijn.
Gebruik van rozemarijn
Van april tot augustus knipt u takjes van de rozemarijnstruik die u vers of gedroogd kunt gebruiken.
Geneeskrachtige eigenschappen van rozemarijn
Al sinds de oudheid staat rozemarijn bekend als een geneeskrachtig kruid. De bekendste geneeskrachtige eigenschap van rozemarijn is dat het de hersenen en het geheugen stimuleert. Ook bevat rozemarijn carnosinezuur. Van carnosinezuur is bekend dat het een antioxidant is welke de hersenen kan beschermen tegen de schadelijke invloed van
vrije radicalen.
Tip!
Een aftreksel van de bloemblaadjes van rozemarijn verlicht keelirritaties. Gebruik dit aftreksel door er mee te gorgelen.