Kamperfoelie (Lonicera): sterke en gemakkelijke klimplant

Kamperfoelie (Lonicera): sterke en gemakkelijke klimplant Kamperfoelie als klimplant kent nagenoeg iedereen, maar je kunt kamperfoelie ook tegenkomen als struikachtige plant. Zowel de klimplant als de struikkamperfoelie kun je onderscheiden in groenblijvende en bladverliezende kamperfoelies. De kamperfoelie staat bekend om zijn geurende bloemen, maar let op ze geuren niet allemaal. De oranjerode bloemen van de Lonicera brownii Dropmore Scarlet bijvoorbeeld niet.

Inhoud artikel


Verklaring van de namen Lonicera en kamperfoelie

  • Lonicera komt van de naam Lonitzer, een Duitse arts die de medicinale eigenschappen van de plant onderkende en een aftreksel voorschreef aan patiënten met nier-, milt- en leverklachten.
  • Kamperfoelie is een klankverbastering van caprifolie. In dit woord is de Latijnse naam herkenbaar: caprifolium. Caper betekent geit, folium betekent blad: geitenblad.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Een onderverdeling en voorbeelden

Klimmende kamperfoelies

Groenblijvende:
Lonicera japonica
Lonicera henryi
Bladverliezende:
Lonicera periclymenum Belgica
Lonicera brownii Dropmore Scarlet

Struikkamperfoelies

Groenblijvende:
Lonicera nitida
Lonicera pileata
Bladverliezende:
Lonicera fragrantissima
Lonicera tatarica

Waar plant je een kamperfoelie

  • Kies bij een struikkamperfoelie voor een zonnige standplaats, liefst in de beschutting van een muur.
  • Een klimmende kamperfoelie heeft geen speciale eisen wat betreft tuingrond maar heeft bij voorkeur een koele, vochtige standplaats, halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende gesteund wordt.

De bloeitijd en hoogte

Klimmende kamperfoelies

  • Lonicera japonica: witte tot gele bloemen, kan wel 9 meter lang worden.
  • Lonicera henryi: paars-rode bloemen, bloeitijd juni, juli, lengte tot 10 meter, kleine paars-zwarte bessen.
  • Lonicera periclymenum Belgica: geelwit met roodpaarse bloemen, bloeitijd midden tot late zomer, lengte tot 5 meter.
  • Lonicera brownii Dropmore Scarlet: oranje hangende bloemen, bloeit in juni, juli, lengte tot 3 meter, bladverliezend, goed winterhard.

Struikkamperfoelies

  • Lonicera nitida: roomwitte bloemen, kleine blaadjes, bloeit in het voorjaar wordt ongeveer 1.50 hoog, is geschikt als haag.
  • Lonicera pileata: gele bloemen, bloeit in mei, hoogte 50 centimeter tot 1 meter, roodbruine paarse vruchten (maar die verschijnen niet vaak), geschikt als haag.
  • Lonicera fragrantissima: witte bloemen van december tot maart, rode bessen in mei, wordt tot 1.80 hoog, heeft leerachtige bladeren.
  • Lonicera tatarica: witte tot rozerode bloemen, bloeitijd eind april tot eind juni, hoogte tot 3 meter, rode bes.

Kleuren van de bloemen

Wit, roze, geel, oranje, geel-wit, bruin-rood, paars-rood, roze-rood, oranje-geel, oranje-roze, crème-geel, crème-wit.

Vermeerderen

  • Klimmende kamperfoelie: bijna afgerijpte stekken of afleggen.
  • Winterbloeiende kamperfoelie: bijna afgerijpte stekken, houtige stekken of afleggen.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Snoeien

Bij klimplanten, snoeien tot het oude hout. Kijk op het kaartje wat aan de plant bevestigd is of vraag na bij het tuincentrum wanneer je dit het beste kunt doen.

Ziektes die je tegen kunt komen bij de kamperfoelie

  • Bladluis: deze kun je op afstand houden door een ui of knoflook dichtbij de plant neer te zetten.
  • Meeldauw

Met welke planten/bloemen kun je een kamperfoelie goed combineren

Met clematis, klimroos, hedra.

Let op!

De bessen kun je niet eten, ze zijn giftig.

Mijn ervaring

Bij onze vorige woning had ik een Lonicera Belgica in de tuin geplant, deze gaf prachtige bloemen maar had veel luis. Nu heb ik een Lonicera Dropmore Scarlet aangeschaft, maar deze is nog vrij compact, er zitten nog geen bloemen aan. Nu dacht ik dat de bloemen van alle Lonicera’s heerlijk geuren, maar dat is niet het geval, de Dropmore Scarlet bijvoorbeeld niet. Het is dus raadzaam om hier naar te informeren bij een tuincentrum voordat je een aanschaf doet.

Lees verder

© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplantenGroenblijvende klimplanten zijn zeer geschikt om muren en schuttingen uit het zicht te halen. In de winter zorgen ze voo…
Klimplanten voor schaduwKlimplanten voor schaduwEen muur of schutting in de schaduw kan er saai en weinig fraai uitzien. Door er een mooie groene en/of bloeiende klimpl…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Kamperfoelie of Lonicera: verzorging en bloeiKamperfoelie of Lonicera: verzorging en bloeiKamperfoelie is verkrijgbaar als klimplant en in struikvorm. Verder is er ook nog keuze uit soorten die hun blad behoude…

Vrouwenmantel, geliefd wegens haar prachtige bladerenVrouwenmantel, geliefd wegens haar prachtige bladerenDe mooie decoratieve gekartelde blauwgroene bladeren zijn de blikvanger bij de vrouwenmantel of Alchemilla mollis. Het i…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 9355, Pixabay
  • 1001 tuinplanten Tips en ideeën voor de tuinliefhebber
  • Tuinieren het hele jaar
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
  • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
Reacties

L. Cd Boon-Roest, 05-08-2017
Ben heel blij met onze donkergroen kamperfoelie, die dit jaar overdadig bloeide. Wat me opviel, dat hommels er dol op waren, wat ik best wel vreemd vond, omdat hun tong tekort is om uit de bloem de nectar te halen.

Ik ben er bij gaan staan, en zag en hoorde zachtjes, dat ze heel slim een gaatje beten in de bloemetjes en zo de nectar eruit haalden! Met nu als gevolg, geen bestuiving, geen besjes daardoor! Geen drama, maar wel super slim die hommels! Reactie infoteur, 15-08-2017
Dank voor uw reactie! Ik had hier niet eerder over gehoord, inderdaad wat zijn ze slim die hommels :-) Met vriendelijke groet,

Frans, 13-02-2016
Ik heb nu voor de vijfde maal een kamperfoelie gekocht op verschillende adressen en nog nooit eentje gehad die lekker rook. Dit in een tijdsbestek van ca 10 jaar en de reden die men er van gaf was zeer uiteenlopend. De meest geloofwaardige uitleg vond ik het verhaal dat de oorzaak is dat men ze doorkweekt door steeds een vermeerdering te maken van een vermeerdering.
Nu heb ik een Lonicera perixclymenum Belgica gekocht met de garantie dat hij wel ruikt, zoniet krijg ik mijn geld terug. We wachten het af! Reactie infoteur, 14-02-2016
Ik was lang in de veronderstelling dat alle kamperfoelie heerlijk geurt, maar dat is niet zo. De Lonicera periclymenum zou wel een heerlijke geur moeten geven tijdens de bloeiperiode. Ik hoor graag (later in het jaar) hoe het is afgelopen. Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 23-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.