Campanula: verschillende soorten

Campanula: verschillende soorten De Campanula is er in veel verschillende soorten. Er zijn lage soorten, die goed als rand plant gebruikt kunnen worden, en hoge soorten, die mooi in een gemengde border staan. De bloemen hebben een klok- of stervorm. Er zijn Campanula bloemen in de kleuren wit, roze, paars en blauw. De Campanula is te vermeerderen door de plant te delen, maar hij zaait zichzelf ook uit. Sommige soorten zijn groenblijvend in de winter. De plant houdt van zon of halfschaduw.

Campanula of Klokjesbloem

De Campanula bestaat er in veel verschillende soorten. Ze zijn er die laag blijven, maar er zijn ook soorten die wel 90 cm hoog worden. De lage soorten is uitermate geschikt voor rotstuinen en als randbeplanting in de border. Er is ook een kruipende soort, de Campanula Poscharskyana, die goed als bodembedekker dienst kan doen. De hogere soorten kunnen goed in een border geplaatst worden.

De bloemen van de Campanula

De bloemen van de campanula hebbe afhankelijk van de soort de vorm van een klok, vandaar de naam klokjesbloem, een ster of een belletjesvorm. Er bestaan soorten in de kleuren wit, roze, blauw en paars. De bloei van de Campanula is vaak langdurig en er zitten meestal zeer veel bloemen aan de plant.

Standplaats

De favoriete standplaats van de Campanula is een beetje verschillend per soort. Over het algemeen geldt dat ze van een plaats in zon of halfschaduw houden en graag in een vochtige, maar goed doorlatende grond staan. De Campanula heeft een hekel aan natte voeten. De hogere soorten, zoals de Campanula Lactiflora ( 60 cm), kunnen door veel wind stuk waaien, en moeten worden aangebonden. De plant kan niet tegen te veel mest, dus geef dit met mate. Slakken zien de Campanula als lekkernij. Vaak zie je tussen de plant, bij de wortels, veel slakken verborgen zitten. Je kunt ze eenvoudig verzamelen en afvoeren naar een andere locatie.

Vermeerderen van de Campanula

De Campanula zaait zichzelf spontaan uit. De plant kan ook in het voor- of najaar gedeeld worden.

Enkele Campanula soorten

NaamHoogteBloeitijdBloemkleurStandplaatsGeschikt voor
Campanula Carpatica20 cmjuni tot septemberblauw of witzonnig, niet te natBorderrand
Campanula Poscharskyana20 cmjuni tot septemberwit of lilablauwhalfschaduwBodembedekker, over muurtjes
Campanula Portenschlagiana15 cmjuni tot septemberzacht paarshalfschaduwbodembedekker, rotstuin
Campanula Lactiflora60 cmjuni tot augustuspaarsblauwzonnigborderplant
Campanula Persicifolia90 cmjuni tot juliblauwschaduwbordeplant
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De campanula of klokjesbloem is een zonaanbidderDe campanula of klokjesbloem is een zonaanbidderDe campanula met zijn mooie klok- of stervormige bloemen, ook wel klokjesbloem genoemd, is een zonaanbidder. Je hebt hog…
Vrij kamperen op paalkampeerplaats Campanula (Zeewolde)Campanula is een vrijkampeerplaats (beter bekend onder de 'oude' aanduiding paalkampeerplaats) gelegen in het Horsterwol…
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…
Bijenplanten zijn goed voor de bestuiving in je tuinBijenplanten zijn goed voor de bestuiving in je tuinBijen zijn belangrijk voor de de bestuiving (bevruchting) van sier-en voedselgewassen. Het gaat niet goed met de bijen i…

De tuin, terug naar de natuurDe tuin, terug naar de natuurTerug naar de natuur met je tuin wil niet zeggen dat je je tuin maar moet laten verwilderen. Dat neemt niet weg dat je j…
Een eetbare tuin zonder gif: permacultuurEen eetbare tuin zonder gif: permacultuurPerma-wat? Permacultuur! Een manier van tuinieren of verbouwen die nog niet zo breed bekend is, maar snel aan bekendheid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Reactie

Kees, 08-04-2018
Ik heb een tuin vol campanula, het groeit overal… Hoe kom ik er vanaf? Reactie infoteur, 16-04-2018
Er zit niet veel anders op dan resoluut alle plantjes handmatig verwijderen.

Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.