Regels voor het snoeien

Na het aanschaffen van de juiste gereedschappen volgt natuurlijk het juist hanteren er van. Veel specifieke snoeiregels zijn er niet; meestal is het alleen een kwestie van het gezonde verstand gebruiken. Een paar regels moeten echter goed worden onthouden.

De eerste en belangrijkste regel is,

Dat er altijd een goede reden moet zijn voor elke ingreep. Er moet dus nooit zomaar een scheut, een tak of een deel ervan worden verwijderd. Altijd moet over de ingreep worden nagedacht. Wat namelijk eenmaal wegesnoeid is, kan er niet weer worden aangeplakt.

Nooit forceren is een regel voor het feitelijke snoeiwerk. Snoeit men met de snoeischaar een tak die aan de dikke kant is, dan is forceren niet de juiste oplossing. De desbetreffende tak moet alleen maar licht neergedrukt worden. Komt de schaar er dan nog niet door, dan moet een boomzaag worden gebruikt.

Altijd wordt er gesnoeid op een knop. Dat wil zeggen, dat er altijd een knop moet zitten aan het nieuwe uiteinde. Deze knop zorgt voor de verlenging van de tak. Er moet net boven de knop worden gesnoeid. De knop moet ook wijzen in de richting waarin men de tak wil laten groeien in het komende seizoen. Daarnaast is de knop van belang voor het genezen van de snoeiwond.

Een takeinde zonder knop zal gewoonlijk afsterven maar biedt ook de mogelijkheid voor ziektekiemen om binnen te dringen. Dat is dus een reden waarom er net boven een knop gesnoeid moet worden.

Alle snoeiwonden moeten behandeld met een afdichtmiddel. Meestal gebruikt men daarvoor een speciaal soort verf, maar in nood is elke soort verf beter dan niets.

Verwijderen van een grote tak

Wordt een grote tak in één keer verwijderd, dan levert het gewicht van die dikke tak vaak moeilijkheden op. Om dit te voorkomen gaat men als volgt te werk: Zaag de tak vanaf de onderkant tot een derde van de dikte in. Daarna volgt het inzagen van de bovenkant. Vlak voor de eerste zaagsnede wordt bereikt zal de tak afbreken zonder een groot stuk bast mee af te scheuren. Gewoonlijk heeft dat afkanppen vrij plotseling plaats en daarom is het verstandig om de tak voor het zagen eerst goed vast te binden aan de tam of aan een stevige, naburige tak of takken. Natuurlijk kan een tak ook in delen worden verwijderd.

Er moet dan een aantal keren worden gezaagd en het afzagen van de stomp is dan het laatste werk. Zaag een tak altijd zo dicht mogelijk bij de stam of hoofdstam af en maak daarna de wond met een snoeimes mooi glad. Dat bevordert de genezing.

Veiligheid voor alles

Behalve de bij het zagen plotseling afbrekende tak dreigen er voor de tuinliefhebber nog meer gevaren.

Meestal denkt men allereerst aan scherpe snoeimessen en snoeischaren. Het is eigenaardig maar waar, dat de meeste mensen zich eerder verwonden aan bot dan aan scherp gereedschap. De verklaring zou kunnen zijn dat het effect van een scherp stuk gereedschap voorspelbaar is en dat men er daarom voorzichtiger mee om gaat.

Bij het snoeien met een scherp snoeimes of een scherpe snoeischaar zal men slechts weinig kracht hoeven aan te wenden om het gewenste resultaat te bereiken. Bij het gebruik van bot gereedschap ligt de zaak anders; er moet dan veel kracht worden gebruikt en dat kan tot gevolg hebben dat het mes of schaar plotseling uitschiet.

Voor scherp gereedschap hoeft men geen angst te hebben, als er maar mee gewerkt wordt in de van het lichaam afgekeerde richting. Vooral moet ook worden gelet op de positie van de vrije hand, bv. bij het zagen. Steun de tak met de vrije hand op een veilige afstand, zodat zelfs een eventueel uitschietende zaag geen ernstig letsel kan veroorzaken.
© 2010 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…
Tuin en tuinier tips - SnoeienTuin en tuinier tips - SnoeienHet doel van het snoeien van planten en bomen is ze mooi en gezond te houden. Belangrijk om te weten is wanneer je dit m…
Rozen snoeien: verschillende soortenRozen snoeien: verschillende soortenIeder roos moet weer anders gesnoeid worden. Bij de meeste soorten is het echter wel goed om ze drastisch te snoeien, om…
Bomen snoeien: hoe en waaromBomen snoeien: hoe en waaromEen boom behoeft van nature geen snoei. Er waren reeds bomen op deze wereld voordat er mensen waren en deze bomen werden…

Hosta, ook wel hartlelie of funkia genoemdHosta, ook wel hartlelie of funkia genoemdDe hosta ook wel hartlelie genoemd of funkia, is een bladplant die geschikt is als onderbegroeiing, randplant of alleens…
Tuinideeën voor het voorjaarTuinideeën voor het voorjaarHoewel het weer in Nederland niet altijd meewerkt, is het wel zo dat het voorjaar bij uitstek geschikt is om aan de tuin…
Bronnen en referenties
  • http://www.leersnoeien.nl
Ray14125 (60 artikelen)
Laatste update: 04-06-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.