Hosta, ook wel hartlelie of funkia genoemd
De hosta ook wel hartlelie genoemd of funkia, is een bladplant die geschikt is als onderbegroeiing, randplant of alleenstaande plant. Er bestaan heel veel soorten en rassen. Hosta’s komen oorspronkelijk uit Oost-Azië, voornamelijk uit Japan. Waar kun je een hosta het beste planten en met welke planten kun je de hosta goed combineren?
Inhoud artikel
Hosta’s
Het zijn polvormende kruidachtige vaste planten. Bij de hosta’s gaat het meestal om het blad maar de plant brengt ook mooie bloemen voort. Er wordt heel verschillend gedacht over hosta's, de een vindt ze prachtig, de ander vindt het maar een ouderwetse plant. In de winter vallen de bladeren af en zie je niets meer van de plant, maar in het voorjaar zie je langzaam de bladeren verschijnen. Eerst nog opgerold en als ze een stuk boven de grond uitsteken, ontvouwen ze zich. Bepaalde soorten van de hosta krijgen een prachtige herfstkleur.
De naam Hosta
De geslachtsnaam Hosta werd gegeven door een Oostenrijkse botanicus (Leopold Trattinick) als eerbetoon aan landgenoot Nicholas Thomas Host (botanicus, maar ook lijfarts van keizer Frans II).
Bron: Foto infoteur
Soorten hosta’s
Er zijn circa veertig soorten, maar naast deze soorten zijn er nog heel veel variëteiten en hybriden. Een hybride is een plant die het resultaat is van een kruising tussen twee verschillende variëteiten, soorten of families. Een variatie is een natuurlijk voorkomende variant van een plant.
Je kunt het geslacht Hosta indelen naar de geografische verspreiding, je komt dan uit op drie groepen:
- Subgeslacht Hosta: H. plantaginea uit Zuid-Oost China.
- Subgeslacht Bryocles: China, Korea
- Subgeslacht Giboshi: alle Japanse soorten
Het planten van een hosta
Geef een hosta een plekje in de schaduw voor de fraaiste bladkleur, maar ga je voor de mooiste bloemen, kies dan een plekje met zon. Kies je voor het laatste zorg dan voor een vochtige bodem. Nog meer over de bodem: kleiig, niet kalkrijk. Je kunt hosta’s in het vroege voorjaar planten maar ook laat in de zomer of in het begin van de herfst. Nooit midden in de winter (de wortels zijn dan in rust). Hosta’s hebben beschutting nodig, anders wordt het blad te veel aan de wind blootgesteld. Dit kan leiden tot beschadiging maar ook tot uitdroging.
Bladkleuren, bloeitijd en de kleuren van de bloemen
De kleuren van de bladeren: groen, groengeel, blauwgroen, bont blad, groen met witte rand, grijs. De bloeitijd is tussen junie en augustus/september. Dit is afhankelijk van het soort. De kleuren van de bloemen: violet, lichtpaars, wit, roze.
Snoeien en vermeerderen
Snoeien is niet nodig, de bladeren verwelken vanzelf en de restjes kun je met de hand weghalen. Vermeerderen van de hosta kan via zaad of via delen. Het laatste kun je doen door met een spade een stuk (wigvormig) uit de pol te steken. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen of in het najaar als de plant begint af te sterven.
Ziektes/ongedierte
- Slakken zijn dol op het blad van de hosta. Je kunt de slakken vangen in ingegraven potjes met bier, je kunt koffiedik of eierdoppen op de bodem strooien. Ook zijn er randen te koop die je om de plant heen kunt zetten, hier kunnen de slakken niet overheen kruipen. Verder kun je de hosta in een pot zetten.
- Taxuskevers, deze kun je biologisch bestrijden.
- Twee virussen: mozaïek virus (mozaïekpatroon op het blad) en het tabakskringvlekkenvirus. Hier kun je weinig tegen doen, je moet de aangetaste planten zo snel mogelijk verwijderen.
Met welke planten/bloemen kun je een hosta goed combineren?
- Japans siergras
- rodondendron
- azalea
- varen
- daglelie
- palmlelie