Tuinideeën voor het voorjaar

Tuinideeën voor het voorjaar Hoewel het weer in Nederland niet altijd meewerkt, is het wel zo dat het voorjaar bij uitstek geschikt is om aan de tuin of het dakterras te werken. Daar komt nog bij dat een regenbui helemaal niet erg is voor nieuwe planten die nog moeten wortelen in de rijke grond.

Verzamelen

Als je van plan bent aan je tuin te werken, dan is het goed om eerst ideeën te verzamelen. En verzamelen kan op allerlei manieren, te denken valt aan:
  • de bekende tuintijdschriften
  • via internetsites plaatjes printen
  • fiets eens in de omgeving of juist een andere omgeving en fotografeer de tuinen die je aanspreken
  • ga naar verschillende tuincentra en sla vooral de locale kleinere tuincentra niet en fotografeer ook hier wat je aanspreekt
  • ga naar de siertuinen bij kastelen en fotografeer er lustig op los als je iets ziet wat je aanspreekt
  • bezoek tuinbeurzen en neem folders mee of fotografeer

Het is belangrijk om foto’s en plaatjes te hebben, het blijkt dat veel mensen in een beschrijvende zin toch tot iets anders komen – of in ieder geval de vertaalslag – dan wat ze oorspronkelijk gezien hebben en als mooi ervaren hebben. Rangschik vervolgens de foto’s en plaatjes wat enigszins bij elkaar hoort en ga nu bekijken wat je per groepje het allermooiste vindt. Komen de stijlen overeen of heb je allerlei stijlen door elkaar die je erg aanspreken?

Vertalen naar eigen plek

Leg nu de plattegrond van je tuin/dakterras/balkon erbij en kijk of de stijlen voor de tuin enigszins passen bij de stijl van je woning. Het hoeft niet exact in dezelfde stijl te zijn, maar er moet wel een klik zijn tussen stijl woning en je buiten. Temeer het hele buitengebeuren ook steeds meer bij het binnengebeuren wordt betrokken. Meer een verlengde van de woning.

Naast de stijl is ook de afmeting van belang. Wil je een volle tuin of komt een volle tuin erg op je af (druk) en heb je juist rust en ruimte nodig in je tuin. Dit zijn heel persoonlijke aspecten en kan ook een tuinarchitect niet voor je invullen. Hoe mooi een tuinplan ook is, jij moet je er lekker in voelen.

Ga vervolgens indelen waar de tuinset moet komen, wordt het een loungebank of een mooi prieeltje met een smeedijzeren setje. Los van de afmetingen is ook de locatie belangrijk of je zon wil op die plaats of juist niet. Kijk na dit soort locaties naar de tuin in zijn totaliteit. Hoe is de omheining, is deze nog solide, moet het iets anders worden, kan een kleurtje voorstaan en vul dit alles virtueel in. Dan de verdere aankleding van de tuin en denk hierbij ook aan het eventueel plaatsen van borders (met planten van hoog naar laag, van achter naar voren). Hoe maak je de borders van groen, moet er een stenenrand komen of prefereer je hout. Niet onbelangrijk is de vloer. Op een balkon of dakterras kan je niet alles zomaar leggen, dit moet vooraf even gecontroleerd zijn. Voor de tuin is het simpeler, kies wat je mooi vindt en volg een trend alleen als je het ook echt mooi vindt en het dat biedt wat je zoekt in een tuin.

Te denken valt aan:
  • siergrind in combinatie met hardhouten vlonders of in combinatie met grote natuurstenen tegels
  • grote ongelijke natuurstenen tegels in zachte pastelachtige tinten of juist de diepere grijstinten
  • kleine ruw gebakken stenen (die nauwelijks van echte keien te onderscheiden zijn)

Welke planten

Ook de planten moet je bekijken in de zin van wat je mooi vindt en de bekende tuincentra bieden steeds weer nieuwe planten. Je ziet haast door de bomen het bos niet meer. Maar ook hier kunnen de plaatjes helpen. Wat wel op voorhand belangrijk is of je groenblijvende planten wilt of niet. De tuin ziet er in de herfst en winter nu eenmaal meer “aangekleed” uit als je groenblijvende planten hebt. Maar vindt je dit niet belangrijk, dan is de keus nog ruimer.

Naast het groen blijven is de kleurcombinatie belangrijk. Wil je enkele hoofdtinten in je tuin, stem die dan als eerste op elkaar af en kies daar eventuele afwijkende kleuren bij om er een totaalplaatje van te maken. Zet je de kleuren in groepjes bij elkaar of verdeel je het over de tuin. Allemaal zaken die je in kunt vullen door de foto’s van hetgeen je mooi vindt goed toe te passen.

Tot slot

Het hoeft niet zo omvangrijk te zijn, want je kunt het ook opknippen in fases. Verder is het van belang dat je zaken zo combineert dat jij je er prettig in voelt. Een tuinarchitect zal het ongetwijfeld professioneler doen en zich eerder uitleven in een stijl dan – gevaarlijk – combineren. Maar het gaat er om dat de eigenaar zich er prettig in voelt, het als zijn/haar tuin ervaart en er prettig in kan vertoeven. Net als in het huis moet er immers wel geleefd kunnen worden een tuin. Veel tuinplezier!
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de tuin of dakterras aan de slagMet de tuin of dakterras aan de slagDe lente is de periode om met de tuin aan de slag te gaan, maar voor beplanting is het nog wel te vroeg. Hoe kunnen we o…
De PrionatuinenDe Prionatuinen zijn aangelegd door Henk Gerritsen en Anton Schlepers. Na het overlijden van beide oprichters is een sti…
Goedkoop een tuin aanleggenGoedkoop een tuin aanleggenEen tuin is voor mensen een ideale locatie om te ontspannen. Belangrijk is dan wel dat de tuin er netjes bij ligt met pl…
Dak: aanleggen van een dakterrasDak: aanleggen van een dakterrasAls u in de stad woont is het zeker aan te raden om een dakterras te nemen wanneer u de kans krijgt. De kosten en prijs…

Regels voor het snoeienNa het aanschaffen van de juiste gereedschappen volgt natuurlijk het juist hanteren er van. Veel specifieke snoeiregels…
Klimplanten: verschillende soortenKlimplanten: verschillende soortenKlimplanten geven hoogte aan een tuin. Bovendien kunnen ze perfect een lelijke muur of een schutting of pergola bedekken…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 16-11-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.