Beeld in de tuin: aanschaf van een tuinbeeld
Een beeld in uw tuin geeft net die persoonlijke touch die uw tuin anders maakt als die van de buren. De keuze voor zo'n tuinbeeld is echter niet altijd makkelijk. Vaak zijn ze niet goedkoop en er zijn veel verschillende mogelijkheden. Welk materiaal past het best in uw tuin, figuratief of toch abstract, hoe groot moet het beeld zijn, combineert u het met een waterpartij? Allemaal keuzes die u goed moet overwegen.
Hoeveel wilt u besteden?
Tuinbeelden zijn niet goedkoop. De prijzen beginnen rond de 200 euro en lopen op tot vele duizenden euro's. Belangrijke factoren zijn de materiaalkeuze en de grootte van het beeld. Beelden die door kunstenaars gemaakt zijn en in beperkte oplage geproduceerd zijn, zijn vaak om die reden een stuk duurder. Een goedkoop, maar kitscherig alternatief zijn plastic beelden. Deze zijn al voor enkele tientjes te verkrijgen. De afwerking en kwaliteit van de beelden laat meestal te wensen over.
Stijl en ontwerp
Een tuinbeeld is vaak een bepalend element in uw tuin. Het trekt gelijk de aandacht en de stijl moet in lijn zijn met de rest van uw tuin. Bepalend hierbij is natuurlijk in de eerste plaats het gekozen ontwerp. De meeste voorkomende onderwerpen voor tuinbeelden zijn:
- Dieren
- Mensen of borstbeelden
- Mythische figuren, Boeddha’s
- Abstracte, moderne vormen
- Fonteinen
- Schilderijen
De keuze van het onderwerp is persoonlijk. Bedenk wel dat een tuinbeeld meestal aangeschaft wordt om gedurende lange tijd in uw tuin te staan. Wees daarom voorzichtig met het kiezen van trendy onderwerpen, zeker als u weet dat u nog al eens van smaak verandert. Schilderijen voor buiten zijn de laatste tijd aan populariteit aan het winnen. De vraag is of het over een paar jaar nog steeds populair is.
Locatie
Denk goed na op welke plek u uw tuinbeeld neer zet. Wilt u het beeld vanuit uw huis kunnen zien dan moet u daar natuurlijk wel rekening mee houden. Hetzelfde geldt voor de zichtbaarheid van het terras. Misschien wilt u juist het beeld dusdanig plaatsen dat het beeld ook voor passanten goed zichtbaar is. Zeker als al deze facetten wilt combineren kan het soms lastig zijn een goede plek te vinden.
Materiaalkeuze
De volgende stap is het kiezen van het materiaal. Aan de verschillende materialen kleven voor en nadelen.
Brons bijvoorbeeld is een materiaal wat weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen het Nederlandse weer. Door de zure regen kan de kleur van een bronzen beeld wel wat veranderen in de loop van de tijd, maar dat is niet per definitie lelijk.
Hout geeft als materiaal een natuurlijke uitstraling, maar is minder bestand tegen weersinvloeden. Enig onderhoud is noodzakelijk. Kiest u voor
steen dan hangt een en ander af van de afwerking van het beeld. Is het oppervlak ruw dan kan het beeld snel vies worden. Bij gladde beelden is dat wat minder.
Traditioneel wordt er veel gewerkt met
marmer. Dit prachtige authentieke materiaal is echter wel prijzig. Zeker als u op zoek bent naar een wat groter beeld, zult u flink in de buidel moeten tasten. Nieuw is de keuze voor
versteend hout. Dit miljoenen jaren oud materiaal, meestal afkomstig uit Java, wordt niet of nauwelijks bewerkt. De prijs gaat meestal per gewicht. U moet daar bij denken aan 5 euro per kilo. Een gemiddeld beeld weegt rond de 50 kg.
Wel of geen waterpartij
Soms zijn tuinbeelden goed te combineren met een waterpartij. Bekend zijn de vaak abstracte stenen waar water uit murmelt, stroomt of spuit. Zeker met bijpassende verlichting kan dit tot een schitterend resultaat leiden. In alle gevallen is er een waterpomp nodig om het water te laten stromen. Aangezien elektriciteit en water niet goed samen goed is het van belang u goed te laten informeren over de aanleg. Als u hiermee niet vertrouwd bent, is het verstandig dit werk uit te besteden. Heeft u al een vijver in de tuin dan is het natuurlijk een prima idee om dit met uw tuinbeeld te combineren.