Beeld in de tuin: aanschaf van een tuinbeeld

Beeld in de tuin: aanschaf van een tuinbeeld Een beeld in uw tuin geeft net die persoonlijke touch die uw tuin anders maakt als die van de buren. De keuze voor zo'n tuinbeeld is echter niet altijd makkelijk. Vaak zijn ze niet goedkoop en er zijn veel verschillende mogelijkheden. Welk materiaal past het best in uw tuin, figuratief of toch abstract, hoe groot moet het beeld zijn, combineert u het met een waterpartij? Allemaal keuzes die u goed moet overwegen.

Hoeveel wilt u besteden?

Tuinbeelden zijn niet goedkoop. De prijzen beginnen rond de 200 euro en lopen op tot vele duizenden euro's. Belangrijke factoren zijn de materiaalkeuze en de grootte van het beeld. Beelden die door kunstenaars gemaakt zijn en in beperkte oplage geproduceerd zijn, zijn vaak om die reden een stuk duurder. Een goedkoop, maar kitscherig alternatief zijn plastic beelden. Deze zijn al voor enkele tientjes te verkrijgen. De afwerking en kwaliteit van de beelden laat meestal te wensen over.

Stijl en ontwerp

Een tuinbeeld is vaak een bepalend element in uw tuin. Het trekt gelijk de aandacht en de stijl moet in lijn zijn met de rest van uw tuin. Bepalend hierbij is natuurlijk in de eerste plaats het gekozen ontwerp. De meeste voorkomende onderwerpen voor tuinbeelden zijn:
  • Dieren
  • Mensen of borstbeelden
  • Mythische figuren, Boeddha’s
  • Abstracte, moderne vormen
  • Fonteinen
  • Schilderijen

De keuze van het onderwerp is persoonlijk. Bedenk wel dat een tuinbeeld meestal aangeschaft wordt om gedurende lange tijd in uw tuin te staan. Wees daarom voorzichtig met het kiezen van trendy onderwerpen, zeker als u weet dat u nog al eens van smaak verandert. Schilderijen voor buiten zijn de laatste tijd aan populariteit aan het winnen. De vraag is of het over een paar jaar nog steeds populair is.

Locatie

Denk goed na op welke plek u uw tuinbeeld neer zet. Wilt u het beeld vanuit uw huis kunnen zien dan moet u daar natuurlijk wel rekening mee houden. Hetzelfde geldt voor de zichtbaarheid van het terras. Misschien wilt u juist het beeld dusdanig plaatsen dat het beeld ook voor passanten goed zichtbaar is. Zeker als al deze facetten wilt combineren kan het soms lastig zijn een goede plek te vinden.

Materiaalkeuze

De volgende stap is het kiezen van het materiaal. Aan de verschillende materialen kleven voor en nadelen. Brons bijvoorbeeld is een materiaal wat weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen het Nederlandse weer. Door de zure regen kan de kleur van een bronzen beeld wel wat veranderen in de loop van de tijd, maar dat is niet per definitie lelijk.

Hout geeft als materiaal een natuurlijke uitstraling, maar is minder bestand tegen weersinvloeden. Enig onderhoud is noodzakelijk. Kiest u voor steen dan hangt een en ander af van de afwerking van het beeld. Is het oppervlak ruw dan kan het beeld snel vies worden. Bij gladde beelden is dat wat minder.

Traditioneel wordt er veel gewerkt met marmer. Dit prachtige authentieke materiaal is echter wel prijzig. Zeker als u op zoek bent naar een wat groter beeld, zult u flink in de buidel moeten tasten. Nieuw is de keuze voor versteend hout. Dit miljoenen jaren oud materiaal, meestal afkomstig uit Java, wordt niet of nauwelijks bewerkt. De prijs gaat meestal per gewicht. U moet daar bij denken aan 5 euro per kilo. Een gemiddeld beeld weegt rond de 50 kg.

Wel of geen waterpartij

Soms zijn tuinbeelden goed te combineren met een waterpartij. Bekend zijn de vaak abstracte stenen waar water uit murmelt, stroomt of spuit. Zeker met bijpassende verlichting kan dit tot een schitterend resultaat leiden. In alle gevallen is er een waterpomp nodig om het water te laten stromen. Aangezien elektriciteit en water niet goed samen goed is het van belang u goed te laten informeren over de aanleg. Als u hiermee niet vertrouwd bent, is het verstandig dit werk uit te besteden. Heeft u al een vijver in de tuin dan is het natuurlijk een prima idee om dit met uw tuinbeeld te combineren.
© 2010 - 2024 Hmneverl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinbeelden en beeldentuinenTuinbeelden en beeldentuinenTuinbeelden geven een tuin een persoonlijk karakter en zorgen bovendien voor extra sfeer. Tuinbeelden zijn er van allerl…
Brons: het verkopen van bronsBrons: het verkopen van bronsBrons is een oud materiaal dat al zesduizend jaar lang in gebruikt is. De waarde van brons is de afgelopen jaren snel to…
Griekse beeldhouwkunst: kuoroi en koraiGriekse beeldhouwkunst: kuoroi en koraiGriekse beeldhouwers maakten vooral beelden van steen en van brons. Ze gebruikten daarbij verschillende technieken. Veel…
Hoe onderscheidt men messing van bronsHoe onderscheidt men messing van bronsMessing en brons zijn koperlegeringen – met koper als basiselement. Messing en brons lijken veel op elkaar. Hoe toon je…

Veiligheid van trampolines in de tuinVeiligheid van trampolines in de tuinEen paar jaar geleden werden ze ineens populair, trampolines in de tuin. Kinderen kunnen er uren op spelen. Een uitsteke…
Hoe leer ik tuinieren?Hoe leer ik tuinieren?Leren tuinieren. Vroeger leerden kinderen van hun ouders of grootouders hoe ze een tuin moesten bewerken, wat er in moes…
Hmneverl (23 artikelen)
Laatste update: 06-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.