De juiste standplaats en aanplant voor uw boom

De juiste standplaats en aanplant voor uw boom Een boom is een welkom verticaal accent in elke tuin. Op de juiste plaats aangeplant kan het een echte blikvanger zijn en zo dus een beeldbepalend element in uw tuin vormen. De meeste particulieren tuinen zijn net groot genoeg voor de aanplant van één boom. Dat maakt het helemaal belangrijk dat deze met zorg wordt uitgekozen en aangeplant. Denk goed na voordat u een boom plant dicht bij het terras, uw woning of de erfgrens. De juiste standplaats en wat tips over de wijze waarop de boom moet worden aangeplant helpen u alvast op weg.

Boom dicht bij de erfgrens

Komt het voor u tuin het mooiste uit om de boom dicht bij de erfgrens te planten, neem hier dan contact over op met de buren. Zorg dat u precies kunt vertellen hoe groot de boomkroon uiteindelijk kan worden. Een boom is na 30 jaar volwassen en dus uitgegroeid. In een goede tuin-encyclopedie, bij het tuincentrum, de kweker en op internet is informatie te vinden over de uiteindelijke hoogte en kroon-omvang. De afmetingen zijn vaak gebaseerd op jarenlange ervaring en vormen dan ook een goede richtlijn. Bedenk hierbij wel dat we te maken hebben met de natuur en die gaat zijn eigen gang. In uw tuin zijn de omstandigheden weer uniek en de grondsoort, standplaats, groeiruimte en behandeling van de jonge boom zijn allemaal van invloed op de uiteindelijke ontwikkeling van de boom. Voor bomen geldt een algemene regel dat ze op een minimale afstand van 2 meter tot de erfgrens aangeplant moeten worden. Praktisch gezien betekent dit dat een boom met een uiteindelijke kroon van 4 meter doorsnede nog net niet over de tuin van de buren zal komen. De meeste bomen zullen uiteindelijk wel groter worden, dus overleg is zeer wenselijk. In onderling overleg met de buren kan ook worden besloten om van deze "2 meter regel" af te wijken. Het is in dat geval wel verstandig om het schriftelijk vast te leggen. Dat lijkt op het moment van de afspraak misschien wat overdreven, maar situaties kunnen veranderen en dan kan het vaak heel prettig zijn dat de ooit gemaakte afspraak keurig op papier staat.

Standplaats boom vlak bij het huis

Wilt u een boom aanplanten dicht bij de woning, dan is ook hier de uiteindelijke omvang van de boomkroon héél belangrijk. Staat de boom te dicht op de woning, dan zal dat altijd irritatie opleveren. Takken die voortdurend tegen de gevel of het glas slaan zijn zeer hinderlijk en zullen dus weggesnoeid moeten worden. Gevolg is dat er een onevenwichtige boom ontstaat, die aan de woningzijde steeds gesnoeid moet gaan worden. Naast de omvang van de kroon is ook de groeiwijze in dit geval heel belangrijk. Gaat het over een wintergroene boom of een boom met een zeer dichte kroon, dan zal de boom heel veel schaduw geven. Schaduw op het eventueel dichtbij gelegen terras. Maar ook in huis zou het hierdoor wel eens veel te donker kunnen worden.

Boom grenzend aan het terras

Een boom is natuurlijk de mooiste parasol die u zich maar kunt bedenken. Dus een boom bij het terras en genieten van zijn natuurlijke schaduw is een heerlijk vooruitzicht. Zorg in dit geval wel dat er een ruime boomspiegel (open, niet betegelde, cirkel rondom de stam van de boom) wordt aangelegd, zodat de boom voldoende water en zuurstof kan krijgen. Wordt een bestaande tuin aangepast, voorkom dan dat een terras onder een bestaande boom wordt aangelegd. Was er al een terras bij de boom, dan is het natuurlijk geen probleem. Maar als de boom in de oude situatie in een grasveld of een border stond, dan zal hij deze ingrijpende verandering vaak niet overleven. Dat een boom het niet naar zijn zin heeft is vaak niet direct zichtbaar. Pas na een aantal jaar zal de boom dit laten zien. Opeens wordt dan zichtbaar dat het helemaal niet goed gaat, maar op dat moment is het vaak al te laat.
Als bij een boom die in een gazon of border is opgegroeid, in een later stadium een terras wordt aangelegd, dan worden er veel wortels beschadigd. Door het uitgraven van het zandbed (cunet) zullen veel wortels geraakt en zelfs verwijderd moeten worden. Wilt u toch graag op die plaats een terras, denk dan eens aan een verhoogd houten terras. Hierbij kan de grondstructuur rondom de boom in tact blijven.

Beste grondsoort voor aanplant van een boom

De meeste bomen zijn niet bijzonder kritisch ten aanzien van de grondsoort. Gewone, goed doorlatende tuingrond vermengd met voldoende compost is voor de meeste bomen prima. Voor tuinen met schrale zandgrond is het raadzaam om het plantgat te vullen met flink wat potgrond vermengd met de uitgegraven grond. Voor aanplant van een boom op zware klei is het verstandig om te zorgen voor een ruim plantgat en de grond die uit het plantgat komt te mengen met flink wat zand. Hierdoor wordt de grond beter doorlatend.

Boom aanplanten / Bron: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Boom aanplanten / Bron: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Aanplant van een boom

  1. Graaf een groot plantgat. Ga hierbij uit van een afmeting anderhalf keer zo groot als de diameter van de te planten boomkluit. De kuil moet 5 cm. dieper zijn dan de hoogte van de boomkluit. Maak de grond in het plantgat goed los.
  2. Vermeng de uitgegraven grond met potgrond of, indien u tuiniert op klei, met zand.
  3. Boor met een grondboor aan de buitenste zijde van het plantgat twee gaten van ongeveer 40 cm. diep. Plaats daarin twee boompalen (rondpalen) en sla ze met een zware hamer een beetje schuin (met de bovenkant van de boom af; naar buiten dus) in de grond.
  4. Plaats de boom tussen de palen en controleer door de steel van de spade over het plantgat te leggen, of de bovenkant van de kluit gelijk is met de bovenkant van de omliggende aarde.
  5. Steek de zijkant van het plantgat iets af, zodat de grond tussen de wortels van de boomkluit valt. Vul alle ruimte goed op en zorg dat de wortels de grond goed raken. Vul daarna het plantgat met de uitgegraven en vermengde grond. Doe dit niet in één keer, maar laagje-voor-laagje. Dit voorkomt het inklinken van de grond.
  6. Bevestig de boomband (te koop bij tuincentra) met asfaltnagels aan één van de palen. Trek dan de paal naar de boom toe, zodat hij rechtop (en een beetje onder spanning) komt te staan. Sla de boomband om de boom en weer terug om de paal en bevestig het uiteinde (sla het uiteinde om, zodat de rafels niet zichtbaar zijn) ook aan de paal. De boom staat nu (tijdelijk) scheef.
  7. Bevestig op dezelfde wijze de boomband om de andere paal. Maak de band zo lang dat er voldoende spanning op de palen staat om ze recht te trekken. Houdt daarbij goed in de gaten, dat ook de boom uiteindelijk recht staat.
  8. Trap nu nogmaals de grond rondom de stam en de boompalen goed (maar niet te hard!) aan.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regels met betrekking tot de erfgrensRegels met betrekking tot de erfgrensEr zijn veel regels met betrekking tot de erfgrens. De erfgrens is de grens van iemand terrein, bijvoorbeeld van de tuin…
Beplanting bij de erfgrensBeplanting bij de erfgrensBeplanting of bomen bij of op de erfgrens kunnen vaak tot grote burenruzie's leiden. Gelukkig geeft het Burgerlijk Wetbo…
Cercis Siliquastrum (judasboom)Cercis Siliquastrum (judasboom)De Cercis Siliquastrum is een buitengewoon mooie boom die ook geschikt is om in kleinere tuinen geplant te worden. De ui…
Volwassen of volgroeide bomen en struiken kopenVolwassen of volgroeide bomen en struiken kopenVolwassen of volgroeide bomen of struiken kopen is steeds eenvoudiger geworden. Steeds meer Nederlandse kwekerijen en kw…

Snoeien van bomenSnoeien van bomenJe hebt met zorg een boom gekocht en vervolgens dit jonge exemplaar aangeplant in de tuin. Maar dan? Hoe wordt dit jonge…
Zuilvormige bomen en treurbomenZuilvormige bomen en treurbomenNaast de algemeen bekende boom vorm, namelijk een stam met daarop de kroon, zijn er ook nog andere, natuurlijke vormen.…
Bronnen en referenties
Reactie

Peter Vn der Kuij, 31-03-2020
VRAAG
betr.Standplaats boom vlakbij het huis
Met interesse kennis genomen van de inhoud van dit artikel maar ik mis nog antwoord op een vraag die ik heb.
Het is nl. zo, ik heb een mooie Grove Den die ongeveer een meter staat van mijn garage.
Dit al veertig jaar, de den is ca 20 meter hoog en verkeert volgens een recent VTA onderzoek in goede conditie.
Wordt omschreven als " zeer gezond"
Mijn vraag is;.
Daar deze den zo dicht bij de garage staat, is het dan zo dat er een bovennormaal risico bestaat tot omvallen zo mijn buurman beweert?
Ik denk zelf van niet, zie de vele dennen die in de Ardennen, in Duitsland en in de Alpen staan op rotsachtige bodem, tegen rotshellingen etc en die zijn vaak ook tientallen jaren oud.
Uw mening zou ik op prijs stellen.
Mvg Reactie infoteur, 02-04-2020
Ik ben geen expert en weet ook niet hoe de fundering van de garage eruit ziet, maar een dergelijke oude boom heeft naar alle waarschijnlijk zelf in al die jaren gezorgd voor een goed en stevig wortelgestel.

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.