Regels met betrekking tot de erfgrens
Er zijn veel regels met betrekking tot de erfgrens. De erfgrens is de grens van iemand terrein, bijvoorbeeld van de tuin. Daar mag een afscheiding op worden gezet. Er zijn bepaalde regels omdat de buren aan de andere van de erfgrens ook tegen de afbakening moeten aankijken. Deze regels zijn vastgelegd in Woonwet, en gaan onder andere over de beplanting en als mensen toch over de erfgrens heen hebben gebouwd.
Iedereen heeft de neiging om zijn tuin af te scheiden om aan te geven tot waar zijn bezit loopt. Zeker mensen die een huis kopen hebben sterk die drang. Het heeft te maken met een soort territoriumdrift om te laten zien wat je bezit is, maar ook om te voorkomen dat andere mensen ongewenst op jouw terrein komen. In Nederland wordt de grens van het terrein de erfgrens genoemd. Op de erfgrens wordt doorgaans een afbakening gebouwd of neergezet, zoals een hekje, planten of schutting. Het is daarbij wel belangrijk om rekening te houden met de buren die aan de andere kant van de erfgrens wonen.
Buren en de erfgrens
Er ontstaan regelmatig burenruzies juist omdat de buren niet blij zijn met de afscheiding. Voor een bepaald gezin kan een schutting bijvoorbeeld mooi zijn om aan te geven tot waar de tuin loopt, maar mogelijk houden zij er geen rekening mee dat de buren ook de hele dag tegen die schutting moeten aankijken of dat de schutting juist de zon wegneemt uit de tuin. Soms gebeurt het ook dat de buren denken dat de afbakening voor een deel op hun grond is neergezet. Om dit soort situaties te voorkomen zijn er allemaal regels rondom de erfscheiding en waar een afbakening aan moet voldoen.
Over de erfgrens heen gebouwd
Bij het neerzetten van de erfscheiding is het altijd belangrijk om op te letten dat deze precies op de juiste plek wordt neergezet. Het is belangrijk om daar geen fouten in te maken. U zou niet de eerste persoon zijn die de schutting net een paar centimeter op de verkeerde plek zet en vervolgens de hele schutting moet afbreken en verplaatsen omdat de buren geklaagd hebben dat de schutting op hun grondgebied staan. De meeste mensen hechten sterk aan hun eigen stuk grond. Bij twijfel is het altijd mogelijk om bij het Kadaster na te gaan waar de erfgrens precies ligt. Dit kan tot op de centimeter worden nagekeken. De rechter zal u altijd in het ongelijk stellen wanneer u de erfgrens hebt overschreden.
Regels en de erfgrens
Het is altijd toegestaan om pal tegen de grens aan een scheidsmuur te bouwen van twee meter hoog. Dit mag echter alleen als de erfgrens niet langs de openbare weg of het openbaar groen loopt. Als dat wel zo is, dan is de erfgrens maar een meter. Het is overigens mogelijk dat in uw gemeente de situatie anders is. Daar zou u het beste even naar kunnen informeren. Het maakt niet uit van wat voor soort materiaal de muur is gemaakt.
Beplanting en de erfgrens
De Woonwet zegt ook wat over de planten die u rond de erfgrens mag neerzetten. U mag bijvoorbeeld een boom planten, maar deze boom moet altijd 2 meter van de erfgrens vandaan staan. Dat is om te voorkomen dat de takken van de boom zomaar de erfgrens overschrijden. Ook is het niet de bedoeling dat de bladeren van de boom zomaar massaal bij uw buren in de tuin vallen. Voor een heg ligt de grens op 50 centimeter van de erfgrens. Wanneer uw buren zich niet aan de voorwaarden houden kunt u bij de rechter vragen om de beplanting om te kappen.