Zuilvormige bomen en treurbomen
Naast de algemeen bekende boom vorm, namelijk een stam met daarop de kroon, zijn er ook nog andere, natuurlijke vormen. Zo zijn er genoeg bomen die van nature een andere groeiwijze hebben. Denk daarbij dan in het bijzonder aan de treur- en de zuilvormige soorten. In de laatste decennia worden bomen, vanuit bestaande rassen, zodanig veredeld, dat er nieuwe treur- en zuilvormen ontstaan. Treur- en zuilbomen moeten zorgvuldig in de tuin toegepast worden. Het zijn bij uitstek solitaire planten, die graag alle aandacht krijgen.
Inhoud
Wat zijn zuilvormige bomen?
Een boom wordt zuilvormig genoemd als de takken zich langs de stam omhoog richten. Het grote voordeel van deze groeiwijze is het feit dat ze relatief weinig plaats innemen in de tuin. Gewone loofbomen hebben over het algemeen een vrij grote kroon. Daarmee wordt, al is dat dan alleen in de lucht, een groot oppervlak ingenomen. Aandachtspunt bij loofbomen is ook altijd het feit dat deze nooit te dicht bij de erfgrens of bij een woning aangeplant mogen of kunnen worden. De kroon zal, als de boom uiteindelijk volgroeid is, voor een groot deel over de erfgrens, dus in de tuin van de buren, komen. Bij zuilvormige bomen, mits goed aangeplant, is dit minder een probleem. De zuilvormige bomen groeien wel, maar gaan voornamelijk de hoogte, i.p.v. de breedte, in. Zuilvormige bomen kunnen goed als solitair worden gebruikt, maar ook als accent in een border doen ze het erg goed.
Overzicht zuilvormige bomen
Acer platanoides "Columnare" (Zuilvormige Noorse esdoorn)
De Acer platanoides "Columnare" is een van nature vrij smalle, maar wel hoge esdoorn. In volgroeide staat kan hij een hoogte van 12m. bereiken. De zuilvormige Noorse esdoorn is een hele mooie boom met in het voorjaar trossen gele bloemen en in de herfst prachtig geel verkleurend blad.
Amelanchier alnifolia "Obelisk" (Zuilvormig krentenboompje)
Een nieuwkomer onder de zuilbomen is dit zuilvormige krentenboompje. Hij bloeit zeer rijk in de maanden april en mei met kleine witte bloempjes. Mooie herfstkleur. Het zuilvormige Krentenboompje heeft veel toepassingsmogelijkheden en is daardoor vooral een aanwinst voor de kleine (voor)tuin.
Carpinus betulus "Frans Fontaine" (Zuilvormige haagbeuk)
Deze haagbeuk wordt uiteindelijk 10 m hoog. In de maanden april en mei verschijnen er groene katjes aan de boom. Daarna komt het lichtgroen uitlopend blad, dat later verkleurt naar vol groen. In de herfst verkleurt het blad geel en worden ook de vruchtnootjes zichtbaar.
Fagus sylvatica "Dawyck Gold" (Zuilvormige beuk)
Dit is een zuilvormige soort van de bekende beuk, die ook vaak voor hagen gebruikt wordt. Heb je de Fagus sylvatica al als haag in de tuin, dan is de combinatie met deze zuilvormige beuk zeer aan te raden. De Fagus sylvatica heeft frisgroen blad, dat in de herfst verkleurt naar goudgeel en uiteindelijk wordt het bruin. Het blad blijft de hele winter aan de plant hangen en zal pas afvallen als in het voorjaar de nieuwe bladeren uit gaan lopen. Verdraagt, net als de gewone Fagus sylvatica, goed snoei. Deze zuilvormige haagbeuk kan uiteindelijk 8 m hoog worden.
Vruchten in de zuilvormige Ginkgo biloba /
Bron: Punch ra, Pixabay Ginkgo biloba "Tremonia" (Zuilvormige Japanse notenboom)
De Ginkgo biloba is een zeer veelzijdige en gemakkelijk toepasbare boom. Hij wordt veel aangeboden als gewone boom, dus in zijn natuurlijke vorm en als bolboom. Maar de Gingko wordt dus ook gekweekt als zuilboom. Grote aantrekkingskracht van deze boom is het prachtige waaiervormige blad. Het blad is mooi groen en verkleurt in de herfst naar geel. De hoogte van de zuilvormige trompetboom is uiteindelijk 5 meter.
Koelreuteria paniculata "Fastigiata" (Blaasjesboom of Chinese Vernisboom)
De zuilvormige variant van de Koelreuteria is zeer geschikt voor de kleine tuin. Hij wordt namelijk maar 1 meter breed. En op dat kleine stukje tuin is vervolgens veel te zien: spectaculair rozerood uitlopend blad in het voorjaar, grote pluimen met kleine gele bloemen in de zomer, gevolgd door vruchten in de vorm van roze lampionnen in de herfst.
Liriodendron tulipifera "Fastigiatum" (Zuilvormige tulpenboom)
Zuilvormige tulpenboom, ideaal voor de kleinere tuin. De hoogte is uiteindelijk 6 m. De Liriodendron bloeit spectaculair in mei/juni met geeloranje bloemen. De bloemen lijken op tulpen, vandaar de naam Tulpenboom.
Malus "Van Esseltine" (Zuilvormige sierappel)
Sierappels zijn een aanwinst voor iedere tuin. De bloesem in het voorjaar en de prachtige sierappeltjes in de herfst zorgen ervoor dat de boom veel toevoegt aan de tuin. Dit zuilvormige sierappeltje is door zijn compacte vorm helemaal gemakkelijk toepasbaar in een kleine tuin. De hoogte is uiteindelijk 5 m. De bloesem in het voorjaar is licht rood-paars en de appeltjes zijn geelgroen.
Prunus serrulata "Amanogawa" (Zuilvormige sierkers)
Deze sierkers kennen we allemaal. Hij wordt veel toegepast in de particuliere tuin. In het voorjaar kleurt hij vele straten lichtroze. De zuilvormige sierkers is een heel slank boompje en wordt uiteindelijk 5 m hoog.
Ulmus hollandica "Wredei" (Goudiep)
Een hele opvallende boom is deze Goudiep. Door zijn prachtige gele bladkleur is het een echte blikvanger in de tuin. Mooi in combinatie met een rood-oranje-gele border! Ook de Ulmus hollandica "Wredei" heeft een hele slanke, opgaande groeiwijze. Bovendien is de Goudiep goed te snoeien. De uiteindelijke hoogte is 5 m.
Wat zijn Treurbomen?
Het kenmerk van treurbomen ligt in het feit dat de takken zich vanaf de kroon naar beneden richten. Bij treurbomen krijgen de meeste mensen helaas meestal het beeld van die grote treurbomen in parken, het openbaar groen of op begraafplaatsen. Op die plek zijn het natuurlijk toch prachtige bomen, maar die cultivars zijn beslist niet geschikt voor de particuliere tuin. De soorten die tegenwoordig veel gebruikt worden zijn vele malen kleiner en vaak ook met een luchtige boomkroon. Bovendien zijn de nieuwste soorten goed toepasbaar in de kleinere tuinen. Een treurboom moet, vanwege zijn bijzondere vorm, wel de juiste plek krijgen in de tuin. Dit is over het algemeen een solitaire plek, in een grasveld. Op de kop van een border geplaatst geeft vaak ook een mooi accent en zorgt voor extra diepte.
Overzicht treurbomen
Betula pendula "Youngii" (Prieelberk)
De Prieelberk is een berk zonder doorgaande (opgaande) stam. De stam en de takken hangen in een boog naar beneden en vormen met elkaar een mooi prieel. De hoogte wordt uiteindelijk 2,5 m. De berk is goed te snoeien, verwijder zeker de dode takken uit het midden van de boom. Dit houdt de Prieelberk gezond en luchtig.
Malus baccata "Gracilis" (Treurende sierappel)
Deze Treurende sierappel is een hele mooie treurvorm uit de omvangrijke groep sierappels. De Malus baccata "Gracilis" heeft dunne takken en vrij klein glimmend groen blad. De bloesem is in de knoop roze, maar bloeit uiteindelijk met witte bloemen. In de herfst komen er geeloranje vruchten aan de boom, die vrij lang blijven hangen.
Morus alba "Pendula" (Treur moerbei)
Deze witte Treurmoerbei is het aanplanten zeker waard. Vooral het feit dat er, na een haast onopvallende bloei in de maanden mei/juni, opeens eetbare vruchten aan de boom verschijnen. De donkerrode framboosachtige vruchten zijn aangenaam zoet van smaak. De moerbei heeft vrij grote, eirond tot hartvormige bladeren.
Pyrus salicifolia "Pendula" (Treursierpeer)
De Pyrus salicifolia "Pendula" is misschien wel de bekendste en meest toegepaste boom met een treurvorm van dit moment. Naast de opvallende treurvorm maken ook de prachtige zilvergrijze, wilgachtige blaadjes de Pyrus salicifolia "Pendula" tot een mooie boom voor in de kleine tuin. Hij bloeit wit in de maanden april en mei en krijgt daarna kleine groene peertjes.
Salix caprea "Kilmarnock" (Teurwilgje op stam)
Het Treurwilgje op stam is een bescheiden boompje met in het voorjaar witte katjes. Dan is de boom even mooi, maar in de overige maanden van het jaar voegt hij vervolgens weinig meer toe aan de tuin.