Bomen geschikt voor een kleine tuin

Bomen geschikt voor een kleine tuin In de tuincentra worden volop bomen aangeboden. Loofbomen, treurbomen, zuilbomen of bolbomen; er is volop keuze. Maar zijn die bomen ook geschikt voor je (kleine) tuin? Je zou dat eigenlijk wel verwachten, maar het tegendeel is waar. Je kan er zomaar een boom aantreffen, die in volgroeide staat beter in een park zou staan dan in je achtertuin. Een goede oriëntatie vooraf is dus wel erg belangrijk. Op het moment van aanschaf is de boom nog jong en onvolgroeid Zo lijkt elke boom geschikt. Maar hoe ziet die boom er over 20 of 30 jaar uit? Heb je dan nog zon in je tuin of in je huis?

Geschikte bomen voor een kleine tuin

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een boom is het héél belangrijk dat je je goed oriënteert. Veruit de meeste bomen zijn veel te groot voor de gemiddelde particuliere tuin. Die zijn meer geschikt voor een plek in het gemeentegroen of in een park. Als je een te grote boom in je tuin aanplant heb je (of je buren!) na een paar jaar te veel schaduw in de tuin of in je huis gekregen. Op het moment dat een boom te groot wordt, pak je ook sneller de boomzaag om in te grijpen. Dat is eigenlijk niet de bedoeling. De meeste bomen houden niet van snoei en zijn veruit op zijn mooist als ze hun gang kunnen gaan en zo hun natuurlijke vorm kunnen behouden. Daarom is het dus heel belangrijk om de plaats van de boom vooraf te bepalen en zo te zien welke omvang hij in volgroeide staat mag krijgen. Een boom is een opvallend beeldbepalend en verticaal accent in de tuin. Er zijn veel verschillende bomen en daartussen zijn voldoende geschikte bomen voor de kleinere tuin te vinden. Heel veel soorten hebben een mooie natuurlijke kroon en worden niet te hoog.

Kleine of kleinere bomen voor de particuliere tuin

  • Acer (Esdoorn)
  • Aesculus (Kastanje)
  • Alnus (Els)
  • Amelanchier (Krenteboompje)
  • Cersis (Judasboom)
  • Cercidiphyllum (Hartjesboom)
  • Cornus (Kornoelje)
  • Crataegus (Meidoorn)
  • Gymnocladus (Doodsbeenderenboom)
  • Halesia (Sneeuwklokjesboom)
  • Koelreuteria
  • Liquidambar (Amberboom)
  • Magnolia (Beverboom)
  • Malus (Sierappel)
  • Mespilus (Mispel)
  • Prunus (Sierkers)
  • Ptelea (Lederboom)
  • Quercus (Eik)

Acer (Esdoorn)

  • Acer campestre "Queen Elizabeth" (Spaanse aak), bloeit geel in de maanden april en mei, wordt 7 meter hoog.
  • Acer cissifolium (Geveerd bladige esdoorn) heeft een parasolvormige groeiwijze, bloeit geel in de maand in mei en wordt 5 meter hoog.
  • Acer griseum (Esdoorn) heeft een bijzonder mooie afbladderende bast, bloeit in mei en wordt 4 meter hoog.
  • Acer platanoides "Globosum" (Kogelesdoorn) heeft donkergroen blad en een zeer dicht vertakte kroon. De hoogte is slechts 6 meter, maar hij wordt erg breed (8 meter!).

Aesculus (Kastanje)

Aesculus carnea "Aureomarginata" (Rode paardenkastanje) bloeit rozerood in de maanden april en mei, heeft geel gerande bladeren en wordt 6 meter hoog.

Alnus (Els)

Alnus incana "Aurea" (Goudbladige els) heeft opvallend geel blad en oranje-gele twijgen. Wordt 6 tot 8 meter hoog.

Amelanchier (Krentenboompje)

Amelanchier arborea "Robin Hill" bloeit wit in de periode april-mei en kan een uiteindelijke hoogte van 5 meter bereiken. Amelanchier lamarckii bloeit ook wit maar iets vroeger (in de maanden maart en april) en blijft kleiner (4 meter hoog).
Let bij de aanschaf goed op. Het Krentenboompje wordt namelijk vaak in struikvorm aangeboden! Wil je de boomvorm hebben, dan moet bij aanschaf al sprake zijn van een duidelijke hoofdstam en een kroonvorming.

Peulen met daarachter de bloemen van de Judasboom (Cercis) / Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Peulen met daarachter de bloemen van de Judasboom (Cercis) / Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Cercis (Judasboom)

Cercis gigantea (Grootbladige Judasboom) bloeit in april (roze) en wordt 5 meter hoog.
Cercis siliquastrum (mediterrane Judasboom) bloeit wat langer (april-mei) en heeft rozerode bloemen. Deze blijft iets kleiner met zijn volwassen hoogte van 4 meter.

Cercidiphyllum (Hartjesboom)

Cercidiphyllum japonicus is een prachtige boom met hartvormige bladeren, die in het voorjaar roze uitlopen en daarna verkleuren naar lichtgroen. De Hartjesboom wordt uiteindelijk 6 meter hoog.

Cornus (Kornoelje)

De aantrekkingskracht van de Cornus kousa wordt niet zozeer door de bloem, maar vooral door de verkleurende schutbladeren gevormd. Dit verschijnsel is ook te zien bij de welbekende kerstster.
Cornus kousa "Milky Way" (Japanse kornoelje) heeft extra veel vruchten en wordt 6 meter hoog.
Cornus kousa "White fountain" wordt even hoog, maar heeft een rijkere bloei en grotere schutbladeren.

Crateagus (Meidoorn)

Crataegus laevigata "Paul's Scarlet" (Tweestijlige meidoorn) bloeit in mei met vrij donkere, gevulde rood-paarse bloemen. Deze meidoorn wordt 5 meter hoog en vormt een vrij brede kroon (8 meter). Hierdoor moet je vooraf goed bepalen of deze wel geschikt is.

Gymnocladus (Doodsbeenderenboom)

Van de naam, Doodsbeenderenboom, wordt je misschien niet direct enthousiast, maar het betreft hier een mooie dun vertakte boom, die in de maanden mei en juni bloeit met witte bloemen. Dat maakt hem best bijzonder, want er zijn niet veel zomerbloeiende bomen. Hij zal uiteindelijk een hoogte van 6 meter bereiken.

Halesia (Sneeuwklokjesboom)

Halesia carolina is een prachtige boom met een opvallende bloeiwijze. De op sneeuwklokjes lijkende witte bloemen verschijnen in april en bloeien door tot in mei. De bloemen zijn vrij groot. Na de bloei verschijnen grote vruchten. De Sneeuwklokjesboom wordt 5 meter hoog.

Koelreuteria

Weer eens iets anders is de Koelreuteria paniculata. Het is een, voor een boom, uitzonderlijk laat bloeiende boom. Pas in juli/augustus verschijnen de mooie gele bloemen. Daarna volgen opvallende, opgeblazen vruchten. De Koelreuteria wordt 6 meter hoog.

Liquidambar (Amberboom)

De Liquidambar is een nog niet veel toegepaste boom in de kleine tuin. Jammer, want hij is daar heel geschikt voor met zijn hoogte van maximaal 5 meter.
Liquidambar formosana (Taowaanse amberboom) heeft klein, groen blad, Liquidambar orientalis (Oosterse Amberboom) is aantrekkelijk vanwege zijn fraaie herfstverkleuring en Liquidambar styraciflua "Golden Sun" is zelfs in de winter nog aantrekkelijk vanwege zijn geeloranje wintertakken.

Magnolia (Beverboom)

Misschien wel de bekendste en meest toegepaste boom in een kleine tuin is de Magnolia. Een Beverboom bereikt een hoogte van 5 tot 7 meter. Bijna het hele jaar een vrij onopvallende boom. Maar in het voorjaar trekt hij alle aandacht naar zich toe met de ronduit spectaculaire bloemen. Er zijn een aantal Magnolia's zeer geschikt voor de kleine tuin:
  • Magnolia "Yellow River" (Chinese Magnolia)
  • Magnolia denudata "Yulan" (Chinese "Yulan"-Magnolia)
  • Magnolia denudata "Purpurascens"
  • Magnolia x loebneri "Merril" (Stermagnolia)

Malus (Sierappel)

De Sierappel is een grote aanwinst voor elke tuin. Het zijn mooie breed vertakte bomen met een lichte open kroon. Naast de mooie boomvorm heeft de Malus nog veel meer te bieden. Het begint al in het voorjaar met de werkelijk spectaculaire bloesem. In de zomer kan je vervolgens genieten van de schaduw die de boom geeft op het terras. De herfst heeft nog een bijzondere toegift met de prachtige (sier)appeltjes! De appeltjes worden niet gegeten door de vogels en blijven heel lang aan de boom. Het zijn leuke vruchten om in een bloem- of kerststuk te verwerken. Ook los op een schaaltje haal je zo een mooi stukje herfst in huis.
NaamBloeitijdBloemkleurKleur appeltjeHoogte
Malus "Golden Hornet"meiroodpaars naar witgeeloranje 6m.
Malus "John Downie"meiroodpaars naar witgeel met rode "blos" 4m.
Malus "Liset"meiroodpaarsrood 4m.
Malus "Red Sentinel"meilicht roodpaarsdonkerrood 6m.
Malus "Van Eseltine"meilicht roodpaars (licht gevuld)geelgroen 6m.

Mespilus (Mispel)

Mespilus germanica is een mispel met grote vruchten. Hij bloeit wit en geeft daarna de bekende vruchten. Om de vruchten te kunnen eten moet de vorst er over gaan! De Mispel wordt 4 meter hoog.

Prunus (Sierkers)

De Prunus x subhirtella "Autumnalis" (Japanse kers) is een winterbloeiende boom met een prachtige breed vertakte kroon. Bij voorkeur niet snoeien. Hij bloeit al vanaf november tot aan de vorst. Als de vorstperiode voorbij is maakt hij de bloei af! De bloemen zijn licht roodpaars. Prunus x subhirtella "Autumnalis Rosea" heeft iets donkerdere bloemen. Beide worden maximaal 6 meter hoog.

Ptelea (Lederboom)

Ptelea trifoliata bloeit groengeel, het 3-tallige blad heeft een heldergele herfstkleur. De Lederboom wordt 4 meter hoog.

Quercus (Eik)

Quercus robur "Purpurascens" (Steeneik) is bijzondere eik. Hij wordt niet hoog, ongeveer 5 meter, geeft gele bloemen, maar is vooral bijzonder vanwege het bruine blad.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloeiende bomenBloeiende bomenBomen zijn voor een wat grotere tuin eigenlijk een 'must'. Het zorgt voor hoogte in de tuin, waardoor alles meer één geh…
Voorjaarsbloeiende bomenVoorjaarsbloeiende bomenVoorjaarsbloeiende bomen, in combinatie met een voorzichtig voorjaarszonnetje, geven je gelijk dat echte lentegevoel. De…
Meerstammige bomen als blikvanger in de tuinMeerstammige bomen als blikvanger in de tuinBomen en struiken: we weten waarschijnlijk allemaal wel wat dat is. Maar er is in de Nederlandse tuinen opeens een ander…
Bomen met opvallende stam, bladeren, vruchten of herfstkleurBomen met opvallende stam, bladeren, vruchten of herfstkleurNaast een onmisbaar verticaal accent, kan een boom nog veel meer toevoegen aan de tuin. Een met zorg uitgekozen boom kan…

Bloemen plukken uit eigen tuinBloemen plukken uit eigen tuinJe huiskamer wordt gelijk gezelliger met een vers boeket bloemen erin. Dit boeket hoeft niet altijd bij de bloemist vand…
Snoeien van de Vlinderstruik, Buddleja DavidiiDeze mooie struik die behalve aantrekkelijk voor mensen ook aantrekkelijk is voor vlinders, kan wel een regelmatige snoe…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.