Buitenkeukens en barbecues voor gezellig eten in de tuin

Inhoud
- Buitenkeukens
- Formaat en samenstelling buitenkeukens
- Buitenkeuken op gas
- Barbecueën in de zomer én de winter
- Barbecues op houtskool
- Barbecueën met de (Big) Green Egg
Buitenkeukens
Een buitenkeuken is eigenlijk een luxe uitvoering van de barbecue. Maar dan veel groter, completer en gebruiksvriendelijker. Doordat de buitenkeuken groter en completer is, is het binnen gedeeltelijk voorbereiden van de maaltijd vaak niet meer nodig. Alles kan ter plaatse buiten worden voorbereid en zelfs bereid.Bekende merken zijn
- Barbecook
- Boretti
- Brada
- Broil-King
- Campingaz
- Coleman
- Grandhall
- Luxius
- Patton
- Weber
Uitvoering buitenkeukens
Buitenkeukens zijn vervaardigd van duurzame materialen. Logisch, want ze moeten immers tegen alle weersomstandigheden (regen, wind en zonlicht) bestand zijn. Wil je de buitenkeuken echt het gehele jaar buiten laten staan, informeer dan of het materiaal daar tegen bestand is. Vaak zijn er ook speciale afdekhoezen te koop, zodat de apparatuur, zeker in de winter, toch enigszins beschermd kan worden. Klassiek of modern, compact of uitgebreid, van teak- of eikenhout, van RVS, er zijn enorm veel keuze mogelijkheden, waardoor alles op eigen smaak is samen te stellen.
Formaat en samenstelling buitenkeukens
Bepaal de gewenste afmetingVoor je tot aanschaf overgaat, is het verstandig om goed na te denken over het toekomstige gebruik. Blijft het gebruik bij een aantal keren op een mooie zomeravond of worden het regelmatig terugkerende feestjes met familie en/of vrienden? Voor het eerste kan je volstaan met een eenvoudig model, in het tweede geval komt een uitgebreide buitenkeuken in beeld. Bepaal de plaats in de tuin waar de keuken moet komen. Is er een veranda aanwezig, kijk dan eerst of deze voldoende ruimte heeft. Na het plaatsen van de keuken is het ook belangrijk dat er nog voldoende zit- en loopruimte overblijft.
Buitenkeuken opgebouwd uit losse modules
Veel buitenkeukens zijn opgebouwd uit modules. Daardoor kan je de buitenkeuken zo groot maken als je maar wilt. De meest eenvoudige uitvoeringen, die het dichtst komen bij de traditionele barbecue, zijn vaak mobiel en dus gemakkelijk op te bergen. Aan het einde van het buitenseizoen rij je een dergelijk apparaat de berging of garage in, zodat hij in de winter beschermd staat. Zelfs de kleinere uitvoeringen beschikken vaak al over een opbergruimte voor kookgerei. Let bij aanschaf goed op de hoeveelheid bergruimte. In de praktijk is het heel prettig als je alle spullen steeds bij de hand hebt en niet telkens weer naar binnen moet lopen. Bij veel modellen is zelfs een uitbreiding met een spoelbak-unit of extra kook unit mogelijk.
Levertijd
De meeste leveranciers hebben een grote collectie, die vaak online en/of in een showroom te bekijken is. De modellen zijn, zeker vroeg in het voorjaar, vaak uit voorraad leverbaar en worden (eventueel gratis) thuisbezorgd door heel Nederland.
Buitenkeuken op gas
De meeste buitenkeukens werken op gas. Het grote voordeel van gas is dat de temperatuur goed en snel te regelen is. Bij goed gebruik behoort verbrand vlees dan ook tot de verleden tijd. De buitenkeukens zijn vaak royaal opgezet en beschikken, naast "gewone" gasbranders vaak ook over een grill en een wok brander.De Belgische leverancier Barbecook levert gas-barbecues waarbij je toch kan genieten van de typische barbecuesmaak én -geur. Alle modellen van het type Brahma zijn voorzien van het zogenaamde "Aromaz"-systeem. Onder het barbecue-rooster zitten roestvrijstalen schaaltjes die gevuld kunnen worden met een smaak (door middel van rookchips, een kruidenmix, bier, wijn) naar keuze. Door het systeem van losse schaaltjes, kan er tijdens het barbecueën gemakkelijk van smaak gewisseld worden.