De walnoot: erg voedzaam en gezond

De walnoot: erg voedzaam en gezond In de herfst is de natuur op z地 mooist. Maar levert dan ook prachtige eetbare zaken zoals paddestoelen, kastanjes en eikels. Maar ook walnoten. En bijna niemand weet dat walnoten bijna overal staan. Walnoten zoeken is eenvoudig, walnoten vinden eveneens.

Honderden soorten walnoten

De walnoot staat in het Latijn bekend onder de naam Juglans regia. Hoewel iedereen vast denkt dat er maar één walnoot is, is dat een absolute misvatting. Er zijn honderden varianten. Daaronder zijn enige opvallende. De Juglans regia Big and easy bijvoorbeeld is gemakkelijk te kraken en heeft grote steenvruchten. De Axel is enorm, de noten zijn 3 keer zo groot als andere gangbare vruchten. Overigens valt de smaak van dit exemplaar wel wat tegen. Daarom wordt hij gebruikt voor versiering en niet als eetbare jongen. Er bestaat overigens ook een zwarte walnoot. Deze draagt de naam Juglans nigra. In de Verenigde Staten vinden ze hem geweldig, in Frankrijk gebruiken ze hem om een nieuwe walnoot op te enten. Want die Fransen hebben wel door dat deze walnoot bijna niet te kraken is. Hij is kei en keihard en alleen een bankschroef brengt soelaas bij het kapot maken van de schil. En wat er dan overblijft, is vaak een soort papje, want de bankschroef heeft alles vernield wat er aan noot nog binnen zat. Wel zijn de bomen prachtig als sierboom en worden ze daarom veel gebruikt in parken en plantsoenen.

Zelf een walnotenboom in de tuin

Zelf in het vervolg walnoten uit eigen tuin eten? Dan is het het beste om een boom te kopen en die te planten. Een walnoot in de tuin stoppen en wachten tot er een boom uitkomt, kan ook, maar de kans op slagen is klein en slaat het wel aan dan duurt het jaren. Bovendien duurt het heel lang voordat er echt noten aan die boom komen. Een boom die zelf is gezaaid heeft 15 jaar nodig om te bloeien en om vruchten te geven.

Hoe ontstaan walnoten?

Walnotenbloemen moeten net als bij andere vruchten bestoven worden. Nu is het bijzondere dat deze boom zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen hebben, maar dat zij niet op hetzelfde moment bloeien. Dat betekent dus dat er meerdere bomen nodig zijn om elkaar te bestuiven en dus te zorgen voor vruchten. Wel zijn er trucjes om de boom te activeren. Een nogal rigoureuze methode waarbij de wortels moeten worden doorgesneden, de boom een keer moet worden verplant of de takken naar beneden moeten worden gebogen. De boom is dan zo in de war dat hij stopt met groeien of het in ieder geval veel langzamer doet en de bloei eerder laat plaatsvinden.

Broadview walnotenboom

Overigens is voor een walnootboom ook flink wat ruimte nodig. Zowel in de lengte als in de breedte heeft hij ruimte nodig. De Broadview is wat dat betreft misschien wel de handigste boom. Het is de kleinste boom die ook nog eens zelfbestuivend is. Wie zo地 boom koopt terwijl de stam 4 centimeter in doorsneden is, kan na 3 jaar rekenen op walnoten. Per jaar geeft een boom die het goed doet overigens elk jaar een kilo walnoten meer.

Snoeien walnoot

Een walnootboom houdt niet zo van snoeien. In de eerste jaren kan het goed zijn om er voor te zorgen dat je later ook nog onder de boom door kunt lopen. Dit betekent dat alle takken die tot een hoogte van 5 meter zitten (van de stam) verwijderd moeten worden. Dit moet niet in een keer, want daar krijgt de boom een enorme opdonder van. Haal elke 3 jaar de dikste tak weg. Bij het snoeien is het wel handig om te bedenken dat de walnoten zelf aan de toppen van de takken groeien. Wie die weghaalt, heeft dus veel minder oogst.

Beste moment om walnootboom te snoeien

Als de walnoot in bloei staat kan hij het best gesnoeid worden. Er wordt dan veel vocht verdampt en bloedt hij veel minder. Het is het beste om te snoeien in een tijd dat het niet al te heet is, maar dat is altijd moeilijk te voorspellen.

Standplaats walnoot

De walnoot houdt van droogte. Hij droger hij ergens staat, hoe ouder hij wordt. Sommige walnootbomen zijn honderden jaren oud. En tientallen meters hoog. Een beschutte, warme plaats is zijn favoriet. Harde wind kan veel schade aanrichten. Saillant detail is nog dat vliegen en muggen niet van de boom houden. De geur van de bladeren vinden ze onaangenaam.

Walnoten plukken

Een walnoot hangt niet zo aan de boom als we ze in de winkel zien. Om de vrucht zit een groene bolster. Dit omhulsel wordt op den duur zwart en gaat open als de noten rijp zijn. De noten vallen vanzelf uit de boom en dat gebeurt zo地 beetje in oktober. De groene bolsters zijn vieze jongens. Ze geven iets af dat niet meer uit kleren is weg te halen, dus oppassen daarmee. Als een noot eenmaal is gevallen, moet hij wel van de grond gehaald worden, anders krijgt hij last van schimmels. Droog de exemplaren een paar weken op kamertemperatuur en dan zijn ze eetbaar. Bovendien kunnen walnoten jarenlang bewaard worden.

De walnoot uiterst gezond

  • Er wordt wel gezegd dat walnoten nog beter zijn tegen hart- en vaatziekten dan bijvoorbeeld olijfolie. De walnoot heeft de bijzondere eigenschap namelijk dat ze slagaders flexibel houdt, zelfs als iemand een heel cholesterolgehalte heeft. (Wat overigens niet betekent dat het eten van walnoten er voor zorgt dat daar niets aan gedaan hoeft te worden)
  • Wie 12 walnoten eet, heeft daaraan net zoveel als aan een biefstuk. Er zit namelijk net zo veel in als in die biefstuk. Het is alleen een stuk goedkoper en beter voor de hele voedselvoorzieningsproblematiek.
  • Walnoten hebben een erg hoog vetgehalte. Daardoor zijn ze goed te bewaren.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over walnotenAlles over walnotenWalnoten zijn heerlijke noten om zo te eten, maar je kan ze ook prima verwerken in recepten en ze zijn bovendien nog gez…
De walnotenboom en voorkomende ziektenDe walnotenboom en voorkomende ziektenWalnoten of okkernoten zijn lekker en ook nog eens gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan anti-oxidanten. Vooral de na…
Hoe walnoten groeien voordat ze eetbaar zijnHoe walnoten groeien voordat ze eetbaar zijnIn het voorjaar bloeien de mannelijke katjes van de walnotenboom en deze hangen zichtbaar naar beneden. De vrouwelijke b…
Walnoten, krachtvoedsel tegen allerlei ziektesWalnoten, krachtvoedsel tegen allerlei ziektesDe walnoot is een zeer gezonde en lekkere noot. De walnotenboom is inheems in Nederland. Je kunt hem dus gewoon in de tu…

Loungesets, deckchairs en overige tuinmeubelenLoungesets, deckchairs en overige tuinmeubelenHet buitenleven heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Voor veel mensen is de tuin een verlengstuk van de woni…
Buitenkeukens en barbecues voor gezellig eten in de tuinBuitenkeukens en barbecues voor gezellig eten in de tuinDe tuin wordt steeds meer een verlengstuk van de woning. Er verschijnen hele mooie zithoeken in de tuin en ook het buite…
Bronnen en referenties
Reacties

Tineke de Vlas-Klip, 29-09-2015
Mijn walnoten hebben allemaal zwart/donkerbruin vruchtvlees, is dit ook te eten en moet ik het net als de andere soort behandelen? Reactie infoteur, 25-07-2016
Er zijn zoals in het artikel gemeld heel veel verschillende soorten walnoten. Ook hele donkere en zelfs zwarte.

Hans Haast, 26-09-2011
Mijn zwager heeft een walnotenboom in zijn tuin staan die inmiddels 120 jaar oud is.
Vorig jaar gaf de boom niet zoveel noten echter dit jaar is het enorm. Ik heb het zelf ook gezien en ik heb nog nooit zoveel noten van een boom zien komen. Hij weet er gewoonweg geen blijf mee. Is er een verklaring waarom er dit jaar zoveel walnoten zijn?
Heeft het wellicht ook iets te maken met het feit dat er dit jaar ook zoveel appels en peren zijn? Reactie infoteur, 26-09-2011
Heeft ongetwijfeld met het weer en de temperatuur te maken. En de hoveelheid vocht die de boom over zich heen heeft gekregen en heeft opgenomen.

Hoogenband, 18-09-2011
Wij hebben een walnoten boom in de tuin staan, maar er nooit wat mee gedaan. nu vragen wij ons af hoe klaar te maken, dus eigenlijk gewoon in huis laten drogen en klaar… Reactie infoteur, 18-09-2011
Het artikel is daar toch vrij duidelijk in. Als de groene bolsters open zijn gebroken en de walnoten op de grond liggen, ze dan rapen en vervolgens een paar weken in huis drogen. En dan zijn ze te eten. Maar zoals gezegd, dat staat allemaal heel duidelijk (en nog veel meer) in het artikel dat u net hebt gelezen.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.