Je eigen compost maken
Composteren heeft een vergelijkbaar effect op het milieu als verbranding. Maar natuurlijk levert het ook een nuttig product op als bodemverbeteraar voor je tuin. Bovendien zorgt het ervoor dat je afvalfactuur een stuk goedkoper wordt. Met enkele simpele tips produceer je op enkele maanden tijd je eigen compost.
Composteren in enkele maanden
Tuincompost is de beste structuurverbeteraar van de bodem en is onmisbaar voor succesvol tuinieren. Een nieuwe composthoop zou binnen een paar maanden bruikbare compost moeten produceren als er in de zomer mee begonnen wordt. Om een contante aanvoer van nieuwe compost te hebben, gebruiken veel tuiniers twee of zelfs drie hopen, elk in een ander stadium. Voor het snel effectief composteren combineert u het beste plantaardig tuinafval, zachte twijgen en groenteresten met natuurlijke versnellers die een hoog gehalte aan stikstof bevatten en het rottingsproces bevorderen. Bijvoorbeeld dierlijk afval, afgemaaid gras, brandnetels, zeewier en smeerwortelloof. In de winkel zijn ook versnellers te koop, maar een goed aangelegde composthoop heeft maar weinig extra hulp nodig.
Takken en wortels verwijderen
Als takken en wortels niet ontbinden tussen de voor de rest wel goede compost, gooit u de compost met een spade of schep door een grove tuinzeef. Wanneer u alle wortels en takken eruit gehaald hebt, kunt u ze met een hamer fijnslaan. U kunt ook een hakselaar gebruiken. Voeg dit toe aan de jonge composthoop voor verder composteren. Goed doorgerotte tuincompost moet vochtig zijn, los van structuur, donkerbruin en van gelijke samenstelling. Het moet ruiken als een bosbodem bedekt met herfstbladeren.
Een droge composthoop bevochtigen
Een composthoop die te droog is, levert niet het juiste leefmilieu op voor bacteriën die organisch materiaal afbreken. Voeg aan de droge materialen gemaaid gras toe, organisch keukenafval ( theebladeren en groenteresten ) - eigenlijk alle organische materialen behalve vlees en brood omdat dat ratten aantrekt. Vermijd afgevallen bladeren, want die verdichten te veel en dan kan er geen zuurstof meer bij komen. Een alternatief is het vochtig maken van de compost, maar wees voorzichtig dat hij niet verdrinkt, vooral als de compost in een afgesloten container zit.
Een natte en plakkerige composthoop drogen
Compost die te nat is wordt hard en plakkerig. Het materiaal kan niet worden afgebroken omdat het onvoldoende zuurstof bevat. Maak een nieuwe hoop; wissel daarbij een laag natte compost af met een laag met droger en losser materiaal zoals in repen gescheurde kranten, twijgen, snoeisel van de heg of stro. Stro dat is gebruikt in stallen en hokken van dieren als konijnen, kippen en paarden is ideaal omdat het veel ammoniak bevat, die het afbreekproces bevordert. Eindig met een laag aarde van ongeveer 5 cm dikte. Probeer de composthoop in een warme en zonnige hoek van de tuin te situeren. Warmte is een belangrijk onderdeel van het rottingsproces. De hoop moet binnen een paar dagen opgebouwd worden, daarna bereikt de temperatuur een piek van 65° tot 70°, voordat hij na ongeveer een maand begint af te koelen. Tegen die tijd is de hoop geslonken tot ongeveer een derde van de aanvankelijke grootte. Versnel het rottingsproces door de buitenste lagen, die minder gecomposteerd worden, om te scheppen met de binnenste lagen. Als u het omzetten van de compost niet met de hand wilt doen, probeer dan een compostmachine met een omschepstand. De meeste zien eruit als een cementmolen.
De beste ingrediënten
Je kan kant en klare compostbakken in plastic of hout aankopen in de tuincentra, maar je kan ze ook simpel zelf maken. Gewoon enkele planken tegen elkaar slagen of een cirkel maken met kippengaas volstaat hiervoor. Zorg dat er voldoende zuurstof aan het materiaal kan, maar zorg er tevens voor dat de compost niet te overdreven nat kan worden door de regen.Smeerwortel is een van de beste ingrediënten voor compost omdat er stikstof en kalium in zit. Kweek in uw tuin een rijtje smeerwortel, snijd de planten twee tot drie keer per jaar af en voeg het loof toe aan uw composthoop. Zaken die je best niet in de composthoop gooit is brood, kaas, houtskool, uitwerpselen van dieren, papier, wol, takken, schors. Wat wel mag, maar eerder beperkt is zaagsel, stro, aardappelschillen en schillen van citrusfruit. Afval van ander fruit is dan weer wel goed, net als resten van groenten, eierschalen, noten, koffie, thee, gras, bladeren en organische plantenpotten.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak je eigen compostIn een composthoop worden natuurlijke materialen afgebroken tot een rijke, humusachtige meststof. Perfect om je biologis…
Zelf compost makenCompost is een humusrijk rottingsproduct van organisch afval. De bij compostering optredende processen van humus- en min…
Hoe maak je compost?Compost is het wondermiddel waar de meeste tuinders niet meer zonder kunnen. Het toevoegen van compost aan de grond zorg…