Maak je eigen compost

In een composthoop worden natuurlijke materialen afgebroken tot een rijke, humusachtige meststof. Perfect om je biologische tuin mee te bemesten. Compost maken moeilijk? Welnee, als je de spelregels volgt.

Composthoop

Maak een composthoop dicht bij de tuin, maar niet te dicht bij je terras. Hoewel het niet echt stinkt, hangt er vooral in de zomer wel een luchtje aan. De plaats hangt af van het soort composthoop: een gesloten systeem (compostvat) heeft voordeel bij een paar uur zon per dag, een open composthoop kan beter in de schaduw i.v.m. uitdrogen. Start de composthoop bij voorkeur in het voorjaar of vroege zomer, op die manier profiteer je van de warmte en zal de compostering sneller op gang komen.

Compostvat

Voor een kleine tuin is een compostvat handig. Deze zijn verkrijgbaar bij tuincentra of milieu educatie centra. Vaak zit hier een gebruiksaanwijzing bij om te volgen. Het nadeel van een compostvat is dat je alle compost op dezelfde hoop gooit, zodat je altijd de nog te composteren resten bij de al gevormde compost gooit. Sommige compostvaten hebben een opening onderin zodat de oudste compost van onderaf kan worden gepakt. Ook beluchten is lastiger.

Zelf bouwen

Maak twee vakken van ieder ongeveer 1 m². Maak drie zijkanten ongeveer 1 meter hoog. Houdt de voorkant lager, dit is handig voor het aanvoeren van grote hoeveelheden resten (bv. snoeiafval, dode bladeren) en voor het uitscheppen van de gevormde compost. De zijkanten kunnen van allerlei materialen gemaakt worden: gaas, latten, planken van bv. pallets...

Maak de bodem zorgvuldig onkruidvrij en stamp de grond aan. Breng in vak 1 op de bodem grof materiaal aan zoals takken of stro. Leg hierop het afval en je composthoop is begonnen. Probeer "nat" afval (schillen) af te wisselen met droger afval zoals tuinafval of snippers karton. Als het lange tijd droog is, giet dan af en toe een gieter water over de compost.

Schep na ongeveer een half jaar (later kan ook) de gedeeltelijk verteerde compost over in vak 2 en laat verder composteren, deze beluchting zal de compostering bevorderen. Start in het eerste vak een nieuwe composthoop met opnieuw grof materiaal op de bodem. De compost is na 6 tot 10 maanden gereed om te gebruiken in de tuin, het lijkt dan op donkerbruine grove aarde waarin geen resten meer te herkennen zijn.

De compost kan het beste in het najaar worden verdeeld over de tuin, 1 à 2 kruiwagens per 10 m², zodat deze zich goed kan vermengen met de grond. Op die manier is de grond in het voorjaar helemaal klaar voor de nieuwe aanplant. Schep vak 2 leeg (of gebruik zoveel je nodig hebt), en schep daarna vak 1 over in vak 2. In vak 1 kan dan weer een nieuwe composthoop gestart worden.

Niet geschikt voor de composthoop

In principe mag alles van organische oorsprong op de composthoop. Alleen oppassen met de volgende zaken:
  • Etensresten. Gaan stinken en kunnen ongedierte aantrekken.
  • Schillen van citrusvruchten. Bevatten vaak bestrijdingsmiddelen, niet teveel gebruiken.
  • Grof tuinafval en hout. Knip of zaag (snoei)hout eerst klein. Zaagsel en houtkrullen mogen ook.
  • Beenderen, olie en vet. Composteren niet.
© 2008 - 2024 Wendelien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak ik compost?Compost zelf thuis maken is zeer eenvoudig en draagt goed mee aan het milieu. U levert minder afval en tevens bespaart u…
Zelf compost makenZelf compost makenCompost is een humusrijk rottingsproduct van organisch afval. De bij compostering optredende processen van humus- en min…
Compost maken van eigen GFT-afval en de tuingrond verbeterenCompost maken van eigen GFT-afval en de tuingrond verbeterenCompost is in zakken bij alle tuincentra volop te koop. Maar waarom geld uitgeven voor iets dat gratis is en in de meest…
Zelf een regenton en compostbak makenZelf een regenton en compostbak makenPraktische tips voor het zelf maken van een regenton en een compostbak. Natuurlijk kunt u ook een regenton kopen, maar h…

LED, sfeervolle en zuinige tuinverlichtingLED, sfeervolle en zuinige tuinverlichtingAls de dagen korten, verliest de tuin een stuk van zijn aantrekkingskracht. Maar dat is niet nodig. Waarom je tuin niet…
Planten voor op het winterterrasPlanten voor op het winterterrasDe zomer is voorbij. Alle potten met eenjarige zijn leeggemaakt en het terras is kaal. Dit staat natuurlijk wel netjes e…
Bronnen en referenties
  • Page, Rosenn le, Meudec, Gérard: ABC van de groentetuin, Zuidnederlandse uitgeverij, Aartselaar (België) Renaud, Victor: Parasites: les traitements bio, Editions Rustica, Parijs, 2004
Reactie

R. Kuitenbrouwer, 16-11-2008
Mag notenblad op de composthoop? Reactie infoteur, 24-11-2008
Volgens mij wel, waarom denk je van niet? Blad van een walnotenboom kan gebruikt worden om insecticide te maken (zie mijn andere artikel) maar is niet schadelijk voor planten.

Wendelien (4 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.