Maak je eigen compost
In een composthoop worden natuurlijke materialen afgebroken tot een rijke, humusachtige meststof. Perfect om je biologische tuin mee te bemesten. Compost maken moeilijk? Welnee, als je de spelregels volgt.
Composthoop
Maak een composthoop dicht bij de tuin, maar niet te dicht bij je terras. Hoewel het niet echt stinkt, hangt er vooral in de zomer wel een luchtje aan. De plaats hangt af van het soort composthoop: een gesloten systeem (compostvat) heeft voordeel bij een paar uur zon per dag, een open composthoop kan beter in de schaduw i.v.m. uitdrogen. Start de composthoop bij voorkeur in het voorjaar of vroege zomer, op die manier profiteer je van de warmte en zal de compostering sneller op gang komen.
Compostvat
Voor een kleine tuin is een compostvat handig. Deze zijn verkrijgbaar bij tuincentra of milieu educatie centra. Vaak zit hier een gebruiksaanwijzing bij om te volgen. Het nadeel van een compostvat is dat je alle compost op dezelfde hoop gooit, zodat je altijd de nog te composteren resten bij de al gevormde compost gooit. Sommige compostvaten hebben een opening onderin zodat de oudste compost van onderaf kan worden gepakt. Ook beluchten is lastiger.
Zelf bouwen
Maak twee vakken van ieder ongeveer 1 m². Maak drie zijkanten ongeveer 1 meter hoog. Houdt de voorkant lager, dit is handig voor het aanvoeren van grote hoeveelheden resten (bv. snoeiafval, dode bladeren) en voor het uitscheppen van de gevormde compost. De zijkanten kunnen van allerlei materialen gemaakt worden: gaas, latten, planken van bv. pallets...
Maak de bodem zorgvuldig onkruidvrij en stamp de grond aan. Breng in vak 1 op de bodem grof materiaal aan zoals takken of stro. Leg hierop het afval en je composthoop is begonnen. Probeer "nat" afval (schillen) af te wisselen met droger afval zoals tuinafval of snippers karton. Als het lange tijd droog is, giet dan af en toe een gieter water over de compost.
Schep na ongeveer een half jaar (later kan ook) de gedeeltelijk verteerde compost over in vak 2 en laat verder composteren, deze beluchting zal de compostering bevorderen. Start in het eerste vak een nieuwe composthoop met opnieuw grof materiaal op de bodem. De compost is na 6 tot 10 maanden gereed om te gebruiken in de tuin, het lijkt dan op donkerbruine grove aarde waarin geen resten meer te herkennen zijn.
De compost kan het beste in het najaar worden verdeeld over de tuin, 1 à 2 kruiwagens per 10 m², zodat deze zich goed kan vermengen met de grond. Op die manier is de grond in het voorjaar helemaal klaar voor de nieuwe aanplant. Schep vak 2 leeg (of gebruik zoveel je nodig hebt), en schep daarna vak 1 over in vak 2. In vak 1 kan dan weer een nieuwe composthoop gestart worden.
Niet geschikt voor de composthoop
In principe mag alles van organische oorsprong op de composthoop. Alleen oppassen met de volgende zaken:
- Etensresten. Gaan stinken en kunnen ongedierte aantrekken.
- Schillen van citrusvruchten. Bevatten vaak bestrijdingsmiddelen, niet teveel gebruiken.
- Grof tuinafval en hout. Knip of zaag (snoei)hout eerst klein. Zaagsel en houtkrullen mogen ook.
- Beenderen, olie en vet. Composteren niet.