Hoe maak je compost?

Compost is het wondermiddel waar de meeste tuinders niet meer zonder kunnen. Het toevoegen van compost aan de grond zorgt ervoor dat deze wordt voorzien van stoffen die de plant helpt met het groeien. Compost kan er zelfs voor zorgen dat de slechtste grond veranderd in een goede grond.

Wat is compost

Composteren is een natuurlijk proces waar bacteriën, schimmels en andere organisme natuurlijke afval producten zoals bladeren en hout omzetten naar compost. In de gemaakte compost zijn ook al deze bacteriën en schimmels aanwezig, deze zorgen voor de juiste voedingsstoffen waar de plant om vraagt. Er zijn verschillende manieren om te composteren. De eerste manier is passief de tweede manier is actief.

Passief composteren

In deze vorm van composteren laat je de natuur het werk doen. Je legt al je afval producten op een hoop, en na verloop van tijd gaan hier de bacteriën inzitten die het gaan composteren. Dit proces begint meestal in het midden van de berg, omdat het hier het warmst is. Dit proces is ook waar te nemen, als je bij een grote hoop bladeren staat zie je soms dat er warmte vanaf komt. Deze warmte is het resultaat van de bacteriën die hun werk aan het doen zijn. Als je deze manier van compostering aanhoudt heb je na ongeveer een jaar wachten goede compost.

Actief composteren

Bij deze manier van composteren help je de natuur een handje. Op deze manier heb je sneller je compost, en is het van betere kwaliteit. Als je al je afval op een hoop hebt gegooid, wacht je tot het composteren begint. Als dit het geval is draai je met je schep de berg om, zodat de bacteriën en schimmels worden verspreidt over de berg. Wat er nu ook gebeurd is dat er zuurstof in de berg afval komt. Aangezien het proces aerobe is, dit houdt in dat er zuurstof nodig is, is een constante toevoer van zuurstof erg belangrijk. Hierdoor zullen de bacteriën nog beter hun best doen. Op deze manier beschik je in plaats van na een jaar al over 2 maanden over bruikbare compost.

Wat kan worden gecomposteerd?

Hieronder volgen enkele stoffen die wel op een compost hoop thuis horen.
  • Gras
  • Bladeren en bladafval
  • Bloemen
  • Dode planten
  • Onkruid
  • Fruit en groente afval
  • Thee zakjes
  • Eierschaal
  • Pure wol (sokken)
  • Verscheurde kranten

Natuurlijk zijn er ook enkele zaken die niet op een composthoop thuis horen.
  • Elke vorm van plastic afval
  • Metaal
  • Rauw vlees
  • Gekookt vlees
  • Zuivel producten

Welke hulpmiddelen kan je het beste gebruiken bij het composteren?

Er zijn ruw gezien twee hulpmiddelen die je in kan zetten bij het composteren. Je kan al je afval op een hoop gooien, en de natuur zijn werk laten doen. Dit heet ook wel de compost bin. Of je koopt/ maakt een compost tumbler. Elk hulpmiddel heeft zijn voor en nadelen.

Compost bin

Een compost bin is een bak waarin je al je afval gooit. Deze kan je dan met rust laten of je draait hem eens in de zoveel tijd om het behulp van een schep. Dit is wel een uitstekende kracht oefening, want de compost is zwaar. Het voordeel van een compost bin is dat je nauwelijks om hoeft te kijken naar je compost. Een nadeel is dat je lang moet wachten voordat je compost klaar voor gebruik is. Over het algemeen moet je op deze manier een jaar geduld hebben voordat je compost klaar is.

Compost tumbler

Een tumbler is een draaibare ton waar je je afval in stopt. Doordat het een draaibare ton betreft hoef je niet zelf je compost om te keren. Ook komt er zo extra zuurstof bij je compost wat het proces alleen maar ten goede komt. Het nadeel van het gebruik van deze manier van composteren is, is dat je een tumbler moet kopen/ maken. Gelukkig zijn er genoeg video’s op het internet te vinden waar wordt getoond hoe je het beste een goedkope tumbler kan maken. Ook moet je wat meer tijd besteden aan het maken van de compost. Je moet de ton namelijk dagelijks ronddraaien. De voordelen van het gebruik van deze manier zijn dat je sneller over je compost beschikt, het is namelijk binnen 2-3 maanden klaar voor gebruik.
© 2014 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een compost tumbler?Iedereen die wel eens in de tuin werkt weet dat het toevoegen van compost aan de aarde de plantengroei ten goede komt. E…
Hoe maak ik compost?Compost zelf thuis maken is zeer eenvoudig en draagt goed mee aan het milieu. U levert minder afval en tevens bespaart u…
Milieuvriendelijk compost tegen ziekten in onze moestuinMilieuvriendelijk compost tegen ziekten in onze moestuinDe kwaliteit en de samenstelling van onze tuingrond is van groot belang om succesvol te tuinieren. De keuze van onze gro…
Wat doet compost met mijn tuin?Wat doet compost met mijn tuin?Compost verrijkt uw bloemperken en moestuin in alle opzichten. Bovendien hoeft u uw tuin nooit meer kunstmest te geven.…

De mooie olijfboomDe mooie olijfboomDe olijfboom is een boom die vanaf de eeuwwisseling steeds populairder geworden is en veelvuldig in de Nederlandse tuin…
Kweepeer of Cydonia oblongaKweepeer of Cydonia oblongaDe Kweepeer of Cydonia oblonga is een vruchtboom die van oudsher te vinden was bij boerderijen. Het is één van de oudste…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.