Wel of geen vissen in de vijver

Wel of geen vissen in de vijver Als je vissen in de vijver wilt, ga dan altijd goed voorbereid naar de winkel of het tuincentrum. Of laat je anders aldaar goed voorlichten. Niet elke vis is namelijk geschikt voor in de vijver. En ook bepaalde combinaties van vissen pakken misschien anders uit dan je voor ogen staat. Maar laat je hierdoor vooral niet afschrikken, want het is helemaal niet zo moeilijk. De vis is onmisbaar voor het totale plaatje van een vijver en voor de beleving daarvan. Dus kiezen tussen wel of geen vissen in de vijver? Welnee, die vissen komen er gewoon in. Alleen is dan nog de vraag hoeveel en welke soorten?

Vissen zorgen voor extra leven in de vijver

Een vijver aanleggen in de eigen tuin is voor de één een gepland architectonisch onderdeel van het totale tuinontwerp. Maar voor de grootste groep tuinbezitters vormt de vijver een levendig onderdeel van de tuin. Dit gaat vooral op voor de bezitters van een natuurlijke vijver, met langs de rand een strook oever- en/of moerasbeplanting en in en rond de vijver een rijk dierenleven. Een onderdeel van dit dierenleven zijn de vissen in de vijver. Het is leuk om te kijken naar de rondzwemmende vissen en, zeker voor een gezin met kinderen, om ze rond voedertijd naar boven te lokken.

Vissen en hun rol in het biologisch evenwicht van de vijver

De rol van vissen voor het biologisch evenwicht in de vijver is niet groot, maar is er wel. De vissen voeden zich met "ongewenste gasten", zoals muggen en larven. Bovendien scheiden ze stikstof af en dit zijn weer waardevolle voedingsstoffen voor de planten in de vijver. Maar vissen zijn helaas ook vervuilers. Ze produceren veel afval in de vorm van mest. Als er te veel vissen in de vijver aanwezig zijn, dan zijn de bacteriën niet meer in staat om al dit afval op te ruimen en zal de vijver vervuilen. Er komen dan te veel voedingsstoffen in het water, met als gevolg dat er een ideaal klimaat ontstaat voor algengroei. En algengroei verstoort weer het biologisch evenwicht van het water, met een troebele vijver tot gevolg.

Wel, geen of hoeveel vissen in een vijver

Bovenstaande geeft al aan, dat er niet een willekeurig aantal vissen in de vijver opgenomen kan worden. Het aantal vissen moet beperkt worden. Bedenk wel dat vissen zich voortplanten. Als bij een nieuwe vijver het juiste aantal vissen wordt toegevoegd, dan zal dit aantal in de loop van de tijd gaan veranderen. Er gaan vissen dood en maar er worden ook weer vissen geboren. Kies daarom in de zoektocht naar de geschikte vis een ras dat zich niet te snel voortplant. Het beste is het dan ook om maar te beginnen met een klein aantal vissen.

Bepalen van het aantal vijvervissen

Om te bepalen hoeveel vissen een vijver aankan, spelen veel zaken een rol. Denk daarbij aan zaken als de afmeting van de vijver, de leeftijd van de vijver en uiteraard het soort vissen.

Afmeting van de vijver

Hoe groter de vijver, hoe meer vis toegevoegd kan worden. Een goede regel is om per kubieke meter (= 1000 liter) vijverwater 20 centimeter vis aan te houden. Kies voor een paar grotere vissen (10-15 cm.) en vul die aan met een aantal kleinere soorten. Een dergelijke variatie in soorten geeft een mooi eindbeeld. Maar niet alleen de inhoud, ook de diepte is belangrijk. Vijvers waar vissen aan toegevoegd gaan worden, moeten een minimale diepte hebben van 1 meter, zodat er voldoende diepte is om te overwinteren.

Leeftijd van de vijver

Dit klinkt misschien raar, maar inderdaad speelt de leeftijd van de vijver ook een rol. In een pas aangelegde, dus nog relatief jonge, vijver is het biologisch evenwicht meestal nog vrij kwetsbaar. Als er dan te snel (te veel) vissen in uitgezet worden, dan kan het biologisch evenwicht moeilijk op gang komen of weer snel verstoord raken.

Soort vissen

Sommige vissen belasten het vijvermilieu zwaarder dan andere soorten, bijvoorbeeld omdat ze sneller groeien en zich sneller voortplanten.

Welke soorten vissen zijn geschikt voor in de tuinvijver

Niet elke vis is geschikt voor de vijver. Sommige vissoorten kunnen namelijk een vijver compleet verruïneren. De ene vissoort woelt graag in de bodem en weer een ander doet zich graag te goed aan de waterplanten of eet kleine vissen op. Welke soorten en hoeveel vissen je uiteindelijk ook kiest, wacht tot minimaal vier weken na het vullen van de vijver met het plaatsen van de vissen. Zo krijgt het vijverwater eerst de tijd om een biologisch evenwicht te creëren.

Goudvis

De goudvis is de meest gehouden en populairste vissoort in de Nederlandse tuinvijver. Maar goudvissen staan er om bekend, dat ze graag de bodem om woelen én zich razendsnel voortplanten. Kortom géén geschikte vijvervis.

Goudwinde

De goudwinde eet vooral van het wateroppervlak en laat de bodem met rust. Ze planten zich gemakkelijk voort en kunnen vrij groot worden (ongeveer 60 cm).

Goudelrits

De goudelrits is een heel geschikte vis voor de vijver en kan in grotere aantallen worden uitgezet. Hij is klein (10 cm.) en eet bovendien aan het wateroppervlak. De goudelrits plant zich wel gemakkelijk voort.

Zonnebaars

Een zonnebaars is geschikt voor de grotere vijvers (> 10.000 liter). Maar let op: de zonnebaars is een roofvis en eet kleine visjes!

Vetje

Het vetje is een kleine (10 cm), zeer levendige vis. Ze houden zich, het liefst in grote groepen, op aan de oevers van de vijver.

Bittervoorn

Een kleine vis (8 cm), familie van de karper, leeft ook in scholen en is heel geschikt voor kleine vijvers.

Sarasa

Een zich niet zo snel voortplantende, aan het wateroppervlak etende, vis. Mooi van kleur (wit met oranje). Sarasa's worden maximaal 20 cm. Een prima vijvervis en een goed alternatief voor de goudvis.

Sluierstaarten

Sluierstaarten zijn prachtige vissen die, omdat ze zich niet te snel voortplanten en bovendien niet te groot worden, zeer geschikt zijn als vijvervis.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijveronderhoud: waterplanten voor biologisch evenwichtVijveronderhoud: waterplanten voor biologisch evenwichtBij het voorjaarsonderhoud van onze tuinvijver, neemt de verzorging van onze waterplanten een belangrijke plaats in. Ze…
Vijver in de tuin; zorg voor voldoende zuurstof in het waterVijver in de tuin; zorg voor voldoende zuurstof in het waterEen vijver is een verrijking van de tuin. Door bij de aanleg goed voorbereid te werk te gaan, worden teleurstellingen ac…
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Algen in de vijver: Hoe los ik het op?Algen in de vijver: Hoe los ik het op?Iedere vijverhobbyist heeft het al wel eens gemerkt. Die groene waterkleur en die groene slijmerige slierten in de vijve…

Een vijver in de tuin en er ook nog in kunnen zwemmen!Een vijver in de tuin en er ook nog in kunnen zwemmen!Voor veel mensen is een vijver in de tuin een grote wens. Als je dan toch aan de slag gaat en je hebt voldoende ruimte b…
Vijver in de tuin; geschikte waterplanten en waterleliesVijver in de tuin; geschikte waterplanten en waterleliesBij de zoektocht naar planten voor in de vijver denkt iedereen meestal al snel aan de bekende en veel toegepaste waterle…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.