Een haag opgebouwd uit verschillende bloeiende struiken
Een houten scherm als erfafscheiding of een wintergroene haag bieden het hele jaar door dezelfde aanblik. Dat kan ook anders. Wat dacht je van een haag bestaande uit verschillende bloeiende struiken, die daardoor bijna het gehele jaar (deels) voorzien is van bloemen. Dit soort hagen vragen wel enige ruimte, omdat ze uiteraard breder zijn dan een schutting, maar ook breder dan de gemiddelde haag. Maar daar krijg je dan ook wel iets voor terug! Een dergelijke haag is een aanwinst voor de tuin. Door de verschillende bloemkleuren en bloeiperiode heeft de haag vele malen in het jaar een ander aanblik.
Haag opgebouwd uit verschillende struiken
Wie kiest voor een groene erfafscheiding komt al snel uit bij een haag van bijvoorbeeld coniferen, haagbeuk, liguster of taxus. Met deze struiken wordt een wintergroene erfafscheiding gevormd, die op elke gewenste hoogte en breedte gesnoeid kan worden. Voor een kleine(re) tuin is dit vaak de meest praktische oplossing, omdat je zelf kan zorgen dat de haag niet te breed wordt en dus ook niet te veel ruimte in beslag gaat nemen. Wie echter over meer ruimte beschikt, kan overwegen om wel de breedte in te gaan met de haag. Een haag opgebouwd uit bloeiende struiken neemt meer ruimte in beslag. De struiken kunnen niet zomaar gesnoeid worden, want dan zouden de bloemknoppen immers verwijderd worden. Daar staat tegenover dat een dergelijke haag wel veel meer te bieden heeft. Meer te bieden voor de mens, maar ook voor de dieren. Struiken zijn onder andere aantrekkelijk voor vogels om in te nestelen, maar ook om zich te goed te doen aan de eventuele bessen die er aan hangen.
Het hele jaar een bloeiende en boeiende haag
Maanden lang bloemen en bessen
Het is bijna niet te geloven, maar met onderstaande struiken is een haag te vormen die vanaf februari tot september in bloei staat. En als de haag na al die maanden schitteren uiteindelijk is uitgebloeid, dan zitten er hier en daar nog fraaie bessen aan de struiken. Hierdoor behoudt hij ook in de winter nog zijn aantrekkingskracht. De genoemde struiken zijn wel allemaal bladverliezend, dus in de winter is er sprake van een "open" haag, die weinig beschutting biedt. Hier moet je dus wel rekening mee houden. Ben jij of zijn jouw buren gesteld op veel privacy, dan is een dergelijke haag dus een minder goed idee.
Struiken die na elkaar bloeien
De bloei overlapt elkaar deels, zodat een aantal struiken, in verschillende kleuren, gelijktijdig zullen bloeien. Dit geeft een heel gevarieerd beeld. Zeker in kleine tuinen, waar verder weinig mogelijkheden zijn, zorgt deze haag voor een extra dimensie. Onderstaand volgen de struiken die je die mooie zich in bloei overlappende haag geven. De struiken worden vermeld in volgorde van bloeiperiode:
- Forsythia intermedia "Spectabilis" (Chinees klokje)
- Ribes sanguineum "King Edward VII" (Ribes)
- Symphoricarpos "Magic Berry" (Sneeuwbes)
- Philadelphus "Virginal" (Boerenjasmijn)
- Viburnum opulus "Roseum" (Sneeuwbal)
- Tamarix ramosissima (Tamarisk)
Toepassen van de bloeiende struiken
Als van de onderstaande struiken elk één exemplaar wordt toegepast in een haag, dan bestrijken zij gezamenlijk een lengte van ongeveer 4,5 strekkende meter. Alle gewenste combinaties zijn uiteraard mogelijk. Je kunt, afhankelijk van de gewenste lengte en je persoonlijke voorkeur, je eigen combinatie samenstellen. Naar wens kunnen struiken een aantal keren worden opgenomen of kan een soort die niet echt je persoonlijke voorkeur heeft, worden weggelaten.
Bron: Hans, Pixabay
De naam Chinees klokje is in Nederland eigenlijk niet zo ingeburgerd. De struik is hier gewoon bekend onder zijn Latijnse naam Forsythia. De hier genoemde soort is zeer winterhard en rijk bloeiend. De bloemkleur is geel en de bloeiperiode is februari/maart. Takken van de Forsythia doen het ook goed binnen op de vaas. Een leuke manier om het voorjaar in huis te halen dus. De Forsythia bloeit aan niet al te oud hout en daarom is snoeien noodzakelijk om in het volgende voorjaar weer van een rijke bloei te kunnen genieten. Omdat de struik hier in een haag toegepast wordt, zal dat snoeien toch wel gebeuren. Maar doe dit zo snel mogelijk na de bloei, het liefst al zodra de bloemen aan het einde van de bloei bruin gaan worden. Snoei de uitgebloeide takken terug tot enkele centimeters boven de grond. Daar zullen de jonge scheuten, voor de bloei in het volgende jaar, inmiddels al verschenen zijn. Om een gat in de haag te voorkomen, kan je ook slechts een deel van de takken terug knippen. Op deze manier wordt de struik toch in de loop van de jaren helemaal verjongd.
Ribes sanguineum "King Edward VII" (Ribes)
De Ribes bloeit met brede trossen lichtroze bloemen. Gelijktijdig met de bloei begint ook het blad uit te lopen. De bloei start in maart en kan doorlopen tot begin juni. De struik is zeer winterhard, groeit op alle gronden en bloeit op het tweejarige hout. Snoei, direct na de bloei, één op de drie uitgebloeide takken tot op de grond toe weg. Jonge uitlopers zorgen voor de bloei in het daarop volgende jaar. Als de struik erg verouderd is en slecht bloeit, kan ook een rigoureuze verjongingssnoei worden uitgevoerd. Dit doe je door alle takken tot 30 centimeter boven de grond af te knippen.
Bron: Werner22brigitte, Pixabay Symphoricarpos "Magic Berry" (Sneeuwbes / Klapbes)
Een Sneeuwbes is een erg makkelijke struik, hij groeit op alle gronden, kan tegen een stootje en is erg gemakkelijk in onderhoud. De Symphoricarpos wordt ook wel Klapbes genoemd. Wanneer kinderen de bessen plukken en er op gaan staan, dan ontstaat een lichte "explosie". Het binnenste van de bes bestaat uit een sponzige substantie, met daarin kleine holten gevuld met lucht. Door de trap wordt de bes als het ware samengeperst en ontsnapt de lucht uit het gesloten omhulsel. Dit veroorzaakt die knal of klap. In het voorjaar bloeit de struik met kleine witte klokvormige bloemen en in de nazomer volgen er dan lila roze, bolvormige bessen. Snoei de struik om de drie jaar in de winter tot 10 centimeter tot de grond. In het voorjaar zal de Sneeuwbes weer snel uitlopen en nog datzelfde jaar ook bloeien.
Philadelphus "Virginal" (Boerenjasmijn)
De Boerenjasmijn is zeer winterhard. Het is een heerlijk geurende struik, die bloeit met dubbel-bloemige roomwitte bloemen. Hij bloeit in de maanden mei en juni. Eenmaal volop in bloei is de struik weken overdekt met tuilen losse bloemen. Het is die bekende struik waar je als kind jonge scheuten vanaf haalde om er een fluitje van te maken (met dat gemene, bijna niet om aan te horen, scherpe geluid). Plant de struik na aankoop iets dieper dan hij in de pot stond. Hierdoor wordt de groei van jonge scheuten bevorderd. Snoei de struik direct na de bloei. Knip de helft van de oude scheuten terug tot bij de grond of tot net boven een nieuwe zij-scheut. Verjongingssnoei kan in de winter worden uitgevoerd, door alle takken tot bij de grond af te knippen.
Viburnum opulus "Roseum" (Gelderse roos / Sneeuwbal)
De Gelderse roos wordt ook wel Sneeuwbal genoemd, hiermee refererend aan de vorm en de kleur van de bloem die lijk top die van een sneeuwbal. De struik is volkomen winterhard. De Gelderse roos bloeit in mei-juni met witte platronde tuilen. Na de bloei komen er trossen met hangende bessen. Een sneeuwbal moet direct na de bloei gesnoeid. Snoei bij volgroeide struiken één op de vijf van de oude takken tot op de basis weg. Voor een verjongingssnoei (ook na de bloei toepassen) worden alle stengels bij de basis af weggesnoeid. Uitlopers groeien vanuit de basis en bloeien in het tweede jaar.
Tamarix ramosissima (Tamarisk)
De Tamarix is goed winterhard en is bestand tegen zilte zeewind. Hij groeit met erg slappe takken en dit is waarschijnlijk één van de redenen waarom hij niet zo vaak wordt toegepast in de Nederlandse tuinen. Het blad van de Tamarix bestaat uit kleine schubachtige bladnaalden. De bladnaalden scheiden bij warm weer zout af, dat vervolgens schittert in de zon. Ondanks de misschien niet zo in trek zijnde slappe takken, heeft hij wel twee aantrekkelijke eigenschappen, namelijk zijn bloeiwijze en bloeiperiode. De roze bloemen in de vorm van pluimen verschijnen in juli en gaan door tot september. Als de struik volop in bloei staat, dan hangt er een roze waas over. Een prachtig gezicht. Na de bloei worden er doosvruchten gevormd met zaden er in. De Tamarix wordt in het begin van het voorjaar gesnoeid, door uitgebloeide takken terug te zetten tot een sterke zijscheut.