Rode Ribes – Ribes sanguineum; roze bloeiende sierheester
Rode Ribes of ook Ribes sanguineum genaamd is een sierheester die vooral in het voorjaar veel wordt aangeboden bij tuincentra. De reden is dat de heester dan volop in bloei staat met roze rode bloemen. De bloemen hangen in trosjes aan de takken en verschijnen vrijwel gelijk met het frisse nieuwe blad. Rode ribes kan goed in de heesterborder staan en kan verder worden toegepast als haag, bijvoorbeeld in combinatie met forsythia en de krentenboom. Het is een lang bloeiende sierheester, die aantrekkelijk is voor bijen en hommels.
Rode Ribes
Rode Ribes of Ribes sanguineum is afkomstig uit Noord-Amerika. De heester is goed winterhard en verliest in de winter zijn blad. In het voorjaar trekt deze sierheester alle aandacht naar zich toe door zijn rijke bloei met in trosjes afhangende roze rode bloemen. Als je de takken zo ziet zou je ze graag binnen in de kamer zetten, maar dit is echt af te raden, omdat de bloemen nogal een kattenpisgeur verspreiden. Zet de heester dan ook niet vlak bij de voordeur of bij het terras.
Planten van Rode Ribes
De heester kan zowel in voor- als najaar geplant worden. De heester stelt niet veel eisen aan de grond, maar één ding is wel van belang, de heester heeft voldoende vocht nodig. Laat de grond niet teveel uitdrogen dus geef water tijdens langdurige droogte. De grond moet wel goed waterdoorlatend zijn en bij voorkeur voldoende humusrijk zijn.
Waar staat Rode Ribes graag?
De heester kan zowel in de zon als in halfschaduw staan. Vooral in de volle zon is een voorwaarde dat de grond voldoende vocht bevat.
Ribes sanguineum staat mooi achter in een border of alleenstaand in een grote tuin. Verder kan hij goed worden toegepast in een haag, opgebouwd uit allerlei (bloeiende) heesters. Hij is mooi in combinatie met bijvoorbeeld Ranonkelstruik, Forsythia en een krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Onder de heester kunnen goed bollen staan.
De bloei van Rode Ribes
De heester bloeit lang. De bloei begint in maart en kan voortduren tot in juni. De buisvormige bloemen hangen in trosjes aan de takken en kunnen afhankelijk van de variëteit roze, rood of wit zijn. De bloemen zijn aantrekkelijk voor hommels en bijen, die blij zijn met nectar in het vroege voorjaar.
Bessen
Na de bloei kunnen er blauw zwarte bessen aan de heester komen, maar dit zijn er meestal niet echt veel.
Het blad van Rode Ribes
Het blad wordt donkergroen en mat en is gelobd. In het najaar verlies de heester zijn blad, om vervolgens in het voorjaar weer fris nieuw blad te krijgen.
Snoei Rode Ribes
Snoei iedere twee à drie jaar enkele van de oudste takken weg tot vlak boven de grond. Door niet alle takken tegelijk te verwijderen blijft de heester bloeien (want de bloei vindt plaats aan tweejarige takken). D.m.v. jaarlijkse gedeeltelijke snoei blijft de heester mooi van vorm. Snoei kan na de bloei plaatsvinden.
Bemesten Rode Ribes
Geef de heester in het voorjaar voeding d.m.v. organische mest. Organische mest verbetert de grondkwaliteit en geeft langdurig voeding af.
Soorten Ribes
- Ribes King Edward VII wordt ongeveer 1,5 m hoog en bloeit met rode bloemen.
- Ribes Pulborough Scarlet wordt zeker 2 m hoog en bloeit met rode bloemen met een wit hart.
- Ribes Atrorubens wordt tot 2 m hoog en bloeit met rode bloemen.
- Ribes Tydemann’s White wordt 2 m hoog en bloeit met witte bloemen.
- Ribes laurifolium wordt 1 m hoog en is groenblijvend. Bloeit met witte bloemen.
Lees verder