Rode Ribes – Ribes sanguineum; roze bloeiende sierheester

Rode Ribes – Ribes sanguineum; roze bloeiende sierheester Rode Ribes of ook Ribes sanguineum genaamd is een sierheester die vooral in het voorjaar veel wordt aangeboden bij tuincentra. De reden is dat de heester dan volop in bloei staat met roze rode bloemen. De bloemen hangen in trosjes aan de takken en verschijnen vrijwel gelijk met het frisse nieuwe blad. Rode ribes kan goed in de heesterborder staan en kan verder worden toegepast als haag, bijvoorbeeld in combinatie met forsythia en de krentenboom. Het is een lang bloeiende sierheester, die aantrekkelijk is voor bijen en hommels.

Rode Ribes


Rode Ribes of Ribes sanguineum is afkomstig uit Noord-Amerika. De heester is goed winterhard en verliest in de winter zijn blad. In het voorjaar trekt deze sierheester alle aandacht naar zich toe door zijn rijke bloei met in trosjes afhangende roze rode bloemen. Als je de takken zo ziet zou je ze graag binnen in de kamer zetten, maar dit is echt af te raden, omdat de bloemen nogal een kattenpisgeur verspreiden. Zet de heester dan ook niet vlak bij de voordeur of bij het terras.

Planten van Rode Ribes

De heester kan zowel in voor- als najaar geplant worden. De heester stelt niet veel eisen aan de grond, maar één ding is wel van belang, de heester heeft voldoende vocht nodig. Laat de grond niet teveel uitdrogen dus geef water tijdens langdurige droogte. De grond moet wel goed waterdoorlatend zijn en bij voorkeur voldoende humusrijk zijn.

Waar staat Rode Ribes graag?

De heester kan zowel in de zon als in halfschaduw staan. Vooral in de volle zon is een voorwaarde dat de grond voldoende vocht bevat.
Ribes sanguineum staat mooi achter in een border of alleenstaand in een grote tuin. Verder kan hij goed worden toegepast in een haag, opgebouwd uit allerlei (bloeiende) heesters. Hij is mooi in combinatie met bijvoorbeeld Ranonkelstruik, Forsythia en een krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Onder de heester kunnen goed bollen staan.

De bloei van Rode Ribes

De heester bloeit lang. De bloei begint in maart en kan voortduren tot in juni. De buisvormige bloemen hangen in trosjes aan de takken en kunnen afhankelijk van de variëteit roze, rood of wit zijn. De bloemen zijn aantrekkelijk voor hommels en bijen, die blij zijn met nectar in het vroege voorjaar.

Bessen

Na de bloei kunnen er blauw zwarte bessen aan de heester komen, maar dit zijn er meestal niet echt veel.

Het blad van Rode Ribes

Het blad wordt donkergroen en mat en is gelobd. In het najaar verlies de heester zijn blad, om vervolgens in het voorjaar weer fris nieuw blad te krijgen.

Snoei Rode Ribes

Snoei iedere twee à drie jaar enkele van de oudste takken weg tot vlak boven de grond. Door niet alle takken tegelijk te verwijderen blijft de heester bloeien (want de bloei vindt plaats aan tweejarige takken). D.m.v. jaarlijkse gedeeltelijke snoei blijft de heester mooi van vorm. Snoei kan na de bloei plaatsvinden.

Bemesten Rode Ribes

Geef de heester in het voorjaar voeding d.m.v. organische mest. Organische mest verbetert de grondkwaliteit en geeft langdurig voeding af.

Soorten Ribes

  • Ribes King Edward VII wordt ongeveer 1,5 m hoog en bloeit met rode bloemen.
  • Ribes Pulborough Scarlet wordt zeker 2 m hoog en bloeit met rode bloemen met een wit hart.
  • Ribes Atrorubens wordt tot 2 m hoog en bloeit met rode bloemen.
  • Ribes Tydemann’s White wordt 2 m hoog en bloeit met witte bloemen.
  • Ribes laurifolium wordt 1 m hoog en is groenblijvend. Bloeit met witte bloemen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ribes Nigrum (zwartebessenolie) tegen gewrichtsklachtenRibes Nigrum (zwartebessenolie) tegen gewrichtsklachtenZwartebessenolie of zaadolie van de Ribes Nigrum kan gebruikt worden om ontstekingsreacties te bestrijden die veel voork…
Tuinklussen in april, wat kun je doen?Tuinklussen in april, wat kun je doen?April is een leuke tuinmaand. De tuin begint weer groen te worden, er zijn veel voorjaarsbloemen te vinden, vogels begin…
Een haag opgebouwd uit verschillende bloeiende struikenEen haag opgebouwd uit verschillende bloeiende struikenEen houten scherm als erfafscheiding of een wintergroene haag bieden het hele jaar door dezelfde aanblik. Dat kan ook an…
Vakantie in Denemarken; RibeVakantie in Denemarken; RibeRibe is de oudste stad van Denemarken. Het is een gezellige stad met een middeleeuwse kern. In Ribe is veel informatie o…

Tips om de tuin te bestraten in wildverbandTips om de tuin te bestraten in wildverbandIn veel tuinen zie je tegenwoordig dat de bestrating is aangeleged in 'wildverband'. Deze manier van bestraten kan in ve…
Primula: een vrolijke voorjaarsbloeier (binnen en buiten)Primula: een vrolijke voorjaarsbloeier (binnen en buiten)De primula's, die je in het voorjaar in groten getale ziet bij tuincentra, worden ook wel stengelloze sleutelbloemen gen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • Boek: De mooiste tuinplanten ISBN 978 3 625 12105 3
  • Boek; Het grote tuinplantenboek ISBN 90 5897 126 0
  • www.plantnu.nl
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.