Quick wins in de tuin

Quick wins in de tuin De tuin begint door de warmte van de zon weer te bloeien en we krijgen weer zin de tuin in te gaan en de koude winter van ons af te schudden. Wat kan je nu doen, zonder de hele tuin te ontruimen. De zogaande quick wins in de tuin om deze al dat gewenste lente en zomer gevoel te geven.

Bekijk je tuin

Het klinkt als een open deur, maar bekijk je tuin nu eens goed. Je tuin is het verlengde van je woning en je moet je er net zo thuis kunnen voelen. Als je echt goed kijkt zie je wat er wel en niet meer op zijn “plaats” staan. Dat kan de tuinset zijn, maar ook een plant die je niet meer mooi vindt op zijn huidige plaats (bijvoorbeeld als deze te groot geworden is).

Schrijf alles op wat je anders wil en maak er desnoods een tekening bij. Pas daarna kan je een plannetje maken, waarbij sommige zaken vanwege het weer of de ontbrekende financiën nog niet kunnen. Maar dan heb je wel je plan, iets waar je ook in fases naar toe kunt werken.

Zijn je aanpassingen klein dan en is het wel te doen, dan moet je kijken wat qua tijd van het jaar bijvoorbeeld wel kan en mag en wat nog niet. Daarnaast is het goed om te bekijken wat te doen is in de huidige tuin. Als je nieuwe planten langs de schutting wilt zetten en deze schutting ook een ander kleurtje wilt geven, dan is het toch echt het handigste als eerste die schutting te verven en daarna de planten te zetten.

Quick win

Ben je er nog niet uit of gaat de tuin volgend jaar pas op de schop, maar wil je nog wel een jaar lekker in je tuin zitten, dan zijn er ook een aantal quick wins te behalen. Een opsomming van de mogelijkheden.

Schutting

 • Geef de schutting – met de juiste verf uiteraard! – een nieuwe kleur. De kleur kan afgemeten zijn op de bloemen in de tuin, maar kan juist ook contrasterend zijn.
 • Maak een schilderij op de schutting. Dit kan een bloementafereel zijn, maar een sprookje afbeelden kan ook heel fraai staan. Lak het altijd goed af met een kleurloze buitenlak.
 • Hang een foto voor buiten op. Van de kinderen, de dieren of zomaar een mooi tafereel.
 • Werk lelijke delen weg met verticale beplanting. Er zijn speciale zakken te koop die je kunt bevestigen tegen een houten schutting. Anders moet er houtwerk achter gemaakt worden. Grond in de zakken en planten maar.
 • Hang wat buitenspiegels op. Creëer je meteen een ruimtelijk effect.

Hoeken

 • Werk een lelijke hoek weg met wat spiegels zonder omlijsting en zet een leuk beeldje, zonnewijzer of andere eyecatcher voor. Het oogt groter en je eyecatcher is van alle kanten goed zichtbaar.
 • Maak de hoek helemaal vrij, leg er een kleine houten vlonder neer met een mooie grote pot erop. Zet er een sterk bloeiende plant in, met bij voorkeur fel kleurende bloemen.
 • Maak van het hoekje een nisje waar je wat planten langs laat groeien en een bankje of leuk stoeltje om er juist een rustig hoekje van te maken

Zithoek

 • Zijn de tegels niet meer mooi, zoek dan een bij het houtwerk van het huis passende betonverf en verf de vloer. Eerst goed schoonmaken en ontvetten uiteraard! Leg er een Mexicaanse buitenmat over en je terras is plots veel kleuriger.
 • Omzoom je terras met leuke kleine buxus plantjes in bij elkaar passende grote potten. Zet deze bijvoorbeeld op de hoeken neer. Zo maak je het terras ook het middelpunt.
 • Zijn de kussens van de zithoek niet meer mooi. Koop wat grote fleece dekens in blij elkaar passende felle kleuren en bekleed de kussens ermee. Koop er in dezelfde kleur een leuke schaal of pot bij en de zithoek kan weer even mee

Tot slot

Overal kan iets in je tuin zijn waar je iets van wilt maken, maar om wat voor reden nu nog even niet. Het gaat er dan om dat je je creativiteit gebruikt om er voorlopig toch nog iets aardigs van te maken. Iets waar je je de komende zomer toch nog wel bij thuis voelt.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost het plaatsen van een schutting?De kosten voor het inrichten van de tuin wordt vaak onderschat. Een schutting plaatsen kan een dure klus zijn die veel m…
De kleine tuin op z’n mooistDe kleine tuin op z’n mooistBij een huis met een kleine tuin wordt de tuin vaak “vergeten”. Vergeten in de zin van de aankleding, er een lekkere ple…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Wat anders doen met de tuinDe tuin is al sinds jaar en dag een verlengstuk van de woning en zijn traditionele tuinsets vervangen door lounge banken…

Rozen: New Dawn, Schneewittchen en The FairyRozen: New Dawn, Schneewittchen en The FairyRozen zijn mooie, vaak langdoorbloeiende planten. Er zijn vele soorten rozen te koop. De roos 'The Fairy' is een vrij la…
Katten verjagen met natuurlijke middelenKatten verjagen met natuurlijke middelenKatten zijn best leuke beesten, maar niet als ze je hele tuin uitgraven, hem eronder poepen of steeds tegen je deur aan…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.