De traditionele houten schutting, gaaspaneel & shutterscherm

De traditionele houten schutting, gaaspaneel & shutterscherm Privacy in de tuin willen we allemaal. Dat kunnen we onder andere krijgen door het plaatsen van een houten schutting als erfafscheiding. Houten tuinschermen zijn eenvoudig te plaatsen, vormen eventueel een ideale basis voor klimplanten en hoeven helemaal niet zo duur te zijn. Het assortiment tuinschermen is de laatste jaren flink toegenomen. Van het meest eenvoudige lattenscherm, tot aan jaloezieschermen of shutterschermen, waarbij gespeeld kan worden met de lichtinval in de tuin. Schermen met een rechte bovenkant voor de strakke moderne tuin. En modellen met een ronde bovenkant voor de romantische tuin.

Inhoud


Assortiment en afmetingen houten schutting en schermen

Assortiment van houten schuttingen

Er is een groot aanbod en een uitgebreid assortiment van houten tuinschermen. Dat betekent dat er voor iedereen en voor elke smaak wel iets te vinden valt. Houten schermen in rechte vormen voor een rustige en strakke uitstraling, maar ook schermen met gebogen lijnen voor een speelser of klassieker effect. Het is duidelijk, voor elke smaak is er wel een prachtige houten schutting te vinden. Voor mensen die gesteld zijn op hun privacy zijn er schermen waar nagenoeg niet door heen gekeken kan worden. Tuineigenaren die nog wel een blik willen werpen op de directe omgeving kunnen kiezen uit diverse schermen met een open structuur.

Standaard afmetingen van tuinschermen

In de tuinschermen-branche wordt door alle leveranciers gewerkt met vaste afmetingen. Dit heeft als voordeel dat het combineren van verschillende soorten schermen heel eenvoudig is. De vaste maatvoering is als volgt (hoogte x breedte):
  • 180x180
  • 180x120
  • 180x100 (deuren)
  • 180x90
  • 180x60
  • 180x41

Verschillende schermmaten voor speels effect

Bij het plaatsen van een schutting wordt vaak rechttoe rechtaan gewerkt. Het totaal aantal benodigde meters wordt opgemeten en vervolgens wordt uitgerekend hoeveel schermen van de grootste maat (180 x 180) er nodig zijn om deze lengte te overbruggen. In deze berekening moet natuurlijk ook de breedte van de palen meegenomen worden. Zo ontstaat er een prima schutting, maar misschien wel erg standaard en een beetje saai. Je kunt ook goed kijken wat je tegenkomt langs de te overbruggen lengte. Grenst er alleen maar een border aan? Of ligt er ook een terras grenzend aan de toekomstige schutting? Dergelijke verschillende elementen in de tuin kunnen benadrukt worden door ze af te grenzen met een ander schutting deel. Zo ontstaat er een erfafscheiding die veel meer betrokken is bij het ontwerp van de tuin en niet alleen maar dienst doet als afscherming van de buren of de openbare weg.

Tuinschermen of plankenschermen

Schermen met een dichte structuur

Veruit de meeste houten schermen hebben een nagenoeg dichte structuur. Dit zijn de bekende plankenschermen, waarbij de planken om-en-om aan beide kanten zijn bevestigd. Hierdoor zijn ze net niet voor 100% dicht, maar laten op een speelse manier nog wat licht door, terwijl ze toch voor voldoende privacy in de tuin zorgen. Bij dergelijke plankenschermen kan vaak gekozen voor horizontale of verticale planken. Veruit het meest toegepaste plankenscherm is dat met de verticale planken. Het verticale van de planken geeft een vergrotend effect in de tuin. Bovendien kunnen deze schermen niet beklommen worden, wat bij een scherm met horizontale planken namelijk wel het geval is. De plankenschermen zijn verkrijgbaar in onbehandeld hout, grenen hout en hardhout.

Schermen met een open structuur

Op de dichte tuinschermen zijn kleine variaties mogelijk. Deze variatie zit hem voornamelijk in de toevoeging van een klein open trellis-gedeelte boven in het scherm. Het gaat dan slechts om een kleine opening, waardoor er voldoende privacy in de tuin blijft bestaan. Alleen als je loopt heb je op ooghoogte contact met de omgeving achter het scherm. Op het terras, op zithoogte, blijf je volkomen privé zitten.

Shutterschermen en jaloezieschermen

Shutterschermen zijn de schermen waarvan horizontale lamellen binnen een houten frame zitten. De lamellen kunnen bewegen door middel van een RVS-strip en op deze manier kan met het licht en met de wind gespeeld worden. Een handige en comfortabele oplossing om te kunnen spelen met de inval van zonlicht, terwijl je toch verzekerd bent van voldoende privacy. De jaloezieschermen hebben een soort gelijke werking. Echter zijn deze wel iets minder luxe. De lamellen staan onder een vaste hoek van 45 graden, dus is het vooraf wel zaak om goed te bedenken welk effect dit heeft op de plek waar je ze wilt plaatsen. Het jaloeziescherm kan trouwens ook goed dienst doen als een soort dak op de pergola.

Gaaspaneel of betonijzer trellis

Een volledig open scherm is het zogenaamde gaaspaneel of betonijzer trellis. Dit zijn schermen met een houten frame en daarin zit een paneel van gaas. Het gaas is vervaardigd van verzinkt beton ijzer met een standaard maaswijdte van 7,5 x 7,5 cm. Voor het houten raamwerk kan gekozen worden voor onbehandeld hout, geïmpregneerd grenenhout of hardhout. Gaaspanelen kunnen worden toegepast in een schutting of als los verticaal accent in de tuin. Door een dergelijk paneel haaks op een schutting of muur te plaatsen wordt extra diepte in de tuin gecreëerd. Door het gaaspaneel en de maaswijdte zijn deze panelen uitermate geschikt om er klimplanten bij te plaatsen. De klimmers hoeven niet geholpen te worden en zullen zelf hun weg nar boven wel kunnen vinden.

Plaatsing en onderhoud van tuinschermen

Voor het plaatsen van de schermen is meer materiaal nodig dan alleen de schermen. Denk hierbij aan vierkant palen in allerlei lengtes en diktes, grondankers, metalen hang- & sluitwerk of een speciale regenboogpijp-beugel. Voor een fraaie afwerking van de palen aan de bovenzijde worden ook nog ronde knoppen, verzinkte paalornamenten en houten afdekkappen aangeboden. Ook is er volop tuindecoratiebeits in de handel. Wie dat wil kan zijn schutting behandelen met een beits in een houtkleur, maar er zijn ook tuindecoratiebeitsen in alle kleuren van de regenboog!
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfafscheiding: de houten schuttingVeel mensen kiezen nog steeds voor de traditionele houten schutting als erfafscheiding. Ook op dit gebied zijn er echter…
Erfafscheiding: het natuurlijk alternatiefBuiten de standaard betonnen, houten of kunststof schuttingen, zijn er nog heel veel mogelijkheden om uw tuin af te sche…
Erfafscheiding: de kunststof schuttingErfafscheidingen zijn er te kust en te keur te koop. Deze kunnen van beton, steen, hout of natuurlijke oorsprong zijn zo…
Betonschutting, hout-betonschutting of aluminium schuttingBetonschutting, hout-betonschutting of aluminium schuttingWie zich gaat oriënteren op een nieuwe erfafscheiding loopt de kans om al snel door de bomen het bos niet meer te zien.…

Wat anders doen met de tuinDe tuin is al sinds jaar en dag een verlengstuk van de woning en zijn traditionele tuinsets vervangen door lounge banken…
De volkstuin: goedkope fruitbomen bij doe-het-zelfzakenWie op zijn volkstuin ook graag fruit wil telen, maar niet zoveel kan uitgeven, doet er goed aan de aanbiedingen van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ilyessuti, Pixabay (bewerkt)
  • https://hillhout.nl/schuttingen-en-hekken/schuttingschermen-en-deuren
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.