Een knotwilg planten en onderhouden

Een knotwilg planten en onderhouden Het planten van een knotwilg is vrij eenvoudig. Het is een makkelijke boom die snel groeit. De knotwilg komt veel voor in Nederland, met name in het polderlandschap langs sloten, wegen en bij boerderijen. Maar ook in veel parken en tuinen is het een geliefde boom. Het voordeel van een knotwilg is onder andere dat de takken aan de ene kant beschutting leveren, maar aan de andere kant voldoende licht doorlaten. Ook blijft het water doorgaans niet in de boom hangen en daardoor komen er geen problemen met het eventuele eronder liggende gras.

Knotten

Er zijn mensen die een knotwilg elk jaar snoeien, of beter gezegd knotten. Dat hoeft niet per se, maar voor een goed resultaat moet het in ieder geval om de drie of vier jaar gebeuren. Als er namelijk niet wordt gesnoeid, dan worden de takken te zwaar voor de stam en gaat die inscheuren. Dan is de kans groot dat er water in blijft hangen en vermolmd de stam. Verouderde of vermolmde knotwilgen zijn door de ontstane holen overigens een geliefde verblijf- en broedplaats voor vogels. Met name de steenuil is er gek op. Ruim de helft van de in Nederland voorkomende steenuilen broedt in knotwilgen.

Idealiter wordt de boom op een hoogte van zo’n twee meter gesnoeid. Uit de knot die dan geleidelijk aan ontstaat, groeien al vrij snel nieuwe jong takken. De knot en de stam eronder is dan zogezegd het “oude” gedeelte van de boom, die met de jaren dikker wordt. Het is een prachtige gewaarwording dat een knotwilg zo’n ingrijpende snoeibeurt iedere keer weer overleefd. En dat na het herstellen van de snoeiwonden weer nieuwe scheuten worden aangemaakt.

Het planten van een nieuwe knotwilg

Met de gesnoeide takken is het mogelijk om een nieuwe knotwilg te creëren. Echter niet elke tak of stek kan zomaar gebruikt worden. Het beste is een vrijwel rechte tak te pakken. Ook moet het een gezonde tak zijn, een beetje groenig van kleur. Als de tak bijvoorbeeld duidelijke bruine plekken heeft, dan kan deze zijn aangetast door de bacterie van de watermerkziekte. Veel takken hebben zogenaamde (dikke) splitsingen. Ook die zijn ongeschikt. Na de selectie van een stek moet deze dan ontdaan worden van de zijtakken. De ideale stek heeft een lengte van zo’n 2,5 tot 3 meter.

Wanneer snoeien en/of planten van een knotwilg?

Snoeien en/of planten van een knotwilg kan van november tot maart. Maar gezien de kans op vorst is eigenlijk de meest ideale periode eind februari tot en met maart. De geselecteerde stek(ken) moeten voor ongeveer 50 tot 70 cm in de grond worden geplaatst. Een gat kan gemaakt worden met een schop of een grondboor. Alvorens de stek in de grond wordt geplaatst , is het nodig om aan de onderkant twee stroken te schillen van de bast. Zo’n 20 tot 30 centimeter is voldoende. Op deze wijze kan de wortelgroei worden bevorderd.

Na het plaatsen moet de grond goed worden aangestampt. In principe is het niet nodig om naast de boom een stabilisatiepaal te plaatsen. De boom zal in het begin namelijk niet veel wind vangen. Ook een afrastering is niet nodig, tenzij er (huis)dieren in de buurt zijn of kunnen komen. Knotwilgen gedijen het beste op plaatsen waar veel water is, dus langs sloten of op plaatsen waar het grondwater vrij hoog komt.

Bloeitijd en onderhoud in de eerste twee jaar

De bloeitijd begint vanaf april. In het eerste jaar komen er al over de gehele stam takken tevoorschijn uit de ontstane knopjes. De takken onder de top moeten tegen het einde van het kalenderjaar worden afgeknipt. Alleen de takken bovenaan (zo’n 30 centimeter aan de top) kunnen blijven zitten. In seizoen twee moet dit proces zich herhalen.

Knotten vanaf het derde jaar

Vanaf het derde jaar kan de knotvorming beginnen. In dit geval hoeven de takken niet tot aan de stam afgezaagd worden, maar kan er zo’n 5 tot 10 centimeter aan de stam blijven zitten. In de eerste paar jaar, dus wanneer de knotwilg nog jong is, is het beter om elk jaar de knot de snoeien. Wanneer de stam steviger is geworden hoeft dat niet per se elk jaar te gebeuren. Maar aan te raden is om niet langer te wachten dan vier jaar. Knotwilgen worden doorgaans 50 tot 60 jaar oud.
© 2009 - 2024 Vrijdenker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steenuil bedreigdVerdwijnt de steenuil uit Nederland? Het lijkt erop. Als we niets doen tenminste. Want door het afnemen van nestgelegenh…
Knotwilgen en veranderend landschapWie aan knotwilgen denkt zal zich wellicht meteen een romantisch landschap voor de geest halen. Inderdaad zijn er nog ve…
Tuinieren in ieder seizoenTuinieren in ieder seizoenOok zonder groene vingers is het heerlijk werken in de tuin. Tuinieren is ontspannend, gezond én lonend, want onder je h…
Steenuil, Athene noctuaSteenuil, Athene noctuaDe steenuil, Athene noctua, is een kwetsbare uilensoort in Nederland. Het is de kleinste uil die hier voorkomt met zijn…

Kleinfruit uit eigen tuinKleinfruit uit eigen tuinKlein fruit is een ware delicatesse en vaak erg gezond. Bij de groenteboer en in de supermarkt is het tegen zeer hoge pr…
Wat anders doen met de tuinDe tuin is al sinds jaar en dag een verlengstuk van de woning en zijn traditionele tuinsets vervangen door lounge banken…
Bronnen en referenties
Reacties

Filip Steyaert, 10-05-2010
Ik heb in oktober '09 een 20-tal knotwilgen geplant en nu groeien ze allemaal volop. Kan ik de scheuten onder de top nu al verwijderen of wacht ik beter tot het einde van het kalenderjaar zoals hierboven wordt aangegeven? Reactie infoteur, 15-05-2010
Als het weer nog erg "nattig" is, dan zou het kunnen (dit jaar is de lente qua weer eigenlijk een maand later begonnen). Maar het meest veilige is te wachten tot het najaar.

Gerard Schreuder, 13-07-2009
Is het mogelijk om een knotwilg nog te planten in juli? Reactie infoteur, 13-07-2009
In principe is het te laat. De beste tijd is rond februari. Maar tegenwoordig is het klimaat zo op drift dat de traditionele jaargetijden lijken te verschuiven. Ik heb zelf begin maart 2 knotwilgen geplant en die zijn goed aangeslagen. Eind april heb ik er nog 2 geplant, waarvan er 1 is aangeslagen, maar de andere dus niet. Daarna is het ook een tijdje vrij droog geweest.
Als u deze maand een knotwilg wilt planten d.m.v. een stek moet u kijken of deze wortel schiet in een emmer met water. Wanneer dat is gebeurd, kan de stek worden geplant. Aan te raden is om dan de omgeving van de knotwilg regelmatig nat te houden, afhankelijk van het weer. Het hangt helemaal van de bodem en het waterpeil af of het alsnog een succes wordt.
Ik denk zelf dat als je bomen e.d. over het algemeen teveel water geeft, de wortels dan lui worden. En dat is ook niet goed voor de overlevingskansen.

Vrijdenker (29 artikelen)
Laatste update: 12-03-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.