De oleander plant geeft ook in Nederland mooie bloemen

De oleander plant geeft ook in Nederland mooie bloemen Wie de landen rondom de Middellandse zee bezoekt zal vol bewondering kijken naar de prachtige oleanders die zelfs langs de autowegen royaal staan te bloeien. We zien ze in vele kleuren. Dit roept de vraag op of we deze struik zelf ook in Nederland in onze tuin kunnen laten bloeien. En dat is zeker mogelijk maar de plant vraagt wel aandacht. Als kuipplant op het terras is het een sieraad. De oleander is in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt een plant die behoorlijk wat water nodig heeft.

Kenmerken van de oleander

De oleander is een plant die we veel zien groeien in de landen rondom de Middellandse zee. Maar ook in Azië en in China kent men de oleander. Reeds de Romeinen en de Grieken waren bekend met deze plant. Er zijn veel verschillende oleanders waaronder de speciaal voor koelere gebieden gekweekte soorten. Sommige soorten hebben een wat zoete geur andere soorten hebben helemaal geen geur. De naam oleander is afgeleid van de woorden (olea) olijf en andreios, hetgeen mannelijk betekent. Het is familie van de maagdenpalm en de olijfboom. Het blad is leerachtig en donkergroen van kleur. De bloemen bestaan uit vijfslippige blaadjes die op vrij lange stelen staan. Vooral in de buurt van water gedijen deze planten heel erg goed. Langs de wegen en op rotondes kunnen deze planten wel vier tot vijf meter hoog worden. In Nederland zal dit niet lukken en in een kuip zal de plant ongeveer twee meter hoog worden.Heel mooi zijn de dubbele bloemen van de oleander die we kennen in verschillende kleuren van wit tot zacht geel, zacht roze en donker roze en rood.

Verzorging

De oleander houdt van vocht. Daarom is het belangrijk om de kuip of pot op een grote schotel te plaatsen die vochtig gehouden wordt. In de zomer als het warm weer is zal dagelijks water gegeven moeten worden om de bloei te bevorderen. De plant wil graag wat extra voeding hebben tijdens de bloei. Dit kan gebeuren met Substral of Pokon tenminste één keer per week.

Bloemen van oleander zijn giftig

We moeten wel bedenken dat we hier te maken hebben met een giftige plant. Hij bevat oleandrine. Als we de bloemen moeten verwijderen of de plant dient gesnoeid te worden dan is het noodzakelijk om goede plastic handschoenen te dragen. Ook het gereedschap waarmee de plant in aanraking is gekomen dient apart gereinigd te worden. Wie jonge kinderen heeft zal goed moeten nadenken of deze plant wel geschikt is. Kinderen kunnen de blaadjes of de bloemetjes in de mond stoppen en dit is echt uiterst gevaarlijk.

Overwinteren in Nederland

Een oleander kan in Nederland niet in de volle grond geplant worden omdat hij in de winter binnen zal moeten overwinteren bij ongeveer 5 tot 10 graden Celsius. In de winter heeft de plant nauwelijks water nodig en in het geheel geen mest. Wel is een lichte omgeving belangrijk. Sommige gekweekte soorten kunnen wel buiten overwinteren en zelfs enige vorst verdragen als ze goed beschermd worden. Hiervoor zijn speciale hoezen te koop. In het voorjaar kan de plant weer naar buiten. Een nieuwe laag aarde is dan noodzakelijk. In de volle zon zal de plant de meeste bloemen geven. Is het mogelijk om de plant in de buurt van een vijver te plaatsen dan zal dit de bloei ten goede komen.

Snoeien van de plant

Voor mensen die woonachtig zijn aan de Middellandse zee is deze struik erg bewerkelijk. Er moet dan stevig gesnoeid worden en de stugge takken moeten worden afgevoerd. De bloemen vallen af in het najaar en zorgen vaak voor veel vuil op de terrassen. In Nederland heeft men hier minder last van omdat de plant niet zo groot wordt. Moet er toch gesnoeid worden doe dit dan onder één oog. Wel is het noodzakelijk om de uitgebloeide bloemen direct te verwijderen omdat ziektes hier gemakkelijk in nestelen.

Stekken

Veel mensen proberen een oleander zelf te stekken door jonge scheuten vanuit het buitenland mee te nemen naar Nederland. Soms lukt dit ook goed maar er is wel wat geduld voor nodig. Probeer de stek vochtig te vervoeren en in een fles water bijvoorbeeld de eerste groei te krijgen. Als er dan kleine worteltjes zichtbaar worden kunnen we het stekje met wat stekpoeder in de grond stoppen op een zo gunstig mogelijke plaats. Voldoende maar niet te ruim water geven. Als het plantje wat is gegroeid kunnen we het verpotten naar een ruimere pot. Ook is het mogelijk om zaadjes te kopen en zelf te zaaien maar dan moet je wel over veel geduld beschikken.

Bemesten

Bemesten is noodzakelijk minstens één keer per jaar. Dit kan met organische korrels die we in de grond schoffelen. De oleander houdt niet van zure grond. Kies daarom voor potgrond die goed vocht door laat.

Bladluis

Een oleander is gevoelig voor bladluis en spint. Daarom zullen we de blaadjes regelmatig aan de onderkant moeten bekijken. Zodra we aantasting ontdekken is het verstandig om te spuiten. Er zijn middelen in de handel maar het is ook mogelijk om zelf een mengsel te maken van groene zeep en spiritus.
© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Passiflora (passiebloem) stekkenPassiflora (passiebloem) stekkenDe Passiflora is een tropische plant die in de zomer prachtige bloemen geeft. Helaas kan de plant in de tuin maar ongvee…
Maagdenpalm of Vinca: groenblijvende bodembedekkerMaagdenpalm of Vinca: groenblijvende bodembedekkerDe maagdenpalm behoort tot een van de meest gebruikte bodembedekkers, dit komt door de lang uitkruipende stengels. De Vi…
Viburnum Tinus: Verzorging, standplaats, bloeiViburnum Tinus: Verzorging, standplaats, bloeiDe Viburnum Tinus is een sieraad voor iedere tuin. De plant heeft mooi glanzend, diep groen blad en bloeit langdurig van…
Italiaanse Jasmijn, Trachelospermum JasminoidesItaliaanse Jasmijn, Trachelospermum JasminoidesDeze heerlijk geurende plant kunt u zich wellicht nog herinneren uit uw vakanties in Italië. In mediterrane landen komt…

Wat kost terrasoverkapping?Wat kost terrasoverkapping?Een terrasoverkapping als zonwering of buitenverblijf, kan je zelf maken, maar ook kant en klaar bestellen. Er zijn terr…
Knikarmscherm als zonwering, voor en nadelenKnikarmscherm als zonwering, voor en nadelenKnikarmschermen om schaduw in huis te verkrijgen zijn er in veel soorten en maten. Een knikarmscherm kan zelfs breder da…
Bronnen en referenties
  • Neerlands tuin
  • www.tuinhulp.com
  • Gardening in spain
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.