Voorjaarsschoonmaak in je tuin

De lente is in aantocht. Binnenkort zullen de eerst bloembollen hun kopjes boven de aarde uit steken en zie je de eerste lammetjes in de wei ronddartelen. Allemaal tekenen dat de lente in aantocht is. Bij mij begint het al flink te kriebelen om de tuin een flinke schoonmaakbeurt te geven, bij jou ook? Nadat de eerste blaadjes en bloesem aan de boom verschijnen, kan je gaan beginnen met de grote voorjaarsschoonmaak van je tuin. Als je dit stap voor stap doet is je tuin weer snel aan kant en klaar voor het volgende seizoen.

Voederplank verwijderen

Zodra de eerste blaadjes aan de boom verschijnen, is de meeste vorst verdwenen. Vogels kunnen nu weer goed hun eigen eten bij elkaar scharrelen en het is dus nu tijd om je voederplank of voederhuisje te verwijderen. Als je je voederplank of huisje hebt verwijderd maak ze grondig schoon en laat ze goed drogen voordat ze opgeborgen worden. Als ze namelijk nat worden opgeborgen is de kans groot dat er schimmel op komt of ze rotten weg.

Grasveld voorjaarsbeurt

Je grasveld is toe aan een flinke opknapbeurt. Verwijder eerst het vuil van het gazon. Nu kan je het gras gaan maaien, maar niet te kort. Zorg er voor dat het gras genoeg lucht krijgt bij de wortels. Dit doe je door gaatjes in de grond te prikken met bijvoorbeeld een hooivork. De meeste grasvelden zijn na de winter erg mossig. Gebruik voor een opkikker voor je grasveld bemestingkorrels waar een mosdoder in zit. Zo krijgt je grasveld een goede start met voedingsstoffen en het mos word verwijderd. Na een week of twee zal je mos uit je grasveld verdwenen zijn. Kijk nu goed in je gras of je stukken ongewenst onkruid ziet staan. Verwijder deze met een onkruidsteker, of als het mogelijk is, gewoon er uit trekken.

Snoeien

Voordat alles echt begint te groeien en te bloeien, moet je je tuin even nalopen op bomen, struiken en heggen die je eventueel nog gesnoeid wilt hebben. Kijk ook even bij de bomen en struiken of er dode takken aan zitten. Twijfel je of een tak dood is of niet, dan kan je dit heel simpel controleren door de tak om te buigen. Blijft de tak heel, dan leeft hij nog. Breekt de tak heel makkelijk, dan kan je er van uit gaan dat de tak dood is en gesnoeid kan worden.

Bladeren verwijderen

Meestal ligt je tuin na de winter vol met half verteerd blad. De meeste mensen vinden dit storend en halen het blad dan ook zo snel mogelijk weg. Maar al dit gevallen blad heeft ook zo zijn voordelen. Als je het blad rustig laat verteren in je tuin is dit een prima basis voor voedingsstoffen. Dit scheelt een keertje extra meststoffen strooien en geld. Maar er is nog een heel belangrijk punt om bladeren te laten liggen. In deze gevallen bladeren overwinteren een heleboel insecten, maar er kunnen ook zoogdieren in je bladeren overwinteren. Denk maar eens aan lieveheersbeestjes, vlinders en egels. Wil je je bladeren echt kwijt, wacht dan wel dat de temperatuur al wat hoger is en de planten al flink in hun blad zitten. Dan hebben de dieren de tijd gehad om rustig wakker te worden en kunnen ze hun schuilplaats van de afgelopen winter verlaten.

Onkruid wieden

Zo vlak na de winter hebben we er nog niet zo heel erg veel last van maar het zit er echt al wel, onkruid. Als je het hele kleine beetje onkruid nu al verwijderd, heb je er later alleen maar voordeel van. Als de temperatuur een lekkere groeitemperatuur bereikt, dan heb je niet zo veel last van een explosie aan onkruid in je tuin. Dit scheelt voor later in het jaar een hoop tijd en werk.

Mossen en algen verwijderen

Ten slotte hebben we nog een belangrijke klus over. Het verwijderen van mossen en algen van je tegels en tuinmeubelen. Dit is wel een van de zwaarste en lastigste klussen die er is. Mossen en algen laten zich niet zomaar verwijderen. Met een stevige borstel en water schrob je alles er of, maar in no-time groeit het weer terug. Je kunt ook het beste een middel halen tegen groene aanslag. Dit middel zorgt er voor dat de mossen en algen gedood worden en dus minder snel terug keren.

Als je dit allemaal vlak na de winter doet, dan weet je zeker dat later in het jaar een uitbundig bloeiende tuin hebt waar je niet te veel onderhoud meer aan hebt.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorjaarsschoonmaak - stofzuigen en dweilen als work-outVoorjaarsschoonmaak - stofzuigen en dweilen als work-outDe waslijn vol met dekens, dekbedden en kleden, de matten buiten de deur en de stoelen op de stoep. Het beeld van een wo…
Voorjaarsschoonmaak en lenteklusjes in de tuinVoorjaarsschoonmaak en lenteklusjes in de tuinAls in februari de zon steeds meer gaat schijnen, de temperatuur langzaam weer stijgt en de vogels gaan fluiten, dan gaa…
De tuin in rusteDe tuin in rusteDe tuin is tot het voorjaar in ruste, maar dat neemt niet weg dat er in de wintermaanden wel gekeken kan worden naar de…

Kuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaatKuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaatWe zijn een volk dat steeds meer reist. En op die reizen ontmoeten we andere culturen en ontdekken we nieuwe natuur. En…
Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Uitgebloeide bloembollen; wat doen we er mee?Heerlijk is dat toch dat we zelf het voorjaar in huis kunnen halen. Blauwe druifjes, narcissen of tulpen. Allemaal worde…
Bronnen en referenties
  • Diverse websites van hoveniers Diverse studieboeken
Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.