Je huis winterklaar maken

Het is belangrijk je huis en tuin voor de winter winterklaar te maken. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen in de koudere dagen. Dit artikel geeft een aantal tips om ervoor te zorgen dat je met een gerust hart de winter in kunt.

Je huis winterklaar maken

Verwarming

Zorg ervoor dat je de verwarming voor de winter goed nakijkt. Zijn er ergens beschadigingen of roestplekken te vinden op de buizen/radiator? Kijk ook of de verwarming het nog goed doet, ook bij hoge temperaturen. Niets is vervelender dan een verwarming die het midden in de winter begeeft!

Pijpen/buizen

Controleer of er geen barsten of scheuren in buizen of pijpen zitten. Als dit wel het geval is, gebruik dan speciale isolatie-tape om de barsten en scheuren te dichten.

Dakgoot

Verwijder bladeren, takken en ander afval uit de dakgoot. Als het in de winter gaat vriezen zou dit beschadiging van het dat kunnen geven. Daarnaast is het belangrijk dat alles goed door kan stromen, zodat er geen laag water op het dak kan gaan staan die kan bevriezen (bij platte daken kan dit schade veroorzaken, bovendien zou het dak onder het gewicht van het water/sneeuw/ijs kunnen bezwijken).

Dak, muren, ramen en deuren

Controleer dak, muren, ramen en deuren op beschadigingen. Als er beschadigingen zijn zorg er dan voor dat het wordt gerepareerd. Als er kapotte dakpannen op het dak liggen, vervang deze dan.

Je tuin winterklaar maken

Onkruid

Zorg ervoor dat je al het onkruid uit de tuin verwijderd. Als je dit niet doet bestaat de kans dat het in het voorjaar nog veel erger terugkomt. Gooi het afval niet op de composthoop, dan heb je namelijk nog steeds de kans dat het onkruid in het voorjaar weer terugkomt.

Opruimen

Ruim de gehele tuin op. Zorg ervoor dat er nergens meer afval, gereedschap en dergelijke ligt. Zorg ervoor dat metalen gereedschap goed droog is voordat u het opbergt. Op deze manier voorkom je roest. Ruim zo nodig ook het schuurtje op, Dan kun je in het nieuwe voorjaar weer fris van start.

Planten

Gevoelige planten kunnen tegen de kou beschermd worden door bijvoorbeeld stro over de bodem rondom de plant te strooien. Hierdoor komt er geen sneeuw op de bodem, en blijft het iets warmer. Het is verstandig planten water te blijven geven tot het gaat vriezen. Op die manier hebben ze voldoende kans om nog vocht op te zuigen voor de grond bevroren is.

Gras

Laat het gras iets langer groeien dan normaal. Op die manier ontstaat er een betere isolatie tegen de kou.
© 2010 - 2024 Jaspervg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?Tuin winterklaar maken: hoe doe je dat?Tuin winterklaar maken van de tuin: de een kiest hier bewust voor terwijl de ander de natuur zijn gang laat gaan. Waar m…
De tuin winterklaar makenDe tuin winterklaar makenWe hebben te weinig kunnen genieten van de tuin, wellicht komen er nog enkele mooie dagen aan, maar dan zit het er toch…
Tuin winterklaar maken: nodig of niet?Tuin winterklaar maken: nodig of niet?Hoe moeten we de tuin klaar maken voor de winter? Moeten we de tuin eigenlijk wel klaar maken voor de winter? De een gaa…
Maak je tuin in het najaar winterklaarMaak je tuin in het najaar winterklaarHet is niet zo vreemd dat we graag de zomer zo lang mogelijk vast houden. We zijn graag buiten, in de tuin en met het va…

Opstijgend vochtEen van de belangrijkste oorzaken van vocht-problemen in huizen wordt veroorzaakt door opstijgend vocht. Het vocht wordt…
Een huis erven en verkopenEen huis erven kan in eerste instantie geld kosten aan erfbelasting. De Belastingdienst gaat namelijk een claim neerlegg…
Jaspervg (36 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.