De Cactus, verguisd en geroemd

De Cactus, verguisd en geroemd De Cactus is afwisselend razend populair of te oubollig om in huis te hebben. Toch is deze inmiddels niet meer weg te denken uit de Hollandse huiskamer en tuin.

Algemeen

De Cactus is een succulent. Een plant die water opslaat in een deel van het lichaam, meestal als aanpassing tegen droogte. De Cactus is bekend vanuit Amerika en Mexico, daar komt immers de enorme Saguaro vandaan. Maar er zijn veel meer soorten, totaal kennen we een kleine 1800 soorten en overal komen ze voor. Het belangrijkste voor groei is dat er afwisseling van droge seizoenen en minder droge seizoenen moet zijn.

Doornen

Cactussen zijn goed aangepast, want de doornen waren vroegen bladeren en door de evolutie tot naalden ongevormd. Hiermee zijn ze nu in staat om minder te verdampen. Daarnaast vormen de doornen een prima bescherming tegen dieren.

Bloemen

Cactussen brengen bloemen voort en sommige openen de bloemen alleen ’s nachts. Uiterst efficiënt, want de bestuiving van kleine nachtdieren kan op deze wijze het beste plaatsvinden. Een enkeling brengt zelfs een eetbare vrucht voort.

Vorst

Een aantal cactussen is vorstbestendig (Opuntiasoorten) maar ze moeten wel “ overkapt” worden door bijvoorbeeld een glasplaat (alleen bovenkant afdekken, zijkanten openlaten). De neerslag is namelijk funest voor de cactus.

Verguisd en geroemd

In de jaren zeventig was de cactus uitermate populair. Veel groen in huis en verschillende vetplanten en cactussoorten gecombineerd mochten niet ontbreken. Door trends en productie van nieuwe plantensoorten werd de cactus naar de achtergrond verdreven en enig moment vond men de cactus op de vensterbank nogal “truttig”.

In de jaren tachtig zag je veel minder cactussen en moesten binnen de palmexoten de huiskamer verfraaien. Pas halverwege de jaren negentig zag je weer meer cactussen verschijnen en kreeg de cactus buiten in een mooie pot ook een plaatsje.
Inmiddels is de cactus weer helemaal terug, solo of in combinatie bakken met verschillende cactussoorten bij elkaar en is het verre van oubollig. De grote cactus in een klassieke terracotta pot (of in een primaire kleur geschilderd) of een antracietkleurige natuurstenen bak wordt zelfs als blikvanger in de tuin neergezet. Zorg wel dat er geen water in de pot staat en de grond niet te voedselrijk is.

De cactus is een aparte plant en moeten we vooral in het beeld van de huiskamer en tuin behouden.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vetplanten en cactussenWie weinig tijd heeft om planten verzorgen, maar toch graag planten in huis wil hebben, kan dan het beste cactussen of v…
Makkelijke kamerplantenMooie groene planten op de vensterbank in een hoge decoratieve vaas? Een grote pot vol met frisse groene plantjes in de…
Kamerplant Euphorbia ingens, mooi maar giftigKamerplant Euphorbia ingens, mooi maar giftigVergis je niet, de Euphorbia ingens ziet er uit als een cactus maar hij is het niet. Net zoals cactussen heeft deze plan…
Je eigen moestuin: BasilicumJe eigen moestuin: BasilicumBasilicum is een kruid dat je gemakkelijk in je eigen moestuin kunt laten groeien. Het is hierdoor ook heel leuk voor ee…

Het gazon in de tuinHet gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…
Het ideale dakterrasHet ideale dakterrasHet ideale dakterras is voor ieder heel persoonlijk. De ene wil een groen paradijsje, de ander een verlengstuk van de wo…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.